Vår årliga, viktiga kampanj Women in Red har precis gått av stapeln runt om i landet och dess hjärtefråga, forskning på kvinnohjärtat, är även den fråga som förenar den här samlingen driftiga, kunniga och väldigt härliga kvinnor.
Fr.v. Mirjam Ljunggren, Lill Lindfors, Mona Ahmed, Alexandra Charles
Lill Lindfors, en av vårt lands allra främsta artister, fyller 80 år i vår men låter inte åldern bli någon ”issue”. Tvärtom ger hon sig i vinter ut på turné igen, för vilken gång i ordningen vet hon inte riktigt, bara att det är som ett energigivande lyckopiller!
– Musik, kreativitet och kultur är passion för mig. Att jobba med musik är lustfyllt och utmanande i ett. Jag tycker om utmaningen i att turnera, att träffa musikerna och publiken och lika härligt som det är när allt går bra, lika plågsamt är det när det inte går så bra.
Men bra går det och en mer rutinerad artist än Lill får man leta länge efter, att åldras är inget hon direkt älskar, för att låna hennes egna uttryck, men livets gång är livets gång.
Jag ser till att röra på mig för att hålla mig i form, promenader i naturen med hunden är den bästa medicinen. Sen sätter jag lite ”touch” på fransarna när jag går ut på stan, för att inte chocka med en osminkad Lill, säger hon med ett skratt.
Att pensionera sig är däremot inget hon tänker göra.
– Att vara pensionär innebär att man har slutat jobba, för mig är det passion att få fortsätta jobba då jag jobbar med kreativitet och musik. Nej, enligt mig är man inte pensionär utan passionär! Kreativitet är utvecklande och den måste få fortsätta blomma, så att gå i pension nej tack, det tycker jag låter så tråkigt! Det är härligt att känna passion. Att dansa, sjunga och vara glad, mer passion i vardagen!
Att pensionera sig är inget för vår ordförande Alexandra heller, här fylls dagarna fortfarande av en hunger för lärande, av inspirerande föreläsningar och arbetet med 1,6 och 2,6 miljonerklubben.
– Vårt arbete för forskning på kvinnohjärtat är så oerhört viktigt, ja allt det arbete vi gör för att sprida information och inspiration om hur vi kan ta hand om oss och våra kroppar på bästa sätt är viktigt. Det är ofta folk kommer fram till oss på mässor och på seminarier runt om i landet och berättar att vi till exempel gett dem kunskap om hur de ska fråga sin läkare om något de undrar över. Det glädjer mig och gör mig stolt. Att de via oss vet vad de ska fråga läkaren, eller att de hittat något i tidningen eller på ett seminarium som gett klarhet i något de undrar över i sin kropp. Jag är också väldigt stolt över att vi får dela ut dessa stipendier för kvinnohjärtat, att det är 1,6 som driver vetenskapsgruppen där det är fem meriterade professorer och läkare som väljer ut våra stipendiater.
Karin Schenk Gustafson är ordförande för vetenskapsgruppen som väljer ut stipendiaterna och Karin har arbetat med Women in Red sedan starten. Vi pratar om hur utvecklingen av forskningen går, och om hur arbetet med att välja stipendiater går till.
– Det är alltid så roligt att bedöma dessa ansökningar eftersom de verkligen visar att det går framåt! I Monas forskning ska man nu ska undersöka, med nya moderna metoder, de åderförfettningsförändringar (plack) i kranskärlens väggar som kan spricka och ge en propp i kärlet och medföljande hjärtinfarkt, så kallad vulnerabla plack. Sedan finns det mera stabila äldre plack som inte alls är så farliga och som har mindre risk att spricka. Kvinnors vulnerabla plack spricker inte alltid, det blir i stället blödningar runt placket och kan också åstadkomma en hjärtinfarkt. I Mirjams studie ska man undersöka hur man på rätt sätt undersöker kvinnors sömnapné vilket är en riskfaktor för hjärtinfarkt. De två övriga studierna ska undersöka huruvida njurfunktionen är olika hos kvinnor och män vilket kan få stor betydelse för hur man bryter ned läkemedel och hur man hämtar sig efter en by-passoperation, berättar Karin.
Vi arbetar oförtrutet vidare med att sprida information om hur viktigt det är med god omvårdnad och lika vård på lika villkor, något som engagerar såväl Lill som Karin starkt.
– Det är så viktigt det som klubben och WIR gör, att sätta fokus på att vi måste studera vidare på kvinnors och mäns fysik och symptom. Att vi är olika och vi behöver olika forskning. Vi ska vara jämlika i samhället, givetvis, vad gäller jämställdhet med lön, utbildningsmöjligheter med mera men vad gäller forskning måste vi fortsätta kämpa för att forskningen krävs på våra olika inre, säger Lill och Karin håller med och berättar att det faktiskt går framåt även här.
– Det är roligt att man nu i de svenska forskningsråden sedan 2019 har krav på att studierna ska innefatta köns och genusaspekter! Visserligen 5-8 år senare än USA och Canada men ändå, alla framsteg är bra steg.
En av årets stipendiater, Mirjam Ljunggren, är väldigt glad för sitt stipendium och understryker att kunskap, som alltid, är A och O.
– Även om det har hänt mycket de senaste 10-20 åren så är kunskapsglappet stort när det gäller forskning på kvinnohälsa. Det är därför extra roligt och viktigt att den forskningen jag gör blir uppmärksammat i det här kontextet. Att få vara med och uppmärksamma det här, kvinnlig forskning och kvinnors hälsa, är väldigt roligt och jag är oerhört glad för att bli utvald!
Mona Ahmed, en annan av stipendiaterna håller med.
– Instämmer helt med Mirjam, vi har en underrepresentation i forskningen vad gäller vårt kvinnohjärta och här är det jätteviktigt att informera om utbildning inom forskning. Biologiskt är vi olika och vi behöver fokusera forskningen som görs på kvinnor. Jag är jätteglad och tacksam för det här stipendiet, det är en fin bekräftelse på att det vi gör är viktigt.
Insamlingsstiftelsen Stiftelsen Kvinnor och Hälsa
Medlemmar vetenskapsgruppen: Kerstin Brismar, Professor, Diabetesforskning, KI Rebecka Hultgren, Professor, Kärlkirurgi, KI Britt-Marie Landgren, Professor, Obstetrik/gynekologi, KI Karin Schenck-Gustafsson, Professor Kardiologi, KI (ordförande) Agneta Nordberg, Professor, Geriatrik, KI, Sammanlagt 300.000 SEK delas ut till kliniska forskare som driver genus-medicinsk forskning med fokus på hjärt-kärlsjukdom. Sökanden bör i sin forskning vara nära eller alldeles efter sin disputation. Stipendierna utlystes i media 1 dec och senaste ansökningsdagen var 5 december 2019. Bedömning har gjorts av 14 i tid inkomna ansökningar av stipendierna som delas ut på Oskars 9 mars 2020 under Women in Red symposiet. |