Hur kan ett minskat saltintag åstadkommas i Sverige? Enligt Svenska Dagbladet den 22 juli, är det hög tid att diskutera detta.
Vi får i genomsnitt i oss mer än dubbelt så mycket salt som Livsmedelsverket rekommenderar. Bara en liten del sätter vi till själva. Det mesta – ungefär tre fjärdedelar – kommer från industriellt framställda livsmedel som bröd, ost, charkuterier, konserver och frukostflingor samt prefabricerad mat.
Det är livsmedelsindustrin som genererar vårt höga saltintag Diskussionen måste handla om hur det problemet ska hanteras. Det finns två åtgärder som kan införas utan större besvär. Det ena är att det måste framgå på av förpackningen hur mycket salt det innehåller så att konsumenten får välja.
Det andra är att införa övre gränsvärden för vad livsmedlen får innehålla. Det gjorde man i Finland redan för 10-15 år sedan. Livsmedelsproducenterna lade sig snabbt under gränsvärdet och det genomsnittliga saltintaget har sjunkit från 14 till 9 gram per dag under denna tid. Blodtrycket hos befolkningen sjönk med upp till 10 procent.
Mindre salt i maten har därför en enorm hälsopotential främst för hjärt- och kärlsjukdom. Halverat saltintag i Sverige skulle spara miljarder på vård och behandling av högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke. Vi kan bara hoppas att myndigheterna snart kan samla sig till åtgärder mot vår översaltade mat.
Mattias Aurell, professor emeritus Göteborgs Universitet
(artikel publicerad i Svenska Dagbladet, Brännpunkt)