Äta bör du annars dör du
Men visste du att genom att göra små, små förändringar på tallriken kan du göra en stor insats också för klimatet? Det är faktiskt så att det vi äter står för en fjärdedel av koldioxidutsläppen. Om du till exempel byter ut 5 kilo nötkött mot linser spar du ungefär 63 kilo koldioxid.
När vi förbränner så kallade fossila bränslen som olja, kol och naturgas till uppvärmning, inom industrin och så vidare, bildas utsläpp av växthusgasen koldioxid. Koldioxid och andra växthusgaser släpps också ut i till exempel jordbruket, vid transporter och i köttproduktion. Ju mer växthusgaser som kommer ut i atmosfären, desto mer stiger temperaturen på jorden. Uppvärmningen får havsytan att stiga och polarisarna att smälta och risken för både torka och svåra översvämningar väntas öka runt om i världen.
När du handlar
- Handla så nära hemmet du kan, cykla eller gå, använd inte bilen. Om du måste använda bilen så försök att storhandla en gång i veckan
- Köp varor med så lite förpackning som möjligt – minska sopberget
- Välj färskt så ofta du kan och fråga efter ekologiskt odlat som också helst ska vara närproducerat
När du lagar
- Minska på färdigmaten och laga så mycket som möjligt direkt från råvaran
- Laga energisnålt, använd mikrougn och vattenkokare i stället för att sätta på spisen varje gång. Koka upp potatis, ägg och pastavatten i vattenkokaren. Undvik att tina mat i mikron, det är klokare att tina i kylen.
- Koka med tättsittande lock. Att koka utan lock drar tre gånger så mycket energi. Undvik att stormkoka.
- Dra nytta av eftervärmen. Stäng av plattan eller ugnen en kort stund innan maten är klar.
När du förvarar
- Ställ inte in varm mat i kylen, det går åt massor av extra energi att kyla ner den.
- Håll rätt temperatur i kyl och frys. Varje grad kallare ökar energiförbrukningen med cirka 6 procent. 18 minusgrader räcker för frysen och plus 6 för kylen
- Frosta av frysen regelbundet. Annars måste den jobba på att dra onödig energi.
Tänk på:
Ta vara på den mat du köper hem. En svensk genomsnittsfamilj slänger en tiondel av all mat som köps hem, det betyder att sopberget växer och därmed koloxidutsläppen.
Ersätt en del av köttet med grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Värsta klimat-boven är nötkött eftersom nöt liksom lamm föds upp på kraftfoder som kräver mycket fossila bränslen som i sin tur innebär stora utsläpp. Om du köper lamm eller nöt, köp svenskt från djur som betat utomhus.
Kyckling, vilt och griskött är mindre energikrävande. Välj också mat efter säsong, isbergssallad och tomater reser långt på vintern, liksom ris. Riset som ju måste resa från Asien ger också stora utsläpp av växthusgasen metan. Undvik gärna frukt och grönsaker som växthusodlats, frilandsodlat är mest klimatsnålt. Tropiska frukter som transporterats med flyg- som mango, passionsfrukt och papaya – är inte så klimatsmart att äta, medan däremot citrus, kiwi, persika som för det mesta kommer med båt är betydligt klokare val. Och vanligt kranvatten är oslagbart – du kan smaksätta det på många finurliga sätt.
Som sagt, Moder Jord behöver också din hjälp!