I Sverige finns i dag omkring 12.000 personer med diagnosen Multipel Skleros, MS. Det är den vanligaste neurologiska sjukdomen i Norden. Lasse Winborg, som själv levt med sjukdomen i 18 år, delar nu i sin nya bok med sig av sina erfarenheter i en lättillgänglig, mycket konkret skrift, Handbok för MS-sjuka. MS är en sjukdom som är laddad med hotbilder och negativa associationer, men de senaste tio åren har situationen förändrats radikalt för de drabbade.
Medicinering med bromsmediciner och rehabilitering är hörnstenarna i förbättringen men man måste själv arbeta med att bygga upp en ny självbild. Man behöver nya regler och rutiner för att få vardagen att fungera. Min ambition är att boken ska underlätta för dem som är MS-sjuka att förlika sig med att vara kroniskt sjuka och på så sätt minska en del av den stress och oro man upplever som MS-sjuk, säger Lasse Winborg.
Nu har det också kommit en ny webbportal för MS-sjuka och deras anhöriga. Det är en helt ny, svensk sajt, som erbjuder information, gemenskap och insikt om och kring MS. Patienter kan få kontakt med varandra via diskussionsforum och anhöriga kan genom en simulator få uppleva vanliga MS-symptom. Att bara läsa om möjliga sjukdomsorsaker och vad som händer i det centrala nervsystemet om man är drabbad räcker inte i dag. Man vill hellre se till alla de praktiska möjligheter som finns till hands för att kunna leva ett liv med hög kvalitet. MS-portalen är uppbyggd efter omfattande och noggranna analyser av vad MS-patienterna själva anser vara väsentligt och önskvärt. Här tipsas till exempel om att den vanligaste MS-medicinen Betaferon numera kan förvaras i rumstemperatur, tidigare var kylskåpsförvaring viktig. Enkel men väsentlig information.
Adressen till hemsidan är www.ms-portalen.com.