I takt med att medellivslängden i västvärlden blir högre drabbas också allt fler av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen angriper främst nervceller i hippocampus, den del av hjärnan som tros vara avgörande för minnesfunktionen och som leder till demens och minnesrubbningar. Alzheimers är en progressiv sjukdom. Under sjukdomens förlopp förlorar patienten gradvis allt mer av sin kognitiva och funktionella kapacitet och kräver mer och mer vård av samhälle och anhöriga.
Tidigare har det bara funnits preparat som behandlar Alzheimers i tidiga stadier. Men nu har ett nytt preparat godkänts som kan lindra sjukdomsförloppet också i ett senare stadium.
Det är en ny studie som påvisar att preparatet memantine bidrar till en lindring av sjukdomssymptom för medelsvårt till svårt Alzheimersjuka patienter. Studien som publicerades i New England Journal of Medicine, omfattade 252 patienter som led av medelsvår till svår Alzheimers. I studien jämfördes effekten av memantine med placebo under 28 veckor. Efter studiens slut fann forskarna att sjukdomssymptomen inte förvärrats i samma grad som i den grupp som fått placebo, det vill säga sockerpiller. Vårdarna uppgav också att det tog kortare tid att ta hand om de patienter som fick memantine jämfört med patienterna i placebogruppen.
Preparatet tolererades också väl och gav inte fler biverkningar än placebo.
källa: Medicinsk vetenskap, Karolinska institutet