”Under mina mer än tjugo år som lärare i Malmö stad hade jag mött många barn och ungdomar med svårigheter att klara skolan på grund av problem med fokus och koncentration. År 2006 kom jag i kontakt med metoden neurofeedback genom Dr Bodil Solberg i Norge. Hon hade då startat en mottagning och uppvisade mycket goda resultat hos barn och unga med bland annat ADHD och Tourette syndrom.
2009 gick jag en grundkurs, och jag har sedan dess arbetat med neurofeedback. Metoden har visat sig verksam inte bara vid ADHD, utan också vid en hel del andra symptom och tillstånd. Idag erbjuder neurofeedback också till vuxna,” säger Gunilla Radu, vars mottagning finns i Malmö på Medeon Science Park.
Vad är nerurofeeedback?
Det är en alternativ behandlingsmetod för psykiatriska symptom och funktionsnedsättningar, en metod som blir allt vanligare i USA och Europa. Under senare år har flertalet studier kommit fram till att neurofeedback effektivt kan behandla b la ADHD-symtom. Det finns mycket internationell forskning och metoden används med framgång bl.a i Norge, Tyskland och USA. USA har kommit längst med forskningen och det amerikanska barnläkarförbundet rekommenderade redan 2013, neurofeedback som den första insatsen för barn med ADHD.
Hur fungerar neurofeedback?
Under neurofeedbackträning får din hjärna feedback på sin egen hjärnaktivitet, dvs det är som om du satt upp en spegel framför din hjärna och den lär sig genom sin förmåga till självreglering. Elektroder mäter under tiden dina hjärnvågor, och du får en visuell och/eller auditiv feedback. Träningen syftar till en mer reglerad prestation.
Vilka har då hjälp av träningen?
Allas hjärnor, oavsett i vilket skick de är i, kan tränas till att fungera bättre än de gör idag. Om du t ex vill bli bättre på golf, fotboll eller att räkna matematik så måste du träna. Samma sak gäller hjärnan. Vill du prestera bättre, kan du träna din hjärna med hjälp av neurofeedback.
Kanske kommer neurofeedback bli en av de nya räddningsmetoderna för psykiatrin? Det vet vi inte, men ibland söker vi kanske efter metoder som ligger utanför den traditionella vården, om vi känner att den vanliga vården kanske inte kan hjälpa oss. Neurofeedback är än så länge en metod man får bekosta själv, ännu inte godkänd behandlingsform i Sverige. Men det kanske kommer?
Blev du nyfiken på neurofeedback, gå gärna in på Gunillas hemsida och läs mer: https://nordiccenterofneurofeedback.com/
Vem är Gunilla Radu? Grundare/ägare av Nordic Center of Neurofeedback i Malmö, f.d.Klaraskolan. Hon är leg. lärare i idrott och hälsa, pratar flytande rumänska och översättare. Numera arbetar hon heltid med neurofeedback, utbildad i Otmer´s metod hos EEG institute, numera ansvarig i Sverige och Norge för utbildningar/föreläsningar om Neurofeedback.
Gunilla (som även varit klubbens volontär i många år) föreläser b la på vår Spahelg i Båstad den 11 – 13 februari 2022, där de som vill även kan få prova på neurofeedback. Hon är även med på Teneriffaresan 2022.
I det nya projektet, ”Woman in white” – vill vi sprida mer kunskap om mental hälsa, kunna ge alternativ till olika behandlingsformer som kanske kan få oss att må bättre.