Bara var femte patient som lider av Alzheimers sjukdom får läkemedelsbehandling. Detta trots att hälsoekonomiska studier visar att sådan behandling skulle minska lidandet för patienter och anhöriga samt innebära stora besparingar för samhället.
Studien har jämfört kostnaderna mellan läkemedelsbehandling och placebobehandling av patienter som lider av Alzheimers. Den visar att kostnader för social service, boende och anhörigvård är de som dominerar medan kostnader för läkemedel endast utgör en liten del. Specialisterna anser att fler borde få läkemedelsbehandling, den får en stor andel av patienterna att må bättre och den minskar belastningen på anhöriga. Dessutom är den kostnadseffektiv.
Det bör poängteras att det fortfarande inte finns någon bot mot Alzheimers, istället handlar det om att effektivt lindra symptomen och fördröja sjukdomen.
Att så få medicineras har flera orsaker. Många har nog trott att det inte finns någon hjälp att få. Det är också först nu som Alzheimers fått status som sjukdom, och läkarna har inte alltid varit observanta. Det är inte många som söker läkare för minnesproblem, det kommer oftast bara upp i förbigående. Då är det upp till läkaren att ta tag i detta och göra en utredning som kan vara både besvärlig och kostsam.
I dag finns det möjligheter att mycket tidigt diagnostisera Alzheimers sjukdom och då sätta in medicinen. Det är viktigt med en utredning eftersom Alzheimers kan förväxlas med stress eller andra sjukdomar som Parkinsons, depression eller alkoholdemens. Begär av din läkare att en utredning sker om du misstänker att sjukdomen finns hos dig eller hos en anhörig.