Varje år dör mellan 2000 och 4000 människor på grund av medicinska felbehandlingar inom vården. Ett flygbolag med samma felprocent som svensk sjukvård skulle inte få skicka upp enda plan i luften, menar professor Håkan Eriksson som har presenterat ett förslag om nollvision inom vården.
Hur är det då möjligt att det är så många som dör inom vården? Professor Eriksson säger att det finns en rad förklaringar, men mest påtagligt är att vården blir mer och mer komplex och att läkemedlen blir allt kraftfullare. Gör man en feldosering eller sätter in fel medicin blir konsekvenserna i dag allt större, liksom att vårdsituationen också är mera stressad numera.
Man behöver inte vara så orolig som patient, trots allt är det över 100 000 patienter som besöker vården varje månad. Oftast är det äldre människor som dör, men det finns ingen bra statistik. Det är inte värre i Sverige än i andra länder, problemet är att vi inte uppmärksammat det så mycket som vi borde här.
Den nollvision som professor Eriksson nu lanserar bygger på en nationell attitydförändring som ska ske genom att alla ansvariga från regeringen via Socialstyrelsen till vård- och läkarförbund ställer upp och satsar som man gjort t ex inom trafiken. Det har hittills varit svårt att ha en enhetlig strategi eftersom det är kommuner och landsting som själva bestämmer hur vården i landet ska drivas. Kommer vi bara så långt att vi kan halvera siffran är det en dramatisk förändring.
Återigen kan vi jämföra trafiken, där har arbetet för en nollvision lett till kraftiga förbättringar, där dör i dag ungefär 500 per år, medan vi alltså har en siffra på upp till 4.000 per år för patienterna.
Att inte någon dör på grund av felbehandling inom vården kommer inte att ske under min livstid, menar professor Eriksson, men, som sagt, en halvering är en dramatisk förbättring.
(källa: Dagens Medicin)