Har du ätit räkor nyligen? Särskilt många tankar åt skalen brukar man inte ägna. Men just räkskalen är råvaran till glukosamin, det läkemedel som lindrar värk och stelhet vid artros. Räkskal är bara ett av många exempel på hur vi söker bot och lindring i naturen. Och fortfarande återstår oändligt mycket att utforska i detta levande apotek.
I all folkmedicin och i alla kulturer har vissa växter och djur tillskrivits läkande egenskaper. Naturen är en möjlig källa för nya substanser och medicinska framsteg. Att hitta dem har blivit en vetenskap i sig.
Räkskal och saltsyra
I räkornas skal finns ett ämne som heter kitin. Om skalen behandlas med saltsyra utvinns kitinet som sedan omvandlas till glukosamin, en sockerart som finns naturligt i brosk, Glukosamin är nödvändigt för att våra leder ska hålla sig friska och klara de påfrestningar de utsätts för.
Vid ledsvikt (artros) uppstår en obalans i leden vilket gör att brosket blir tunnare. Ibland går det så långt att brosket helt försvinner och benändarna ligger an mot varandra. Följden blir värk som blir så svår att den blir handikappande. Lederna blir också stela och det kan bli svårt att klara enkla rörelser.
Långtidsstudier antyder att glukosamin kan ha en positiv inverkan på broskets ämnesomsättning. Glukosamin är ett läkemedel med bevisad symptomlindrande effekt och säljs på apotek – minsta förpackningen är receptfri.
Pil och älgört
Mest känd är acetylsalicylsyrans historia. Alltså det vi ofta kallar magnecyl eller aspirin. I dag är det kända mediciner som Magnecyl, Treo och Trombyl.
Inom folkmedicinen visste man att avkok på bark från pil och vår nordiska älgört var febernedsättande. När forskarna med tiden lärt sig hur man isolerar substanser fann man ett verksamt ämne i pilbark och älgört som döptes till salicylsyra. Nackdelen var att substansen kunde ge magsår.
Också barken från ett annat träd, det sydamerikanska kininträdet, har febernedsättande verkan vilket indianerna visste långt innan européerna kom dit. Sin största betydelse har kininet fått i kampen mot malaria.
Grodor och fisk
Listan med exempel på hur växter och djur försett oss med substanser som kommit till medicinsk användning kan göras lång.
- Ur fingerborgsblomman utvinns hjärtmedicinen digitalis
- De sydamerikanska indianerna smorde sina pilspetsar med växtgiftet curare som medicinskt används som ett muskelavslappnande medel.
- En sydamerikansk pilgiftsgroda producerar ett ämne som har 200 gånger starkare smärtstillande effekt än morfin.
- Fiskfett tycks motverka åderförkalkning och används i naturläkemedel.
Ingen vet vilka eventuella möjligheter till framtida bot och läkemedel som kan finnas i naturens apotek. Vi känner bara till en bråkdel av dess hemligheter och oändligt mycket återstår att utforska. Kanske finns där lösningen på fler medicinska gåtor än vad vi kan ana