Trenden är tydlig, inte minst i USA
Förra året var kvinnan i fokus på de två största kongresserna kring hjärtkärlsjukdomar. Förra året följde Europa det goda exemplet. Hjärtläkarkongressen i Stockholm med specialister från hela världen på plats, hade för första gången någonsin kvinnligt huvudtema. Äntligen börjar det lossna på allvar!
I september 2005 hölls en stor hjärtläkarkongress i Stockholm. tusental specialister från hela världen deltog. Ett av huvudämnena var “Hjärtkärlsjukdom hos kvinnor”. Bland annat intervjuade Annika Dopping en kvinnlig hjärtinfarktpatient som genomgått behandling med ballongvidgningar. Det är första gången en europeisk kongress om hjärtkärlsjukdomar har det kvinnliga perspektivet i fokus. Det kan bero på den stora uppmärksamheten området fått i USA, senast på två stora hjärtkongresser under senvintern 2005 i regi av bland andra American Heart Association.
Kvinnliga specialister sällsynta
I Sverige är bara 16 procent av alla kardiologspecialister kvinnor, i England endast 7 procent, medan siffran i Centraleuropa är hela 70 procent. Få av dessa innehar någon chefsposition. I USA är bara 18 procent av specialisterna i kardiologi kvinnor, även där är få chefer.
En färsk engelsk undersökning gjord av engelska hjärtföreningen British Cardiac Society visar att “bristen på kvinnor inom kardiologin är skadlig för kvaliteten av behandlingar och forskning”. Sexism och den allmänna kravbilden anges som orsaker till att det finns så få kvinnliga kardiologer i England.
Drygt två miljoner kvinnor dör
Fyra miljoner européer dör varje år i någon hjärtkärlsjukdom, över hälften är kvinnor, då ingår även stroke i statistiken. Ändå är kvinnor i minoritet i många av de medicinska studier som görs när man forskar kring benhandlingsmetoder.
En av anledningarna till att kvinnor är underrepresenterade i många rapporter är en låg övre åldersgräns i de studier som görs. Kvinnor är ofta äldre än män när de drabbas, effekten blir att de saknas i statistiken.
Europeiska Läkemedelsverket, EMEA, rapporterade 2004 att mellan 25-30 procent var kvinnor i studier som gjordes av i Europa registrerade läkemedel mot hjärtinfarkt mellan åren 1998-2003. Av alla studier som registrerades under perioden redovisade bara 35 procent könstillhörighet.
Stort fokus i USA
I USA pågår sedan snart två år en stor kampanj kallad Go Red till förmån för kvinnor med hjärt-kärlsjukdom. Förutom stora hjärtorganisationer deltar bland andra sportfirmor, varuhus och Broadway-teatrar. Kampanjen liknar “Rosa Bandet” och har redan samlat in stora medel. När Jane Fonda fick sin hjärtinfarkt så donerade hon miljontals dollar till Harvard universitetet för forskning om hjärtinfarkt hos kvinnor. I Sverige är det svårare att samla in pengar eftersom det inte är avdragsgillt.
Kongressen i Stockholm utgjorde startskottet för motsvarande kampanj i Europa kallad “Women at Heart”. Kampanjen är tänkt att drivas lokalt i varje land. I Holland pågår kampanjen “Hjärtlarm för kvinnor” och i Tyskland är man på gång. På kvinnodagen den 8 mars 2006, planeras flera aktiviteter i Sverige bland annat på Kulturhuset i Stockholm där information om kvinnlig hjärt-kärlsjukdom ges till allmänhet på dagen och professionen på kvällen. Aktiviteten är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Cardiologföreningen, Hjärt Lungfonden, 1.6 miljonerklubben och läkemedelsbolag. Läs mer under evenemang.
Få vet vanligaste dödsorsak
Aktiviteterna behövs. Det finns fortfarande en stor okunskap kring kvinnlig hjärtsjukdom. En SIFO-undersökning som gjordes före Stockholmskongressen, där man frågade ett brett urval av svenska folket om vad de tror är den viktigaste dödsorsaken hos svenska kvinnor, svarade 67 procent av männen och 61 av kvinnorna cancer. Motsvarande siffror för det rätta svaret – hjärtinfarkt – var 16 respektive 24 procent!
Intressant var ändå att fler kvinnor än män svarade rätt, vilket tyder på att ansträngningarna med att informera, till exempel i 1.6 miljoner klubben, har gjort nytta. Undersökningen visar dock tydligt att behovet av upplysning om kvinnlig hjärtsjukdom är fortsatt stort.
Källa: Karin Schenk Gustafssons rapporter