Så kallade SSRI-preparat, – en antidepressiv medicin – och kognitiv beteendeterapi (KBT) är att föredra framför bensodiazepiner (ångestdämpande och sömngivande som t ex Valium eller Sobril)
och psykodynamisk terapi, skriver läkemedelsverket i sina nya rekommendationer för behandling av ångestsyndrom.
Rekommendationerna publicerades i början av oktober 2006 och då var det tolv år sedan Läkemedelsverket senast gav ut rekommendationer för hur ångestsyndrom behandlas på bästa sätt.
Redan då, för 12 år sedan, pekade Läkemedelsverket i riktning mot antidepressiva och KBT som ersättning för bensodiazepiner och psykoterapi. Det som hänt nu är att man har samlat in all evidens på området och det finns en väldigt god grund för de förstahandsval som nu är rekommenderade. Tyvärr är det stor brist på KBT terapeuter vilket bland annat har fått Läkemedelsverket att ändra sina rekommendationer när det gäller missbruksbehandling. Bara 8 procent av landets psykoterapeuter har KBT utbildning.
Att SSRI, selektiva serotonin-återupptagshämmare i första hand rekommenderas framför andra antidepressiva mediciner beror på att de ger mindre allvarliga biverkningar och är mindre skadliga vid överdosering.
De lugnande och ångestdämpande bensodiazepinerna rekommenderas inte över huvudtaget vid långtidsbehandling av ångestsyndrom.
SSRI betyder selektiva serotonin-återupptags-hämmare och verkar genom att det serotonin som används som sändarvätska mellan nervändorna hindras från att sugas tillbaka in i nervväggen och därmed kan en normal och naturlig nivå hållas konstant och signalerna kan flyta utan glappkontakt. Det är alltså kroppens eget, naturliga serotonin som återställs. Serotoninet är kroppens humör-termostat. Om vi får brist på serotonin drabbas vårt känsloliv, signalerna obesvarade och livet svart. Ett tillstånd som precis som vilket annat kroppsligt tillstånd som helst bör behandlas.