För att minska risken för att skelettet kalkas ur är det viktigt att motionera och äta rätt. Kroppen behöver även kalcium och vitamin K2, som båda är viktiga för skelettets uppbyggnad.
Urkalkningen av skelettet startar redan tidigt i livet, runt trettioårsåldern. Efter femtio blir urkalkningen mer påtaglig i samband med klimakteriet, vilket beror på att östrogenet, som har en skyddande effekt mot benskörhet, då minskar.
Benvävnaden är ett levande organ i kroppen som kontinuerligt bryts ner och byggs upp. Rubbas balansen mellan nerbrytning och återuppbyggnad blir skelettet skört och risken för frakturer och benbrott ökar.
Genom att göra vissa livsstilsval kan man motverka benskörhet. Motion och allsidig kost har den största positiva effekten på skelettet, förutom att inte röka.
Vitaminer och kalcium
Kalcium och vitaminerna D och K2 är viktiga byggstenar i processerna som bygger upp ett starkt skelett. Kalcium har flera funktioner i kroppen och skelettet är kroppens förråd av kalcium. Om mängden kalcium i kroppen blir för låg, till exempel om man inte får i sig tillräckligt med kalcium via kosten, använder kroppen den reserv av kalcium som finns lagrad i skelettet. Då urkalkas skelettet och benvävnaden blir skör vilket gör att risken för frakturer och benbrott ökar.
Vitamin K2 minskar benbrott
Forskningen visar att vitamin K2 är mycket viktig för att bygga upp benstommen och bevara dess styrka. Vitamin K2 verkar vid skelettuppbyggnaden på två sätt. Det tar vara på det kalcium som finns i kroppen och aktiverar dessutom kalciumet att binda till benvävnaden. Resultatet blir att kroppens naturliga process för benuppbyggnad förstärks. Låga halter av vitamin K2 i blodet ger en ökad risk för lårbensbrott.
Mejeriprodukter som mjölk, smör, fil och yoghurt innehåller kalcium och vitamin D och K2. Den rikaste källan på naturligt vitamin K2 är fermenterade sojabönor, en japansk maträtt kallad natto. Japaner har också betydligt bättre benhälsa än nordbor och drabbas mer sällan av benskörhet. Ofta räcker inte de mängder som finns i vår mat utan kosttillskott, till exempel med naturligt vitamin K2, är ett enkelt sätt att få i sig viktiga vitaminer.
Motion och motivation
Motion och starka ben hänger samman på flera sätt. För det första ger motion starka muskler och bra balans vilket minskar risken att ramla och bryta något ben. Men motion förbättrar också cirkulationen i benen vilket innebär att mer näring når bencellerna och återuppbyggnaden stimuleras.
Alla typer av rörelser är bra, men bäst är sådant som belastar skelettet som promenader, löpning och dans. 30 minuters promenad varje dag ger både ett starkt skelett och bra muskulatur. Vitamintillskott innehållande vitamin K2 ökar bindningen av kalcium till skelettet och förstärker motionens effekt.
Magdalena motiverar
En person som vet mycket om motion och vikten av att äta rätt är Magdalena Forsberg, en av Sveriges mest framgångsrika idrottare genom tiderna.
– Som före detta elitidrottare måste du vara van vid att träna mycket varje dag. Hur mycket motionerar du idag?
– Varje dag försöker jag komma ut. Jag går och springer. Stavgång har alltid varit en viktig del av min träning och det är suverän motion för hela kroppen. Det behövs heller ingen dyr utrustning, jag använder min svärmors gamla skidstavar. På vintrarna åker jag mycket skidor.
– Är motion lika viktigt för dig idag?
– Absolut! Jag har insett att jag måste motionera för att må bra. Elitidrott är egentligen inte särskilt snällt mot kroppen, men vardagsmotion är jätteviktigt. Motion motverkar till exempel benskörhet. Jag fick en stressfraktur i smalbenet under tävlingsåren så där är jag är extra uppmärksam.
– Äter du några vitaminer eller kosttillskott?
– Jag äter hälsosamt med mycket frukt och grönsaker men jag tar även en multivitamintablett, omega-3 och K2+ varje dag. K2+ stärker skelettet.
– Vad är ditt bästa tips för att komma igång med träningen?
– Sätt realistiska mål, mitt är att komma ut varje dag. Det kan faktiskt alla klara av.
Kända riskfaktorer för benskörhet är:
- Ärftlighet
- Övervikt
- Rökning
- Hög alkoholintag
Genom medvetna livsstilsförändringar är det aldrig för sent att påverka styrkan i ditt skelett.