Smärtföreningens Supporttelefon för Smärtdrabbade
Svenska Smärtföreningen öppnar nu – tillsammans med smärtläkaren Tomas Ekström – en supporttelefon för landets alla smärtdrabbade.
Under senare tid har Smärtföreningen blivit i det närmaste nerringda av människor som behöver någon kunnig människa att tala med om smärta. Ofta för att man behöver tröst, hjälp med att orientera sig i vårdlabyrinten, veta vad man själv kan göra, få tips om mediciner och metoder, alternativa vårdformer, information om vad man gör när man plötsligt blir utförsäkrad med mera.
Tomas Ekström är en av landets mest erfarna smärtläkare. I snart 25 år har han mött ett stort antal patienter med smärta. Han har arbetat på smärtkliniker i Piteå, Göteborg och USA.
Så här kommer det att fungera:
Via betalsamtal kan du ringa Tomas Ekström för personligt samtal under angiven tid. Det kostar 30 kronor i minuten men du kan begränsa din samtalstid till exempelvis 10 minuter och vet då att det kommer att kosta 300 kronor. Därför är det viktigt att du före samtalet antecknar dina viktigaste frågor så att du får ut maximalt av den tid du vill och behöver prata.
Telefontider: Söndagar, Tisdagar 19-21
Telefonnummer: 0900-200 1111
Om Tomas Ekström
Under snart 25 år har Tomas Ekström mött ett stort antal patienter som lever med smärta.
Han har arbetat på smärtkliniker i Umeå, Göteborg och USA. Han talar sex språk och är en framstående organist. Han har genomfört över 50 orgelkonserter i Sverige och internationellt. Konserterna ingår som en del i hans behandling av kroniskt smärtdrabbade. Det handlar om att få den smärtdrabbade att inse att det trots allt finns glädjeämnen i livet, säger han. Som smärtdrabbad hamnar man lätt i en negativ spiral med brist på sociala kontakter och normala glädjeämnen. Musiken kan vara ett sätt att få en stunds avkoppling och paus från den ständigt pågående smärtan.
Samtalet med patienter har alltid varit hans stora intresse. Han har träffat allt för många smärtdrabbade som känt sig missförstådda, misstänkliggjorda och vars problem
ofta förvärrats av det bemötande de fått. De hamnar i den oändliga vårdlabyrinten och alltfler svårt kroniskt sjuka blir friskförklarade och mister sin knappa försörjning trots att de inget hellre vill än att bli botade, återgå till sitt jobb och få ett värdigt liv. Tomas understryker att han vill höra patientens tonfall, att det handlar om en dialog mellan läkare och patient – det är därför han vill ha kommunikation per telefon, inte via e-post eller brev.
(Källa: leva med Smärta, nr, 2004)