Regelbundna cellprovsundersökningar är det i särklass bästa sättet att upptäcka cellförändringar som obehandlade kan leda till cancer.
Sedan cellprovtagningar började på 1960-talet har antalet fall av livmoderhalscancer mer än halverats. Så se till att du verkligen går på provtagningarna när du kallas. I dag erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 64 år kostnadsfri cellprovtagning vid en barnmorskemottagning. Men alltför många väljer att inte delta. Ungefär 20 procent kommer inte, och mer än hälften av de kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte deltagit.
Livmoderhalscancer har ofta kallats för den unga kvinnans sjukdom, men det är inte alldeles sant. Bland de kvinnor som utvecklar sjukdomen när de är över 60 år dör drygt 60 procent av sin cancer. Mer än hälften av de cirka 450 kvinnor som årligen diagnostiseras i Sverige är över 50 år och risken att insjukna och dö av cancerformen ökar med åldern. Anledningen till att man slutar med prov efter 64 år sägs vara att risken för insjuknande är mycket liten för dem som i sina cellprover haft normala värden, men det stämmer inte alltid enligt expertisen. För de kvinnor som tidigare haft cellförändringar stiger risken mycket snabbt efter 60. Åldrar för screening behöver anpassas till att vi lever allt längre så att även en långsamväxande cancer ska upptäckas i tid.
Livmoderhalscancer utvecklas långsamt, det tar mellan 10 till 15 år från cellförändring till utvecklad cancer som dessutom ger få, eller inga symptom. Små blödningar kan förekomma liksom smärta vid samlag, eller som blodblandade flytningar, men det är oftast inga starka signaler.
Cellförändringar i livmoderhalsen orsakas av ett virus – humant papillomavirus, HPV, och smittar vid sexuella kontakter. Många kvinnor får HPV någon gång i livet, men oftast läker viruset ut av sig själv inom ett eller ett par år.
I dag finns ett vaccin som skyddar mot de vanligaste HPV-typerna som kan orsaka kondylom, cellförändringar, och livmoderhalscancer.
Fram till 31 december 2016 kan unga kvinnor mellan 18–26 år vaccinera sig gratis. Det skyddar bäst om det ges tidigt, helst före sexdebuten – men ger även senare i livet skydd också för äldre kvinnor, till exempel vid partnerbyte.
Men vaccinet skyddar bara mot de två vanligaste typerna av HPV, så även om du vaccinerar dig ska du fortsätta gå på cellprovskontroll. Och se till att verkligen göra det, vilken kontroll du än kallas till, det är en liten insats som kan ge dig livet i behåll även om du inte anser dig ha tid just den dagen.
Källa: Vårdguiden
Citat: På 1177.se kan du läsa mer om gynekologisk cellprovtagning, cellförändringar, HPV och livmoderhalscancer.