Många äldre personer upplever problem med rinnande ögon när de vistas i kall luft eller kraftiga vindar – med stigande ålder blir ansiktet känsligare för kyla och vind.
Tårarna är kroppens sätt att försvara sig mot extremt väder som kan torka ut ögonen och huden runt omkring. När ansiktet utsätts för kyla och blåst produceras mer tårvätska, som ska hålla våra känsliga organ återfuktade. Men vid stigande ålder kan tårkanalen bli mindre elastisk och genomsläpplig, kanalen krymper och blir smalare, med konsekvensen att tårarna inte kommer ner till näsan, utan i stället samlas kvar i ögonen. Därav de så kallade ”tanttårarna” längs kinderna. Om dessutom pumpfunktionen som styr blinkningen är nedsatt blir det ännu svårare att få bort tårarna från ögonen, eftersom de inte kan blinkas ner. Sammansättningen av tårvätskan försämras när man blir äldre, vilket gör att det krävs mer vätska för att få samma effekt.
Rent medicinskt anses det inte vara någon fara – däremot ska man vara vaksam om tårflödet är onormalt stort även inomhus. Då är det ett allvarligare bekymmer, som kan ställa till med eksem och annat trassel. Det kan röra sig om en förträngd tårkanal som måste öppnas upp.