Äntligen har vi kvinnor tid till lust – men mer kunskap behövs för att höja vår livskvalitet!
Upp till hälften av alla kvinnor får i klimakteriet ont vid samlag, upprepade urinvägsinfektioner och andra underlivsproblem. Trots det känner bara hälften av oss kvinnor, 53 procent, till att orsaken kan vara östrogenbrist i underlivet. Nästan lika få, 45 procent, vet att dessa underlivsproblem kan lokalbehandlas. Det visar en undersökning som nyligen genomfördes i Sverige och omfattade 500 kvinnor i åldrarna 50-70 år. Det är snudd på bristande allmänbildning att inte fler känner till att livskvaliteten vid det som ska vara livets goda år enkelt kan höjas!
När vi nått den fasen i livet då barnen har eller är på väg att flytta och vi inte behöver dubbelarbeta på samma sätt som tidigare kan vi få mer ork och energi till oss själva. Vi kan få mer lust att ha sex, under förutsättning att vi åtrår partnern förstås, vare sig vi är singel eller lever i tvåsamhet.
Livet har alla förutsättningar att vara behagligt. Oftast bidrar ett bättre självförtroende på den sexuella arenan till att vi vågar säga ja eller nej utifrån vad vi själva känner. Sex blir bättre med åren. Tyvärr får hälften av alla kvinnor i klimakteriet sköra och torra slemhinnor i underlivet av östrogenbrist. Vi kan känna sveda och torrhet vid och efter samlaget. Denna smärta bidrar ju inte till att få lust till sex. Även urinbesvär orsakade av östrogenbrist är vanliga och kan kännas som urinvägsinfektioner, vilket både är bekymmersamt i sig och har negativ inverkan på sexlivet.
500 kvinnor i Sverige intervjuades i januari i år om sin syn på klimakteriebesvär och hur dessa kan åtgärdas. Resultatet var slående, men ändå bara en bekräftelse på det jag märker när jag möter kvinnor varje dag i mitt arbete. Undersökningen visar att de flesta förknippar klimakteriebesvär med vallningar, sömnproblem och humörsvängningar, men bara 53 procent vet att man kan få östrogenbrist lokalt, i underlivet. Att man kan slippa sina lokala problem genom lokalbehandling känner bara varannan kvinna till. Dessutom är det endast var fjärde kvinna, 24 procent, som känner sig säker på att lokal östrogenbehandling inte påverkar andra delar av kroppen.
En del av oss kvinnor kan eller vill inte tillföra östrogen till hela kroppen, men i stort sett alla kvinnor kan använda östrogen lokalt i underlivet, oavsett om vi har eller har haft en sjukdom. Lokala östrogen medel hjälper ju inte mot ”övergångsbesvär” för övrigt, men bidrar till att underlivets slemhinnor stärks och blir mer elastiska. Detta bidrar till att obehag vid samlag försvinner och många blir då också av med sina urinbesvär. Det leder i sin tur till att det åter går att njuta av samlag, vilket naturligtvis också ökar den sexuella lusten.
Orgasmer kan också förändras och förbättras. Sexualitet och orgasmförmåga är en livslång inlärningsprocess. Att bestämma sig för att ha lust att ha lust brukar vara en bra början. Det gäller att bli öppen och mottaglig för kroppens impulser och förnimmelse. Sex föder sex och i ett förhållande utan sexualitet är det stor risk att även närheten och ömheten försvinner vilket kanske är det man saknar mest.
Så kvinnor – se till att få lust att ha lust. Unna dig egna aktiviteter, lägg energi på dig själv och se till att njuta av livets goda. Ta upp dina underlivsproblem med din läkare och få mer kunskap om lokal östrogenbrist och lokal östrogenbehandling, då är chansen stor att du har lust att ha lust hela livet, oavsett om du lever med en partner eller ett singelliv.
Helena Cewers
Leg barnmorska och auktoriserad klinisk sexolog
Kvinnokliniken MAS