Tre av tio svenskar som hör dåligt har inte sökt hjälp för sina hörselproblem, visar en ny Novus-undersökning. Rädslan för att känna sig gammal anges som en orsak, och antas vara den främsta anledningen till att svenskar drar sig för att använda hörapparat.
– Det är allvarligt att så många svenskar hör dåligt i onödan. Med nedsatt hörsel ökar risken för ångest, depression, social isolering och extrem trötthet. Hörselnedsättning är också en riskfaktor för demens, säger Sarah Granberg, medicine doktor och legitimerad audionom.
Här kan du göra Phonaks kostnadsfria hörseltest online – det tar bara 3 minuter
1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning och bara en tredjedel av dem har hörapparat. I genomsnitt dröjer det tio år innan en person söker hjälp för sina hörselproblem, enligt HRF (Hörselskadades Riksförbund).
Männen sämre på att söka hjälp
I en ny undersökning från Novus, som gjorts på uppdrag av Phonak, svarar 17 procent av svenskarna 45-89 år att de hör ganska dåligt eller mycket dåligt, medan 69 procent anser att de hör ganska bra eller mycket bra. Hela 15 procent svarar att de inte vet om de hör bra eller dåligt.
Bland de som hör dåligt svarar 31 procent i undersökningen att de inte har sökt hjälp för sina hörselproblem. I gruppen män 45-64 år har över hälften, 52 procent, aldrig sökt hjälp. Den vanligaste orsaken till att svenskar som hör dåligt inte söker hjälp är att ”det inte känns viktigt”. En annan anledning är ”jag kommer att känna mig gammal”.
Sarah Granberg, medicine doktor och legitimerad audionom: ”Även lätta hörselnedsättningar kan ge stora hälsoproblem.”
Risken för demens ökar
Enligt medicine doktor Sarah Granberg slår forskningen fast ett tydligt samband mellan hörselnedsättningar och flera allvarliga hälsoproblem som depression, extrem trötthet och ökad risk för demens.
– Undersökningen visar att det finns ett stigma kring hörselnedsättningar och en okunskap. Väldigt många svenskar hör dåligt utan att veta om det, och utan att känna till hälsoriskerna. Även personer med lätta till måttliga hörselnedsättningar kan drabbas av förhållandevis stora hälsoproblem. Vi behöver nya rutiner för att upplysa allmänheten om hälsoriskerna och vilken hjälp som finns. Jag skulle gärna se en nationell kampanj för folkhälsan liknande den om tandhälsa och karies på 1950- och 1960-talet, säger Sarah Granberg.
Negativa attityder lever kvar
Novus-undersökningen lyfter fram ett stigma kring hörselproblem och hörapparater. Rädslan för att känna sig gammal anges som en orsak till att många svenskar drar sig för att använda hörapparat.
– De här resultaten stämmer väl överens med forskningen om stigma, som visar att många associerar hörapparater med att vara senil, dement och till och med obegåvad. Det är mycket allvarligt att sådana attityder lever kvar i vårt samhälle. Många studier har klarlagt att med en negativ inställning till hörapparater minskar vår benägenhet att använda dem, säger Sarah Granberg.
”Som att kliva in i en ny värld”
Maria Oldenstedt är en framgångsrik hårstylist och make up-artist, driver en populär podd och har nyligen gett ut en bok. Hon har också en hörselnedsättning som upptäcktes när hon var fyra år. Först våren 2021, när Maria var 38 år, sökte hon hjälp hos Phonak och fick hörapparater.
– Det var som att kliva in i en ny värld! Jag hör ljud jag inte visste fanns – som diskmaskinens surr, när någon prasslar med en papperspåse, frusna löv som knastrar under skorna. När mina barn viskar, eller ropar på mig från ett annat rum, berättar hon.
Vad är allra största skillnaden?
– Att jag känner mig tryggare. Jag hänger med i allt som sägs och behöver inte längre kämpa för att höra och förstå – det ger mig massor av ny energi.
Varför väntade du så länge med att söka hjälp?
– Som barn upplevde jag att hörselnedsättningen gjorde mig annorlunda, eftersom jag bemöttes på det sättet, och jag tror att det hängt kvar. Att jag hörde dåligt blev negativt laddat – jag kopplade det till att jag inte var som andra.
Maria betonar att vi måste ändra attityden till hörselproblem och hörapparater:
– Många börjar höra sämre med åldern, precis som vi naturligt börjar se sämre. Det borde vara lika självklart att skaffa hörapparater som läsglasögon.
Ditt tips till den som hör dåligt men inte gör något åt det?
– Tänk på allt du missar i onödan – hur dumt det är att dina hörselproblem ska få begränsa dig. Tänk också på att det är nya tider nu, med nya hörapparater som är intelligenta och intuitiva, små och diskreta. Jag känner mig som en uppdaterad version av mig själv. De är dessutom snygga – mina till exempel matchar fint mot mitt grå-rosa hår. Idag när var och varannan går runt med airpods i öronen är det dessutom ingen stor grej att ha något i eller bakom öronen.
”Hörapparaterna är min nya superkraft”
Maria har noterat att nästan alla säger till henne att hörapparaterna inte syns, och att det är något positivt.
– Jag vill vända på det sättet att tänka: Jag vill att de ska synas! De är min nya superkraft och gör mig stolt.
Ladda ner hela undersökningen här
Siffror från undersökningen
Fakta om undersökningen:
Novus har genomfört 1089 intervjuer med personer i åldern 45-89 år. Undersökningen gjordes 2022 på uppdrag av Phonak. Syftet var bland annat att ta reda på målgruppens inställning till hörselbesvär.