Är du trött i hjärnan, glömsk, stressad och irriterad?
Tusentals svenskar lider av svår mental trötthet vilket är väldigt vanligt och viktigt att uppmärksamma. Allt fler svenskar klagar på ständig trötthet det är ett av våra vanligaste folkhälsoproblem. Var tionde svensk kvinna och var tjugonde man är trött för jämnan, enligt SCB:s senaste undersökning.
Många lider av vad som kallas sjuklig uttröttbarhet eller neurasteni.
– Alla är trötta ibland, men det här är en förlamande trötthet som kommer väldigt hastigt. Hjärnan blir överbelastad, den mentala energin tar slut, berättar professor Christian Blomstrand vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Göteborgs universitet. Kvinnor drabbas oftare.Kvinnor och yngre rapporterar oftare att de ständigt är trötta. Yngre kvinnor belastas mer än någonsin tidigare, de arbetar och tar ansvar för hem och familj. Männen tar oftare pauser, sätter sig framför teven eller går ut med kompisarna. Sjuklig uttröttbarhet ger ofta koncentrationsproblem, minnesproblem, irritation, nedsatt simultankapacitet, humörsvängningar, ljudkänslighet, huvudvärk och yrsel. Det räcker inte med en kaffepaus för att bli alert igen. Den drabbade måste vila ordentligt och återhämtningen kan ta lång tid. Sjuklig uttröttbarhet kan också orsakas av en rad sjukdomar, exempelvis skallskador, stroke, ms, depression, kronisk värk och långvarig negativ stress. Christian Blomstrand tycker att det är viktigt att uppmärksamma problemet.
– Den som varit onormalt trött i några veckors tid bör söka läkare. Med enkla prover kan man se om tröttheten kan förklaras av sådant som blodbrist.
Detta kan du göra:
Lyssna på kroppen. Hur lever du egentligen? Övervikt, sömnstörningar, rökning, stillasittande, dålig kost, för mycket alkohol och stress kan leda till trötthet. Motverka detta genom att bygga upp dina fysiska och psykiska resurser.
Det finns inget snabbt botemedel mot långvarig trötthet. Men sjukgymnastik, kognitiv beteendeterapi och antidepressiva läkemedel kan vara till god hjälp.
Den som lider av sjuklig uttröttbarhet har god hjälp av noggrann planering. Se till att du planerar in pauser och tid för återhämtning.
Hushålla med din energi. Om du tänjer dina gränser för mycket kan du behöva lång tid för återhämtning. Planera inte in för många ansträngande saker samma dag.
Berätta om dina problem för anhöriga och arbetsgivare så att de förstår och kan ta hänsyn.