Överaktiv blåsa och inkontinens drabbar så många som 800000 personer bara i Sverige. Men få talar öppet om sina besvär och missar därför möjlighet till vård. Läs om hur Linda fick hjälp genom att just prata med andra. Urinläckage påverkar hela livet Linda Wemmert drabbades av ansträngningsinkontinens i samband med hennes andra förlossning. Vid ansträngningsinkontinens är urinläckage vanligt vid träning men även när man hostar, skrattar eller spänner magmusklerna så det blir ett tryck nedåt. – Hela livet blev påverkat. Jag planerade mitt liv runt toalettbesök och såg till att förebygga läckage hela tiden. Till exempel såg jag till att gå på toaletten före och efter jag skulle till affären eller lämna barnen på skolan. Om jag skulle köra en längre bit planerade jag extra pauser för att säkerställa att jag hade så lite urin som möjligt i blåsan. I fall jag skulle läcka skulle det vara så lite som möjligt. Jag begränsade mitt vätskeintag också. Det var helt enkelt en ständig tanke kring blåsan, beskriver Linda. Linda hade gjort
bäckenbottenträning som ska hjälpa mot urinläckage men ett halvår efter förlossningen började hon förstå att detta var ett större problem som hon inte kunde lösa själv. Att tala öppet om besvär är ett sätt att få hjälp Det första steget för Linda var att söka svar på internet. Där hittade hon en hel del information om inkontinens och urinläckage men det mesta var vagt, flummigt och inte helt vettigt. Det var istället när Linda började tala öppet om hennes besvär som hon fick hjälp av andra. – Vid ett träningspass på gymmet bad min tränare mig att göra en övning där jag skulle hoppa med höga knän och det kunde inte jag göra. ”Kom igen!” ropade min tränare men jag sa helt enkelt att det inte går för att jag kommer läcka. Då berättade en annan deltagare i passet att hon hade haft samma besvär och genomgått en operation för det. Både hon och min tränare förklarade för mig hur jag skulle söka hjälp och därefter kontaktade jag min läkare och började prata om behandling, förklarar Linda. Förbered dig inför läkarbesöket så blir det lättare På grund av tabun kring urinläckage och inkontinens är det många som drar sig för att söka hjälp. Linda själv använde sig av inkontinensblöjor och skydd för att det var lätt att köpa själv i affären. Men även när man tagit steget och sökt vård kan kontakt med läkare också vara pinsamt och jobbigt.
Då kan det hjälpa att komma väl förberedd till läkarbesöket. Med appen UroLog får du koll på dina besvär och blir bättre rustad för att söka hjälp och få behandling. – Om man nämner inkontinens vid ett läkarbesök får man direkt ett papper där man ska fylla i hur ens toalettbehov ser ut, precis som i appen. Det kan därför vara ett bra steg att redan ha gjort det i förväg när man kommer på läkarbesök. Det är ett sätt att starta ett samtal som man annars tycker är pinsamt. Man kan ta fram appen och visa hur ens problem ser ut istället för att behöva berätta varje detalj, säger Linda. – Det är dessutom ett sätt för en själv att inse att det är ett problem, det blir tydligt att man har gått på toaletten varje natt, flera gånger till exempel, avslutar Linda. Du kan ladda ner appen UroLog direkt i din smarta telefon via App Store eller Google Play. Vill du veta mer kan du besöka www.blåsan.se Detta är en artikel skriven av Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö.