– Låt oss prata om elefanten i rummet, vårt underbara underliv.
Att vår vagina ett försummat organ som det inte pratas särskilt mycket om, det vet Aino Fianu Jonasson, docent i gynekologi och obstetrik, expert på kvinnosjukdomar vid Karolinska institutet. Aino är barnmorska i botten men efter 13 år läste hon vidare till läkare och idag är Aino en av landets mesta experter när det kommer till vaginal hälsa. Varför är detta ett så tabubelagt samtalsämne, särskilt när det uppstår problem i våra nedre regioner?
– Många kvinnor lider i det tysta, och söker inte hjälp. Och för en del äldre är det skamfyllt och tabu. Det är tyvärr så det ser ut, allting som har med underlivsbesvär och inkontinensbesvär tycker många är lite skämmigt att prata om. Därför söker man inte hjälp, eller så vet man inte att det finns hjälp att få. Även inom läkarkåren är kunskapsbristen stor, så det är viktigt att få bort tabut och prata mer om sådant som rör vaginal hälsa, säger Aino och vi kommer in på forskning, där det som alltid är underdiagnostiserat när det kommer till hälsa som rör endast kvinnor.
– Det beror på att dels är det sällan förknippat med livshotande besvär, och så är det pinsamt, det är tabu, säger Aino Fianu Jonasson och talar om elefanten i rummet, som ingen pratar om.
– Hade det varit män som drabbades i så här stor omfattning hade den här forskningen prioriterats, säger Aino med eftertryck.
Ett vanligt problem som många kvinnor har är vaginal atrofi, torra, sköra slemhinnor, som man kan få när man kommer i klimakteriet. Det ger besvär och påverkar livskvaliteten mycket men allt fler söker hjälp vilket visar att behovet är stort. Ett allmänt råd för god vaginal hälsa är att inte ha för tajta jeans, utan lite lösare kläder, och att använda bomullstrosor i stället för underkläder av syntetmaterial. Får man besvär som är ihållande ska man givetvis uppsöka gynekolog och det finns hjälp att få.
Varför är vagina ”ointressant”?
Vid en närmare titt är vagina är ett område som är relativt outforskat. En enkel jämförelse av andra kliniska områden på Pubmed – en databas för vetenskapliga artiklar – visade att de flesta gebit får fler träffar än en sökning på vagina. Hjärna fick exempelvis drygt 1,7 miljoner träffar, hjärta 1,3, lever cirka 1 miljon och lunga och njure runt 800 000 vardera medan vagina bara fick knappt 124 000 träffar. Det har alltså skrivits nästan 15 gånger så många vetenskapliga artiklar om hjärnan som om vaginan. Ändå är snippan något vi pratar väldigt lite om. Vi kan anta att man skulle förenkla samtalen kring vaginan och förmodligen även minska tabu-känslan om alla kunde enas kring ett – oladdat – begrepp som man kan ta till när besvär uppstår.
Vaginala problem inverkar negativt på livskvalitet. Det handlar om alltifrån klädval, val av motion och hur man mår emotionellt till att det påverkar sexuallivet och relationer. Förutom det faktum att man går omkring med en allmän obehagskänsla i underlivet. Låt inte problemen vara ett problem, det finns hjälp att få. Genom vår samarbetspartner Peptonic kan vi erbjuda våra medlemmar att testa gelen Vagivital till rabatterat pris. Vagivital har marknadens kortaste ingredienslista och innehåller vatten, hypromellos, bensoesyra, mjölksyra och natriumhydroxid. Vagivital är en hormonfri produkt som lindrar symptomen av besvären. Produktens positiva effekter är kliniskt dokumenterade i en multicenterstudie vid Karolinska sjukhuset, Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Norrlands universitetssjukhus. Effekterna är jämförbara med dem som uppstår av östrogenpreparat. Det är en gel som kvinnan själv behandlar sig med. Någon som tvärtom tycker att vaginal hälsa ÄR viktigt är Erik Sundquist på Peptonic, företaget som har lagt ner år på att ta fram Vagivital, just för kvinnor med underlivsbesvär.
– Vi anser att forskning på vagina är viktigt av flera olika orsaker, även om problemen vanligtvis inte är livshotande, påverkar besvären i alla högsta grad livskvaliteten på både ett fysiskt och ett mentalt plan. Området behöver ”avtabuiferas”, alltså normaliseras så att vi pratar mer om de problem som uppstår. I dag undviker många att söka hjälp på grund av skamkänslor. Ingen skall behöva sitta själv och må dåligt av en så enkel anledning som att vi inte vågar prata om besvären. I den eviga kampen för jämlikhet inom alla områden behövs en förändring även inom forskning på hälsa eftersom det forskas mindre på områden som berör kvinnor, säger Erik.
Gå in under Medlemsförmåner på vår hemsida för mer info om hur du kan få testa Vagivital.
Kanske i en ruta om det finns plats:
Några vanliga åkommor i kvinnans underliv är vaginal atrofi, vaginal candidasis (svamp), vestibulit, bakteriell vaginos, blödningar samt livmoderhalscancer.
Bakteriell Vaginos
Det är en av de mest vanliga åkommorna under kvinnans reproduktiva ålder.
Symptom är flytningar, dålig lukt, sveda och klåda. Om bakteriell vaginos inte behandlas kan
det orsaka prematura födslar. I dag sker behandling med antibiotika, vilket i sig ger upphov
till problem. Det är vanligt att problem med bakteriell vaginos återkommer hos den som en gång drabbats. Och som alla vet kan upprepande bruk av antibiotika leda till att bakterierna blir resistenta mot behandlingen. Dessutom är underlivets flora och ph-värde känsligt och antibiotikan påverkar även underlivets friska underlivsflora.
Vestibulit brinnande vulva
Vestibulit innebär att det gör ont i och runt öppningen till slidan när du har slidsamlag eller för in något i slidan. Det är i dag oklart av vad det beror på och det finns heller ingen behandling som effektivt eliminerar de symptom som patienten upplever permanent. Det finns dock en rad metoder och produkter som lindrar symptomen temporärt. Även psykoterapi och kirurgi har använts i behandling av vestibulit.