Diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar ökar. Vi vill jobba åt motsatt håll och nu kan du, eller någon du känner, vara med och göra skillnad. Karolinska Institutet söker dig som kan vara med i en studie för att kunna forska på ökad insulinproduktion och insulinresistens (=okänslig för insulin).
Övervikt, framför allt bukfetma, driver den dramatiska ökningen av prediabetes och typ2 diabetes. Farligast är ökad bukfetma (ökat midjemått) förenat med hög insulinproduktion och insulinresistens, vilket innebär risk för följdsjukdomar såsom typ2 diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, demens och vissa vanliga cancerformer. Orsaken till detta är bland annat att ökad insulinproduktion ökar aktivitet av tillväxtfaktorn IGF-I (insulinlik tillväxtfaktor). Diabetes leder till många sena skador i de flesta organen och förkortad livslängd. Det är således viktigt att identifiera personer med insulinresistens och risk att drabbas av följdsjukdomar för att kunna förebygga sjukdom.
Vi vill testa de med risk om de har ökad insulinproduktion och insulinresistens
Vilka har högre risk än andra? Det gäller alla som haft graviditetsdiabetes, har nära släktingar med diabetes och/eller har högt blodtryck och rund midja (midjemått 86 cm eller mer för kvinnor och 99 cm eller mer för män).
Vi har identifierat en stark tidig riskmarkör, IGFBP-1, för framtida prediabetes och typ2 diabetes. IGFBP-1 (IGF bindarprotein) och IGF-I identifierades och karaktäriserades på 1970-80 talet, och metoder för analys av dessa proteiner i blodet utvecklades på Karolinska Sjukhuset. IGFBP-1, som bildas i levern, reflekterar insulinproduktion och insulinresistens samt kan förutsäga typ2 diabetes inom 4-16 år hos både kvinnor och män. Ett lågt värde ökar risken mångfaldigt medan ett normalt-högt värde minskar risken även hos de med hög ärftlighet. Livsstilsintervention med kost rik på antioxidanter (tex medelhavskost) samt ökad fysisk aktivitet har visat sig öka IGFBP-1 och minska insulinresistens, diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Kost rikt på socker och kalorier kombinerat med för lite fysisk aktivtet sänker värdet och ökar därmed risken.
Flera studier stödjer möjligheten att substanser som verkar som antioxidanter, dvs hämmar oxidativ stress och inflammation i fettväven, kan förbättra insulinkänslighet och sockertolerans och därmed minska risken för framtida typ2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
Kerstin Brismar
1) Vi söker personer som vill vara med i studien, där vi med blodprov tar reda på om personen har hög insulinproduktion och insulinresistens och därmed hög risk för tex framtida hjärtkärlsjukdom och typ2 diabetes.
2) De som visar sig har hög insulinproduktion och insulinresistens enligt proverna kommer att tillfrågas om de vill vara med i en studie under 6 månader med kosttillskott och livsstilsråd för att normalisera insulinproduktion och -resistens och på så sett förebygga sjukdom. Kerstin Brismar är Professor och specialist i internmedicin, diabetologi och endokrinologi.
Vill du få mer information om studien kontakta kerstin.brismar@ki.se |