Det svenska försäkringssystemet fungerar så att man vid tandläkarbesök själv betalar den större delen av kostnaden.
Att generellt införa samma patientavgift hos tandläkare som i övriga sjukvården har riksdagen i dagsläget sagt nej till på grund av de höga kostnader det skulle betyda för statskassa.
Alltså kan man konstatera att tänderna inte tillhör kroppen!
Hur sätts priserna?
Inom tandvården är det fri prissättning, samma åtgärd kostar olika mycket hos olika tandläkare. Privattandläkarna sätter själva sina priser, medan folktandvårdens taxa fastställs av politikerna vid de olika landstingen.
Alla tandläkare i folktandvården och de allra flesta tandläkare är anslutna till Försäkringskassan. Det innebär att man som patient inte betalar den fullständiga kostnaden på vanlig tandvård. Man betalar en patientavgift och resten ersätts av Försäkringskassan genom tandvårdsersättningen.
Vilka kan få billigare tandvård?
Till och med det år man fyller 19 har man gratis tandvård. Från 20-29 har man ca 100 kronors rabatt på undersökningar.
I vissa fall har man rätt till större ersättningar från tandvårdsförsäkringen och därmed en lägre patientavgift:
- Vid långvarig sjukdom som väsentligt påverkar munhälsan. I allmänhet gäller det sjukdom som antas vara längre än ett år eller sjukdomar som kräver långvarig medicinering som påverkar tandhälsan.
- Då tandvården är en del av en sjukdomsbehandling, till exempel om man ska genomgå en behandling som kräver att man är helt fri från infektioner eller om man är extremt tandvårdsrädd och söker behandling för sin rädsla.
- Om man under året fyller minst 65 år
I dessa fall måste tandläkaren få behandlingen prövad i förväg.