Halsbränna och sura uppstötningar kommer av att maginnehåll åker tillbaka upp genom övre magmunnen. Tillståndet kallas också reflux av magsyra. Nästan alla har någon gång upplevt detta.
När får jag sura uppstötningar?
Halsbränna och sura uppstötningar kommer oftast efter det att man ätit för mycket eller druckit alkohol. Man kan också få sura uppstötningar av att luta sig framåt eller av att lägga sig ned. Det är mycket individuellt hur ofta det sker. Det finns de som drabbas dagligen, för andra kan det gå veckor mellan attackerna.
Påverkar halsbrännan hälsan?
Sura uppstötningar kan vara störande och påverkar naturligtvis välbefinnandet. Det kan leda till matstrupskatarr, alltså en inflammation i matstrupens slemhinna. Vid svåra tillstånd av matstrupskatarr kan sår uppstå. De kan – men det är mycket sällsynt – leda till blödningar eller kronisk blodbrist.
Matstrupskatarr kan också även om det inte händer särskilt ofta, kompliceras med bildning av ärrvävnad som medför att matstrupen försnävas. Detta kan ge symptom i form av problem med att svälja. Det är givetvis ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar undersökning och behandling.
Varför kommer det upp magsyra i matstrupen?
Mellan matstrupen och magsäcken finns en tilltäppningsmuskel, den övre magmunnen. Den nedre delen av matstrupen passerar genom mellangärdet vilket också förstärker stängningen mellan matstrupen och magsäcken. Detta stängningssystem ska se till att födan inte kommer upp igen. Om detta system inte fungerar ordentligt kommer magsyra att glida upp i matstrupen. Risken ökar om magsäcken innehåller mycket magsaft eller mat eller om något trycker på magsäcken.
Vad ökar tendensen/risken för halsbränna?
Oftast finns det ingen känd orsak, men i vissa fall kan ett av nedanstående tillstånd orsaka halsbränna:
- Matstrupsbråck: Magsäckens översta del har glidit upp genom ett hål i mellangärdet. Detta medför att mellangärdet inte kan pressa hop kring den nedersta delen av matstrupen. Det förblir öppet mellan matstrupe och matsäck – ett bråck många kan ha utan att det har någon praktisk betydelse men många har sura uppstötningar.
- Övervikt. Vi övervikt pressar fettet i bukhålan ihop magsäcken. Trycket i magsäcken höjs och maginnehållet tenderar att pressas upp i matstrupen. Viktminskning rekommenderas.
- Graviditet. Magsäcken pressas samman eftersom livmodern är förstorad. Den ändrade hormonbalans graviditeten medför leder till en generell avslappning av övre magmunnen.
- Måltider. Risken ökar med för mycket mat på en gång. Speciellt om innehållet varit av det fettrika slaget eftersom maten då stannar kvar längre i matsäcken.
- Födoämnen: Choklad, pepparmynta, kaffe, och alkohol hämmar övre magmunnens funktion liksom tobak
- Förstoppning ökar tendensen till sura uppstötningar..
Liggande ställning förvärrar situationen. Lindra det genom att använda flera kuddar eller lägg några böcker under benen på sängens huvudända.
Har du sura uppstötningar färre än fem gånger i månaden kan du använda dig av Apotekets receptfria medicin. Om du har täta och besvärande uppstötningar ska du söka läkare för diagnos och behandling, det finns effektiv hjälp att få.
(källa: netdoktor)