Ännu en gång försöker man få kvinnor att överta manliga vanor och beteenden. När marknadsföringen av snus nu ökar mot kvinnor är det viktigt att påminna om hur vi förförts tidigare – det borde aldrig vara för sent att lära läxan av tidigare misstag!
Efter första världskriget ökade marknadsföringen mot kvinnor och därmed kvinnors rökning. Som mest rökte var tredje kvinna på sjuttiotalet. Precis som hos männen har de negativa följderna kommit efter ett par decennier – och det har visat sig att kvinnor i vissa avseenden tycks vara mer utsatta för rökningens skador än män.
För att ändå hålla rökarna kvar i beroendet lanserades lightcigaretterna: “Du behöver inte sluta röka, gå bara över till våra mindre farliga produkter”… Ett par decennier senare har denna hälsobluff avslöjats. Lightprodukterna är inte “säkrare”. Det är främst kvinnor som fått betala för denna vilseledande marknadsföring: tre av fyra rökande svenska kvinnor använder lightcigaretter.
Trots dessa två “nitlotter” minskar rökningen. Tack och lov tar kvinnor ansvar – och slutar röka.
Nu kommer den tredje nikotinvågen. Med ’små prillor för små munnar’, med utveckling av olika smaksättningar som t ex mint, lakrits, eukalyptus och lychee och med skicklig marknadsföring vill man ge intrycket att snusning inte längre är okvinnligt…
Men vi vill inte vara beroende. Vi slutar röka för att slippa det ständiga beroendet av nikotin, för att inte bli sjuka, vare sig av röken eller av nikotinet. Vi har förstått att nikotinet i sig har allvarliga verkningar i kroppen – på hjärtat och blodkärlen, på ämnesomsättningen och inte minst på fostret under graviditeten. Vi vill inte gå omkring med förhöjd puls och stresskänsla eller med risk att utveckla diabetes, övervikt och hjärt-kärlsjukdom. Vi vill inte skada våra foster – vi vet att forskarna påvisat en ökad risk för för tidig födsel och minskad fostervikt hos barn till snusande mammor.
Inte minst vill vi vara goda föredömen för våra barn och barnbarn. Barn gör som vi vuxna gör och inte som vi säger.
Vi måste inse att vi utgör en mycket viktig målgrupp för snustillverkarna. Det manliga snusandet är snart mättat – var 4-5 man snusar nu regelbundet. Nu är det oss kvinnor som tillverkarna vill göra till villiga och beroende konsumenter. Och genom oss nästa generation – att utsättas för nikotin under graviditet ökar risken för utveckling av beroende under uppväxten!
Marknadskrafterna arbetar för högtryck. Vi börjar redan se vad alla feströkare kommer att bli utsatta för när de rökfria restaurangerna, kaféerna och pubarna blir verklighet i juni 2005. Förrädiskt läckra snusförpackningar kommer att erbjudas “när du inte kan röka”…
Men nej, vi vill inte ersätta cigaretter med en annan tobaksprodukt! Vi måste kräva av samhället att få tillgång till kunnig personal i sjukvården som kan ge oss kunskap och stöd att bryta nikotinberoendet helt. Kanske med hjälp av rena nikotinläkemedel under en övergångstid – snus behövs i alla fall inte för att sluta röka.
Därför, Morgan Johansson, om du som folkhälsominister vill förhindra en ny nikotinepidemi så se till att alla rökare överallt i landet lätt hittar till välutbildade rökavvänjare. Fyra av fem kvinnliga rökare kan enligt Temo inte tänka sig att använda snus i stället för att röka.
Låt inte snusepidemin bli tredje gången gillt! Kom ihåg “lightläxan” – det finns inga säkra eller ofarliga tobaksprodukter. Vi måste lära oss att säga nej, nu!
Alexandra Charles
Lill Lindfors
Solveig Ternström
Kärntruppsmedlemmar i 1,6miljonerklubben