Minskad sexlust, ökad ångest och depression. Artiklar som skrivs om p-piller i svensk press är sällan positivt vinklade, ofta är de också helt missvisande. Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, är orolig över konsekvenserna det får för kvinnor.
”P-piller kan minska kvinnors sexlust. Det visar en ny studie från Karolinska institutet publicerad i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Forskarna delade upp 332 kvinnor i två grupper och lät ena gruppen äta det vanligaste kombinerade p-pillret i Sverige under tre månader. Den andra gruppen fick sockerpiller.” Det skriver SVT Nyheter på sin webb den 23 augusti.
Under artikeln (som är döpt till ”p-piller kan ge minskad sexlust”) ligger enkätfrågan; ”Har du slutat ta p-piller på grund av biverkningar”.
Drygt 1 700 personer har valt att delta i enkäten genom att klicka i svaren ”Ja”, ”Nej” eller ”Nej, men bytt sort”. Hela 75 procent svarar ”Ja”, alltså att de har slutat använda p-piller på grund av biverkningar.
– Den här artikeln är missvisande för den drar inte rätt slutsatser av studien, säger Kristina Gemzell Danielsson, som själv är forskare på just Karolinska Institutet. Hon förklarar:
– I studien har kvinnor som går på P-piller respektive inte gör det skattat hur ofta de har sex, hur upphetsade de känner sig, sin självbild, orgasm med mera. Totalt sätt såg man ingen skillnad mellan grupperna. Men det fanns väldigt små skillnader om man gick in och tittade på några variabler, som välbehag, åtrå och upphetsning, men inte när det gäller orgasm, självbild, känslighet, säger Kristina. Att det skiljer sig något på vissa områden kan ha att göra med att personerna i fråga går på fel p-piller.
– Nu talar vi om så små skillnader så det är svårt att mäta, men så skulle det kunna vara. Att de helt enkelt skulle behöva byta preventivmedel, säger hon.
”Lite depression får väl kvinnor tåla” så heter en ledare i Aftonbladet signerad Katrine Marcal som publicerades 23 oktober. I den skriver Katrine: ”I över femtio år har kvinnor rapporterat depression som en biverkning av p-piller. Du börjar på pillerkartan och en bit in känner du inte längre igen dig själv. Många slutar, andra fortsätter. In i mörkret eller in i en dov ångest som du börjar inbilla dig är normal. Detta har varit otaliga kvinnors upplevelse av ett piller som har presenterats som sexuell frigörelse och obligatoriskt innehåll i varje modern kvinnas handväska. Först nu, i oktober 2016, kom en stor studie om kopplingen mellan p-piller och depression. 50 år har det tagit.”
Kristina skakar på huvudet.
– Det är precis tvärtom. Det finns inget läkemedel som är så välstuderat som p-piller. Det krävs enormt mycket underlag för att det ska godkännas, och kraven är jättestränga, säger Kristina.
Kan man alltså inte få mindre sexlust eller känna nedstämdhet av p-piller?
– Det finns en liten, liten grupp som är extra känsliga för hormoner, både tillsatta och egna.Men de flesta påverkas inte negativt av hormonella preventivmedel utan tvärtom mår många bättre av p-piller. Till exempel personer med PMS-besvär.
Varför säger då många att de mår sämre av p-piller?
– Det vi läser i tidningarna bidrar nog till att man tror att ens nedstämdhet är på grund av preventivmedlet. Men i de flesta fall beror inte nedstämdheten på preventivmedlet. Tvärtom har vi i studier tittat på just humöret, och vi har inte kunnat se några skillnader i depression. Förutom den lilla gruppen som är känslig för humörpåverkan av hormon, men där handlar det snarare om att de ska hitta ett annat preventivmedel än att helt vara utan det. Man får inte glömma att vi alla är olika. Det finns inte en metod som passar alla, utan man får ibland prova sig fram.
Den danska studien som Aftonbladets Katrine Marcal refererar till säger något annat.
– Det är en registerstudie där man bara tittat på användningen av antidepressiva och p-piller. Vi vet att många unga kvinnor av olika anledning inte mår bra och behandlas med antidepressiva. Men den danska studien kan inte ge besked om vad som är orsaken till att de
mår dåligt. För att ta reda på det måste man göra studier där man kan följa kvinnor som börjar med p-piller som i studierna från Karolinska Institutet och Uppsala universitet. Studien från Uppsala visar att många unga mår dåligt men av andra orsaker än p-piller.
I takt med att skräcken för hormonella preventivmedel börjat sprida sig bland kvinnor har nya metoder dykt upp på marknaden. En app exempelvis, som man använder tillsammans med en termometer för att på så sätt mäta och registrera vilka dagar man är fertil och inte.
Kristina tycker att appen kan vara ett bra alternativ – men inte för alla.
– Du måste vara väldigt disciplinerad, kontrollerad och inte leva så impulsivt. Så för de flesta fungerar den inte, säger hon.
Kristina önskar att fler ska ta chansen att få hjälp att hitta en preventivmetod som passar dem – vi har redan mycket bra preventivmedel. Och visst ska man fortsätta forska vidare för att förfina dem ytterligare, men lika viktigt är det att krossa myterna kring de hormonella preventivmedel som finns på marknaden i dag.
– Jag är mycket oroad över utvecklingen jag ser i dag. Nämligen att personer som vill att kvinnor inte själva ska kunna bestämma över sina kroppar och liv utan ska vara hemma och föda barn vinner mark. Alla dessa myter kring preventivmedel spelar dem rakt i händerna.