Nyligen har läkemedelsverket godkänt en medicin mot ansträngningsinkontinens. För tiotusentals kvinnor som har svårt att hålla tätt när dom nyser, hostar eller springer, kan den nya medicinen innebära en betydande livskvalitetsförbättring.
Det nya preparatet, Yentreve, är den första medicinen mot ansträngningsinkontinens och verkar genom att förstärka de muskler som håller tillbaka urinen vid ansträngande rörelser. Av de studier som gjorts på läkemedlet framgår att drygt hälften av testpersonerna svarar på medicinen inom en till tre dagar och att alla svarar inom två veckor. Wiweca Gustafsson är en av dom som varit med och testat medicinen under snart ett år och hon är nöjd med behandlingen.
– Jag märkte skillnad redan efter ett par dagar. På jobbet var det en stor lättnad. Som barnmorska blir det mycket spring och det var skönt att slippa oroa sig för läckage eller fundera på när jag ska hinna gå på toaletten nästa gång, berättar hon. I början av behandlingen kände hon av biverkningar som muntorrhet och svagt illamående men det har försvunnit efter hand.
Wiweca Gustafssons besvär började efter att hon fött barn och har under senare år förvärrats trots att hon idogt tränat knipövningar.
– Till slut kände jag att besvären inkräktade på mitt sociala liv. Så fort jag nös eller hostade tänkte jag å nej, gick det igenom kläderna? Luktar det? Hon sökte till slut hjälp hos sin gynekolog och var inställd på en operation men istället erbjöds hon vara med i studien.
Pia Teleman, gynekolog på kvinnokliniken vid universitetssjukhuset i Lund, har tagit del av utvärderingen av läkemedlet. Hon tycker att det är bra att det kommer nya behandlingsmetoder mot ansträngningsinkontinens och ser den nya medicinen främst som ett komplement till viktnedgång och bäckenbottenträning.
– Det är intressant eftersom det är den första medicinen mot ansträngningsinkontinens. Även om Yentreve inte kommer att vara en livslång behandlingsform kan medicinen fungera bra under tiden man väntar på operation eller försöker gå ned i vikt, säger hon.
av Charlotte Dimming
Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av inkontinens som uppskattningsvis 15% av alla kvinnor lider av. Den uppkommer av att urinblåsan har dåligt stöd på grund av försvagningar i bäckenbotten och vid extra buktryck, som när vi hostar eller nyser, kan det vara svårt att hålla tillbaka urinen. Orsakerna bakom ansträngningsinkontinens kan vara många, som till exempel hög ålder, långvarig förstoppning och övervikt. Det är vanligt att drabbas vid graviditet och förlossning eftersom muskler och ligamenten i bäckenbotten utsätts för extra påtryckningar. Behandling har hittills begränsats till bäckenbottenträning (knipövningar) och i svårare fall operation.