Ät äpple och lök - här finns massor av viktiga skyddsämnen

Äpplen kan minska risken för många, allvarliga sjukdomar. Främst för att de innehåller nyttiga skyddsämnen - flavonider. Men ät äpplena med skalen på. Tillsammans med lök och te är äpplen vår viktigaste flavonidkälla. Flavonider finns också i rött vin.

  • Äpplen är särdeles rika på flavonider. Det är vitaminliknande skyddsämnen som finns i alla frukter och grönsaker.
  • Det finns ungefär 4 000 olika flavonider beskrivna i våra växter. Gemensamt för alla är att de verkar som antioxidanter. De skyddar kroppens celler från angrepp av fria radikaler - kortlivade skadliga ämnen som bildas som biprodukter i kroppens ämnesomsättning, extra mycket om vi solar intensivt eller röker.
  • De fria radikalerna är inblandade i flera sjukdomar, som reumatism, grå starr, cancer, hjärt-kärlsjukdomar och kroppens åldrande.
  • Att äta mycket äpplen tycks kunna minska risken för lungcancer.

Kom ihåg att plast skyddar. Förvara dina äpplen i kyl- eller svalskåp i platspåse, så skyddas övriga livsmedel från den etylengas som äpplena avger. Gasen får äpplena att mogna, men kan även påskynda mognaden hos annan mat i närheten. Det här kan man dra nytta av om man till exempel vill få avokadon att mogna snabbare. Lägg den då i en platspåse tillsammans med äpplen - i rumstemperatur.

källa: Tidningen Hälsa

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

INSPIRERANDE VÅRTECKEN: Nu ser vi vårtecken på stan. Inte bara blommor utan även studentmössor som dyker upp med glada, förväntansfulla unga studenter. Ett annat vårtecken är Gröna Lund i Stockholm, som har öppnat för... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika