Hudprofessorns bästa råd om eksem

Eksem är en inflammation i huden som gör att den kliar, får knottror, blir röd eller fjällar. Det kan också bildas vätskefyllda blåsor och sprickor. Det finns flera olika typer av eksem.  Vanligt är eksem på grund av torr hud,  soleksem, atopiskt eksem, mjälleksem  och eksem orsakat av retande ämnen som nickel,  parfym och kosmetika.

Hudläkarnas behandlingsarsenal är kortison i olika former, de nya immunsänkande krämerna  som också finns i tablettform, samt terapi med UV-ljus.

Här är hudprofessor Olle Larkös bästa råd för att du ska slippa få eksem:

  • Använd gunmi- eller platshandskar om du ofta har händerna i vatten
  • Duscha inte överdrivet ofta
  • Låt bli att ta hål i öronen – du riskerar nickelallergi!
  • Undvik starka parfymer
  • Använd inte örtsalvor som Tea Tree Oil. Många v dem innehåller ämnen som kan vara allergiframkallande.
  • Smörj in dig med mjukgörande kräm. Apoteket har många bra, som Decubal, Essex, Locubase och Miniderm.
  • Receptfria hydrocortisonkrämer som Hydrocortison CCS, Ficotril, Mildison Lipid, och Uniderm som kan dämpa själva inflammationen.
  • Om du inte blivit bra efter en veckas egenbehandling,  kontakta din distriktsläkare som antingen skriver ut starkare salvor eller remitterar dig till en hudläkare.

 

källa: Expressen, Hälsa

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika