Kakaodryck förbättrade minnet


Äldre och medelålders personer som fick dricka kakaodryck med hög halt av flavanoler förbättrade enligt en amerikansk pilotstudie sitt minne. Om en deltagare hade ett minne som en typisk 60-åring i början av studien så var minnet i snitt efter tre månders behandling som hos en typisk trettio -eller fyrtio-åring, säger studiens ledare, Scott Small i ett pressmeddelande från Colombia University i USA.

Även bra för hjärtat och tarmsystemet

Varför flavanoler kan förbättra minnet är okänt, men forskarna spekulerar i att det antingen kan bero på det ökade blodflödet , bland annat i i hippocampus, eller på en ökad mängd mottagningsstationer hos de aktuella nervcellerna. Studien tittade också på ett särskilt minnesträningsträningsprogram men där var effekten inte lika god. Studien är liten och fynden behöver bekräftas i större studier, men gillar man chokladdryck så är det all idé att prova! Kakaons antiinflammatoriska ämnen tas även upp av vissa bakterier i tarmsystemet och får dem att växa, ämnen som också skyddar hjärtat.


Även blodgruppen påstås kunna förbättra minnet, enligt en annan amerikansk studie. Efter att ha följt 30 000 personer under tre år tycks personer med blodgrupp AB ha lättare att drabbas av minnesproblem än andra, bland försökspersonerna var det 6 procent i denna grupp som utvecklade minnessvårigheter.


Källa: Dagens Medicin

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika