Konsumera mera - arvingarna vill inte vänta på arvet!

Temo-undersökning visar klart: Konsu-mera!

Varje år ärvs 20 miljarder kronor i Sverige. De flesta tycker att vi ska göra av med mer pengar medan vi lever. Mest positiva är arvingarna själva. Nio av tio tycker inte att äldre människor ska vara sparsamma för att de efterlevande ska få ett större arv.

En stor majoritet, närmare 90 procent, av barnen till dagens 30- och 40-talister tycker att föräldrarna ska tänka mer på sig själva, inte snåla och gärna låna på sin bostad för att få mer att leva av.

Men Mappisarna - Mogna, Attraktiva Pionjärer - är mer tveksamma: en av tre tycker det är fel att låna till konsumtion. Det visar en undersökning genomförd av Temo på uppdrag av Svensk Hypotekspension.

– Jag är positivt överraskad av resultatet. Vi hade trott att synen på pengar och konsumtion skulle vara betydligt mer konservativ. Som väntat har den äldre generationen en lite mer försiktig attityd än de yngre, som definitivt inte har några invändningar mot att föräldrarna lever upp en del av arvet, säger Lennart Grabe, vd på Svensk Hypotekspension.

Summan av alla arv från de ungefär 100 000 svenskar som avlider årligen är minst 20 miljarder kronor och fördelas på ungefär 300 000 personer, enligt beräkningar baserade på uppgifter från Skatteverket.

Catrine Ehlin är konsult på Temo och ansvarig för undersökningen.

– Så vitt jag vet är det här första gången något kartlägger vår inställning till arvsfrågor, trots att det är något som på både gott och ont påverkar mångas liv. Undersökningen visar att många tycker att det är känsligt att prata om arv men i stort hade jag nog trott att frågan skulle vara mer infekterad än vad den uppenbarligen är, kommenterar hon.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika