Konsumera mera - arvingarna vill inte vänta på arvet!

Temo-undersökning visar klart: Konsu-mera!

Varje år ärvs 20 miljarder kronor i Sverige. De flesta tycker att vi ska göra av med mer pengar medan vi lever. Mest positiva är arvingarna själva. Nio av tio tycker inte att äldre människor ska vara sparsamma för att de efterlevande ska få ett större arv.

En stor majoritet, närmare 90 procent, av barnen till dagens 30- och 40-talister tycker att föräldrarna ska tänka mer på sig själva, inte snåla och gärna låna på sin bostad för att få mer att leva av.

Men Mappisarna - Mogna, Attraktiva Pionjärer - är mer tveksamma: en av tre tycker det är fel att låna till konsumtion. Det visar en undersökning genomförd av Temo på uppdrag av Svensk Hypotekspension.

– Jag är positivt överraskad av resultatet. Vi hade trott att synen på pengar och konsumtion skulle vara betydligt mer konservativ. Som väntat har den äldre generationen en lite mer försiktig attityd än de yngre, som definitivt inte har några invändningar mot att föräldrarna lever upp en del av arvet, säger Lennart Grabe, vd på Svensk Hypotekspension.

Summan av alla arv från de ungefär 100 000 svenskar som avlider årligen är minst 20 miljarder kronor och fördelas på ungefär 300 000 personer, enligt beräkningar baserade på uppgifter från Skatteverket.

Catrine Ehlin är konsult på Temo och ansvarig för undersökningen.

– Så vitt jag vet är det här första gången något kartlägger vår inställning till arvsfrågor, trots att det är något som på både gott och ont påverkar mångas liv. Undersökningen visar att många tycker att det är känsligt att prata om arv men i stort hade jag nog trott att frågan skulle vara mer infekterad än vad den uppenbarligen är, kommenterar hon.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

"När kvinnor och flickor mår bra, mår ett helt land bra!": Nyligen hade jag nöjet att få lyssna på Nobelpristagaren Denis Mukwege, som var i Stockholm. Jag fastnade för hans citat "När kvinnor och flickor mår bra , mår ett helt land bra! " I år är det 1... Läs mer »

Annonser

Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika