Ordlistan växer

När media rapporterade som mest kring SARS- epidemin dök det plötsligt upp några nya ord. Pandemi och zoonos, till exempel. Vad betyder orden och vad står de för? Och när vi ändå talar om ord, vad är skillnaden mellan bakterier och virus?

Epidemi

Utifrån kommande smittsam sjukdom som drabbar en stor del, oftast mer än 20 procent av befolkningen i ett land eller område.

Pandemi

En världsomfattande epidemi; det vill säga en utifrån kommande smittsam sjukdom som drabbar befolkningen i flera länder.

Zoonos

Sjukdomar och smittämnen som kan spridas naturligt från djur till människa.

Virus

Mikroorganismer som inte kan föröka sig utan hjälp av levande celler. För att fler viruspartiklar ska kunna tillverkas måste mikroorganismerna invadera värdceller och överta deras maskineri. Virus består av ett genetiskt material, DNA eller RNA som omges av en skyddande proteinkappa. Cellerna i våra slemhinnor, exvis luftvägarna, är särskilt utsatta för virusangrepp vilket beror på att de inte täcks av skyddande hud.

Bakterier

Encelliga mikroorganismer som kan föröka sig självständigt genom delning. Bakterier delas in i olika grupper som kan liknas vid kulor, stavar eller spiraler. Bakterier finns överallt, såväl utanpå som inuti kroppen samt i vår omgivning. De flesta är harmlösa medan en del till och med är nyttiga för oss. Vissa bakterier kan dock framkalla sjukdomar. Orsaken kan vara att de hamnat på fel ställe; en tarmbakterie i urinvägarna kan ge exempelvis urinvägsinfektion. Bakterier kan också vara konstruerade för att invadera oss.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika