Våra ambassadörer

Arja Saijonmaa

Bakgrund

Arja Saijonmaa är född i regementsstaden Sankt Michel (Mikkeli), som ligger i det sjörika sydöstra Finland.
Hon är uppvuxen i en finskspråkig miljö och började redan som femåring att spela piano.
När hon var 11 år framträdde hon som solist med en av Mozarts pianokonserter tillsammans med Mikkelis symfoniorkester.

Efter studenten fick Arja ett Fulbrightstipendium för ett års studier vid Stephens College Columbia, Missouri, USA. Där tog hon en AA (Associate in Arts) innan hon återvände till Finland och började på Helsingfors Universitet. Där studerande hon drama, litteratur och musikvetenskap och tog senare en fil. kand.(Master of Arts) i dessa ämnen.
Parallellt med universitetsstudierna gick hon solistlinjen för piano vid Sibelius-Akademin i Helsingfors.
Arja har dessutom gått på filmskolan på Konsthögskolan i Helsingfors. Arja var även aktiv inom studentteatern i Helsingfors(66-70). Där började hon med praktiskt produktionsarbete och fick sedan roller i olika uppsättningar, bl.a. i politiska kabaréer. Det var i dessa kabaréer som Arja började sjunga på allvar. -Det var mycket blod, svett och tårar, säger Arja. Men det var det här praktiska teaterarbetet som blev min skolning i scenkonsten. Till slut blev Arja studentteaterns chef och konstnärliga ledare i två år.
Hon satsade på pjäser av Bertold Brecht och annan politiskt medveten teater.
På hösten 1970 kom den grekiske kompositören Mikis Theodorakis till studentteatern och träffade Arja. Det ledde till ett samarbete och internationella turnéer.

Scenartisten

Arja Saijonmaa har, förutom sina konserter, också framträtt med krogshower och föreställningar i kabaréstil, t.ex. på krogscenen Börsen (Hamburger Börs) i Stockholm och på många andra ställen i världen.

I samarbete med bl.a. teaterregissören Vivica Bandler har hon genomfört ett flertal ”One Women Shows” med olika teman. Efter att Arja en tid sjungit mot grekiska och chilenska diktaturer ville hon återvända sin egen finska kultur och hon satte upp en ”One Women Show” i Sverige med den finska tangon som tema samt modern poesi och texter av kvinnor.

Arja var den första som förde in den finska tangon till Sverige. – Det var första gången svenskarna fick ett nyckelhål in till den finska folksjälen, säger Arja om föreställningen.

En sång från föreställningen, ”Ljuvliga Ungdom” blev mycket populär och finns nu i den svenska visboken. En annan föreställning på Hamburger Börs i samma stil byggde på ett italienskt musikaliskt material,”O Vita Mia”. Arja uppträdde även med två föreställningar på engelska i New York: ”Scandinavian Love Story” på Broadway och ”Brecht´s and Theodorakis´Songs” på jazzstället Village Gate.

I Broadwayföreställningen blev Märta Tikkanens ”Århundradets kärlekssaga” introducerad på scenen. Arja Saijonmaa har haft huvudrollen i flera musikaler. Några har skrivits direkt för henne.

I ”Kavallerijungfrun” spelade Arja en kvinna som förklär sig till kavallerist för att få vara nära den man hon älskar. Den bygger på en verklig historia om den ryske författaren Pusjkins älskarinna. Föreställningen producerades av Kungliga Operan i Stockholm och framfördes på Södra Teatern.

Föreställningen sändes också i TV. Arja spelade huvudrollen som Zarah Leander i musikalen ”A Star Fell”, speciellt skriven för Arja, som handlade om den svenska artisten och den stora divan Zarah Leanders liv. Föreställningen framfördes i Säffle, som var Zarah Leanders födelsestad, och var ett samarbete med Värmlandsoperan. Arja har samarbetat med den finskamerikanska koreografen Carolyn Carlson. Hon var sångerska och skådespelare i Carlsons moderna dansgrupp, ”Groupe Recherche du Theatre de L´Opera de Paris.” De gjorde en föreställning på Operan i Paris, som sedan gick på turné i Frankrike, och sedan vidare till 14 länder i Asien.

Turnén pågick ett halvår och hade stöd av det Franska Kulturministeriet.

Sångerskan

Arja Saijonmaa betraktar Mikis Theodorakis som sin viktigaste mentor och de har nu samarbetat i över 30 år. Mikis Theodorakis, bl.a. känd för att ha gjort musiken till filmen ”Zorba”, var motståndare till den dåvarande militärdiktaturen i Grekland och han tvingades då leva i exil. Arja fick sitt internationella genombrott som en kraftfull uttolkare av Mikis Theodorakis sånger vid en världsturné 1970-72. När Arja återvände till Norden efter sin världsturné ville hon introducera Mikis Thedorakis även för den nordiska publiken.
Hon fick några av nordens bästa poeter att ta sig an Mikis texter. Arja kunde sedan göra Theodorakis musik och texter, i översättningar av poeterna Lars Forsell och Pentti Saaritsa, tillgängliga och älskade av en nordisk publik. -Hon har samarbetat med poeter för att översätta och göra sin egen tolkning av mina sångtexter, hon har gjort orkesterarrangemangen, hon har bidragit med sin egen tolkning och framfört dem på hundratals konserter, i otaliga tv-program och på många skivor, säger Mikis Theodorakis om sitt samarbete med Arja. Skivorna har sålt mycket bra, trots att musiken och texterna varit mer poetiska och politiska, än mer vanlig ”mainstream” musik. En annan viktig samarbetspartner för Arja var den chilenska gruppen ”Inti Illimani”. Gruppen hade flytt Pinochetdiktaturens Chile och hade sin bas i Rom.
Arja tog dem till norden och gjorde med ett album med Violeta Parras texter och musik.
Hennes tolkning av Violeta Parras ”Jag vill tacka livet” har blivit en klassiker. Och det var den Arja framförde vid den svenske statsministern Olof Palmes begravning, 1986. Man kan säga att Arja var en pionjär när det gällde att förmedla musik mellan olika kulturer. Hon var en av dem som la grunden för det som vi idag tar för självklart, nämligen ”World Music”. Arja Saijonmaa har med sin egen repertoar varit solist med några av Nordens främsta symfoniorkestrar. Hon ger också konserter i egen regi med pianist eller med egen orkester. Arja har också sjungit mer ”klassisk” populärmusik.
Hon delktog i den svenska Melodifestivalen 1987 med ”Högt över havet”, som kom tvåa, och som sedan blev en stor hit. Låten har blivit något av en kultklassiker, som ofta spelas på olika discon och klubbar. Den är även populär hos den yngre publiken.
Arja deltog även i Melodifestivalen 2005 med eurodiscolåten ”Vad du än trodde, så trodde du fel”. Arja Saijonmaa har sedan debuten producerat 35 skivalbum och CD, på finska, svenska, norska, spanska, franska, grekiska och tyska. Hon har fått en diamantskiva och 5 guldskivor och sålt över 2 miljoner skivor.
Arja är unik som nordisk artist i den meningen att hon verkar i både Finland, Sverige och Norge. – Scenen är mitt hem. När jag står där sker någonting, som jag varken kan eller vill prata om. Men det säger ”klick”, det finns där och då kan jag nå ut till publiken och möta den med mitt innersta, säger Arja Saijonmaa. Många anser att Arjas styrka som sångerska ligger i hennes starka karisma, som ger henne en självklar scennärvaro och direkt kontakt med publiken.
I samband med framträdanden i New York med bl.a. ”One Women Show” i samband med kampanjen ”Scandinavian today” på 80-talet, skrev en kritiker från New York Post, Robert Kimball, att hennes utstrålning kunde jämföras med Josephine Bakers och Marlene Dietrichs. Han skriver: ”She has the talent, beauty, intelligence, versatility, charm, power, gentleness, vulnerability, sex appeal and the magical, mystical quality of reaching and moving an audience…
She has the charisma of a Josephine Baker or Marlene Dietrich. Arja can be searlingy honest in her music dramatizations of love and lonellness which she delivers with a big well-focused contralto.”