Våra ambassadörer

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är civilekonomen som bytte karriär och blev Europas deckardrottning. 

Vi börjar historien i Fjällbacka, ett litet fiskeläge beläget i yttersta kustbandet nästan exakt mellan Uddevalla och Strömstad. Här föddes Camilla 1974 och hennes talang för sagoberättande var uppenbar redan som litet barn. Den första historien släppte hon som femåring och redan då kunde läsaren ana Camillas tydliga fascination för de mörkare sidorna hos mänskligheten. Novellen Tomten var både rafflande och bloddrypande.

Men trots berättartalangen valde Camilla en mer traditionell karriär. Efter Handelshögskolan i Göteborg flyttade hon till Stockholm och jobbade som produktchef på både Telia och Fortum. Men hon trivdes inte som ekonom och vägen ut blev en skrivarkurs som hon fick av sin dåvarande man, mamma och bror. På kursen ”Att skriva krim” i regi av Ordfront började sedan Camilla skriva på historien som blev debutromanen Isprinsessan.

De första deckarna

Samma vecka som Camilla födde sonen Wille blev Isprinsessan antagen och 2003 kom den ut i handeln. Med sig från utbildningen på Handels hade Camilla kunskaperna om marknadsföring och vikten av att träffa kunder. Under de första åren som författare var hon runt i nästan varenda bokhandel i landet för att signera och berätta om sina böcker. Det är ett både hårt och medvetet arbete som ligger bakom framgångarna.

Fayes hämnd

2019 släppte Läckberg En bur av guld, den första boken om affärskvinnan och entreprenören Faye Adelheim. Det skulle bli startskottet för en ny global framgångsserie som 2020 efterföljdes av bästsäljaren Vingar av Silver. Fayes äventyr följs nu av läsare i fler än 60 länder och har toppat bästsäjarlistor från Sverige till Italien och Argentina.

Mina & Vincent-serien

Att hitta rätt samarbetspartners i olika projekt har länge varit Camilla Läckbergs styrka. Därför var det ingen överraskning när hon berättade att hon och vännen Henrik Fexeus bestämt sig för att skriva en deckarserie tillsammans. I serien om Mina och Vincent smälter Fexeus lekfulla sinne för kluriga pussel och oväntade twister ihop med Läckbergs osvikliga känsla för intressanta karaktärer och spännande handling ihop. Deras gemensamma debut Box lanseras till hösten 2021.

Film & TV

Redan 2006 var Camilla Läckberg Sveriges bäst säljande författare. En tron hon sedan dess inte abdikerat från. Året efter gjordes de första filmatiseringarna av deckarna som sedan visades i SVT. Fjällbacka har på nytt blivit hett i tv-sofforna med storsatsningen Fjällbackamorden som sändes julhelgen 2012. 2013 var det svensk biopremiär för Tyskungen, en långfilm baserad på den femte deckaren i Fjällbackaserien.

En internationell bästsäljare

Parallellt med framgångarna på hemmaplan har Camillas böcker hittat läsare i allt fler länder utanför Sverige. Hon är en av världens mest lästa författare med fans i allt från Spanien, Frankrike, Danmark, Norge, Polen, England, Argentina och USA. Hittills har böckerna kommit ut i fler än 60 länder och sålt över 29 miljoner exemplar.

Barnboksförfattaren

2011 dök en ny karaktär upp i Camilla Läckbergs värld – Super-Charlie. En barnboksdebut om en bebis med krafter utöver de vanliga. Sedan dess har barnboksdebuten följts upp med 9 fristående böcker och två pysselböcker i serien om Super-Charlie. 2021 kommer Super-Charlie och rymdvalpen. Super-Charlie är en figur som inte nöjer sig med att bara finnas i böckernas värld. Han har också gjort två poplåtar, Super-Charlie och Flyga med mig. Camilla Läckberg skriver texterna och musiken produceras av Pelle Nylén. Snart kommer Super-Charlie dessutom finnas i rörligt format när han flyger in genom en skärm nära dig.

Kokböcker

Under de första åren skrev Camilla Läckberg en ny deckare varje år och dessutom hann hon med att göra två kokböcker med barndomsvännen och stjärnkocken Christian Hellberg.

Multitalangen

Camilla Läckberg är dessutom en passionerad entreprenör som är delägare i smyckesföretaget Sahara Silver och vårdbolaget Hedda Care. Samarbetet med Pelle Nylén kring musiken till Super-Charlie har utvecklats till ett gemensamt bolag One Spoon Music, som skriver både musik och jinglar. Företaget vänder sig till skivbolag, musikförlag, filmbolag, tv-bolag, radiostationer, reklamfilmsbranschen och artister. Camilla driver också filmbolaget Bad Flamingo Studios tillsammans med bröder Alexander och Baker Karim. Vid sidan av sitt författarskap har Läckberg ett starkt ideellt engagemang. Hon har i många år jobbat med att förverkliga barns drömmar genom Min Stora Dag. Sedan 2012 är Camilla även ambassadör för Barncancerfonden där hon är aktiv i flera insamlingar och skänker pengar för varje bok som säljs i Super-Charlie serien. 2012 dansade Camilla Läckberg in i de svenska vardagsrummen genom sitt deltagande i Let’s Dance i TV4, där hon kom fyra. Dansen har sedan blivit en riktig passion och numera är Pro/Am-danstävlingar ett välkommet avbrott i de långa skrivpassen hemma på söder.