Våra ambassadörer

Christina Schollin

En av Sveriges mest framgångsrika skådepelare och sedan många år ambassadör för 1,6 & 2,6 miljonerklubben. Filmdebuterade 1956 i “Swing it, fröken” med Alice Babs. Kom in på Dramatens elevskola 1958, och var sedan var anställd på Dramaten under flera år. Stora roller redan som elev: ”Anjotka”, ”Mörkrets makt” av Tolstoj, regi: Alf Sjöberg. ”Ofelia” i ”Hamlet”, regi: Alf Sjöberg. ”NINA” i Tjechovs ”Måsen”, regi: Ingmar Bergman. ”Beaty” i Weskers ”Rötter” m.fl. Flera Shakespeare-roller. Hon sade upp sig 1994 – men återvände till Dramaten efter 25 år och spelade bl.a. ”Markisinnan” i ”Farliga förbindelser” och ”Grevinnan” i ”Figaros bröllop” och ”Prusseluskan” i ”Pippi Långstrump”.

På 1960-talet var Christina svensk films mest kända namn, inte minst omtalad i ” Änglar, finns dom?”. Och ”Käre John”, som blev nominerad för en Oscar. Inalles 24 filmer både i Sverige och utomlands.

1966 fick hon en Guldbagge för sin huvudroll i “Ormen” – och har erhållit många filmpris.

På TV har hon medverkat i långkörarna: ”Varuhuset” och ”Tre kronor” bl.a.

2013 fick hon mottaga: Kunga-medaljen ”Litteris et Artibus” för ”betydande konstnärliga insatser inom film och teater.”

1982 medverkade Christina i Ingmar Bergmans “Fanny och Alexander”, i rollen som den olyckliga Lydia Ekdahl.

Idag gör hon succé i tv-programmet “Wahlgrens värld” tillsammans med sin familj. I februari 2022 gjorde Christina Schollin också comeback på Dramaten efter 25 år och hyllades av en enig kritikerkår för sin roll i MacBeth.

Motto: Lev Livet Levande. Lev Livet Leende. Lev Livet NU!