Våra ambassadörer

Lotta Engberg

Lotta Engberg 

Lotta Engberg föds i Överkalix 1963, men växer upp i Lycksele och Pajala. I sexårspresent får Lotta Engberg ett piano av sin farfar och intresset för musik tar fart. 

 12 år gammal flyttar Lotta med familjen till Laxå i Närke. I gymnasiet går hon på musiklinjen i Karlstad. 

 Mellan 1982–1986 studerar Lotta på Musikaliska Akademien i Stockholm, med klassiskt piano som huvudinstrument. Under studietiden arbetar hon extra som kock och kantor, körar vid skivinspelningar och medverkar i revyer och musikaler. 

 Som 17-åring, medlem i a cappellagruppen Trioala, debuterar Lotta i klassiska i ”Nygammalt”. 

Totalt har Lotta varit med i den svenska Melodifestivalen sju gånger. Första gången var 1984 tillsammans med Göran Folkestad. De framförde bidraget ”Sankta Cecilia”, som hamnade på andra plats efter Herreys. 

1985 blev Lotta Pedersen Lotta Engberg när hon gifte sig med saxofonisten Anders Engberg. 

 1987 vann en höggravid Lotta Engberg Melodifestivalen med  succén “Fyra Bugg & en Coca Cola”. Tre veckor efter dottersn födelse deltog Lotta i den internationella festivalen.  

 Tillsammans med Anders bildade Lotta Engberg 1989 dansbandet “Lotta & Anders Engbergs orkester,” och de får senare Grammis för ”årets dansband”. 

 Efter skilsmässa från Anders startar Lotta ett eget dansband, ”Lotta Engbergs”. I början på 2000 -talet turnerade Lotta runt i Sverige med populära “Diggiloo” under flera år. 

Idag är Lotta Engberg också en välkänd programledare, karriären började med “Söndagsöppet”. Många minns henne också som programledare för “Kär och Galen“. Numera ser vi henne varje sommar som en mycket populär programledare för “Lotta på Liseberg”. Hon är också tillbaka och leder “Bingolotto” igen.  

Lotta har också varit sommarpratare i P1, spelat revy och musikal och dessutom fått ett eget frimärke. 

Bonusinfo: Lotta besitter absolut gehör.