Alexandra Charles

Seminarium och stipendieutdelning

Den 2015-11-18 15:18

Igår var det stort höstseminarium på ett näst intill fullsatt Maximteatern i Stockholm! Kvällen inleddes med s tipendie- och prisutdelning. Regisören Richard Hobert var på plats för att dela ut våra Journalist- och vetenskapspris till två fantastiska kvinnor som jobbar hårt för kvinnors hälsa och villkor på olika sätt.

Journalistpriset delades ut till Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, med motiveringen:

Tove Lifvendahl tilldelas Journalistpriset 2015 för att hon har modet att beskriva vår samtid på ett okonventionellt sätt, och med ett holistiskt seende. Genom att både peka på individers och strukturers betydelse har hon bidragit till att belysa kvinnors villkor inom olika samhällssfärer. Tove har visat ett oförtrutet engagemang för ett samhälle där människors skiftande livserfarenheter ska tas i anspråk och betraktas som en stark resurs i samhället. Vi vill uppmärksamma och premiera henne för hennes opinionsjournalistiska arbete och starka engagemang.

Vetenskapspriset gick till en av de som betytt otroligt mycket för medicinsk forskning på kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar, men också  för vår förening – Karin Schenck-Gustafsson:

Professor Karin Schenck-Gustafsson tilldelas 1,6 miljonerklubbens Vetenskapspris för sitt omfattande och outtröttliga arbete för att förbättra kvinnors hjärt- och kärlhälsa. Genom Karins arbete kunde Centrum för Genusmedicin på Karolinska Institutet öppnas 2001, vilket bland annat har inneburit stora förbättringar generellt för diagnostisering och behandling av kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.

karin_tove

Karin Schenck-Gustafsson och Tove Lifvendahl

Anna Starbrink, Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd, var även hon på plats för att dela ut Kvinnor & Hälsas forskningsstipendier. I år till forskning på gyncancer och alzheimer. Mottagarna är:

Kolbrun Palsdottir för forskning på cervixcancer (cancer i livmodertappen).

Pia Jensen för forskning på ovarialcancer.

Jon Brännström, för forskning på läkemedelsbehandling hos äldre kvinnor och män med demenssjukdom. Priset togs emot av Christina Nemell och Hanna Karlsson från Alzheimerfonden.

Stipendiater

Utöver utdelningen av stipendier och priser var det förstås ett fullmatat program med spännande föredrag om hormonernas påverkan på vår hälsa, prostatacancer och kvinnans roll när mannen blir sjuk, den fortfarande något tabubelagda frågan förstoppning och om det högaktuella ämnet stressrelaterad ohälsa.

IMG_0246 IMG_0247

De fantastiskt duktiga trubbadurerna Kasper Skarrie och Petter borg spelade gitarr och sjön vackert för oss! Och kvällen avslutades med ett spännande smakprov på bollywood opera! Charlotta Huldt-Ramberg, Usha Balasundaram och Jonas Sjöblom sätter upp föreställningen Bollywoodopera i Botkyrka i vår på Subtopia, missa inte det!

Tack till alla fantastiska föreläsare, prisutdelare, underhållare och framför allt ni som kom för att lyssna!

 

Kommentera

Allt du vill veta om hormoner, magen, cancer och stress!

Den 2015-11-05 17:09

Den 17 november bjuder vi in till stort och inspirerande seminarium på Maximteatern i Stockholm! Då är det dags att dela ut våra vetenskaps- och journalistpris, och Kvinnor & Hälsas stipendier för alzheimer- och gyncancerforskning. De delas ut av Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd,  Anna Starbrink, och regisören Richard Hobert.

Mats Holmberg, läkare och androlog, kommer att prata om det spännande ämnet hormoner, som ju spelar en så stor roll i vårt mående. Stress, som kan orsaka så många hälsoproblem, är ett otroligt intressant ämne. Vi kommer att få höra överläkaren Alexander Wilczek som ställer sig frågan – är stress en kvinnofråga?

Vi kommer även att beröra en relativt obehandlad aspekt av prostatacancer. Överläkare Tom Wiklund från cancersjukhuset Docrates berättar om vikten av kvinnans engagemang när en närstående insjuknar. Och inte minst ska vi tala om ett ämne som länge varit tabubelagt – förstoppning, och kronisk förstoppning.

Kultur är hälsa!  Operasångaren och producenten Charlotta Huldt-Ramberg (Spaghettioperan) och dansaren Usha Balasundaram bjuder på ett smakprov från Bollywoodopera i Botkyrka – en unik föreställning på Subtopia. Trubaduren Kasper Skarrie (Star for life) ger oss också sköna toner!

Vi kan lova er en fullspäckad kväll med både nytta och nöje! Läs mer och anmäl er här:

Varmt välkomna!

 

Kommentera

Kalenderlansering!

Den 2015-11-04 11:26

Nu är Svenska kalenderflickor & män 2016 här! Rykande färsk! Temat för årets kalender är städer i Sverige. 12 städer och deras sevärdheter visas upp tillsammans med kända personer från orterna. Alla pengar som samlas in från försäljningen av kalendern går till forskning på psykisk (o)hälsa!

Igår presenterades kalendern på NK bok som säljer den i Stockholm! Resia, som har  sponsrat trycket, säljer den i sina butiker runt  om i landet!

Alexandra4

Ann, Richard, A

Ann Wilson som representerar Helsingborg och Richard Hobert, Stockholm, här med mig på releasen!

A, Ann, Lena Flyckt

Jag tillsammans med Ann Wilson och Lena Flyckt, docent och psykiatriförbundets ordförande.

Christina, Alexandra, Åsa

Tillsammans med våra glada ambassadörer i Stockholm/Malmö och Göteborg - Christina Nilsson och Åsa Lövgren Janson.

 

 

Bästa Julklappen! Stöd t forskning på psykisk hälsa, som stress o utbrändhet!

Kommentera

På besök hos Rotary i Enköping

Den 2015-11-04 11:11

I måndags var jag på ett trevligt besök hos Rotary i Enköping. Det var fullt av folk när jag berättade om 1,6 miljonerklubben och lite av min historia. Tack för en trevlig stund!

Rotary Enköping

Jonas Broberg, klubbmästare för Rotary i Enköping, jag och Helena Proos, kommunstyrelsens ordförande i Enköping och styrelseledamot i Rotary.

 

Kommentera

Fredskonferensen 2015

Den 2015-10-21 13:11

Igår arrangerade vi Fredskonferensen 2015 tillsammans med Yennenga Progress och Europaparlamentet  i Europahuset. Ett fantastiskt program och många intresserade besökare.

Realiteter

Representation

Resurser

Rättigheter

Dessa fyra R står för vår feministiska  utrikespolitik. Ulrika Modéer  från UD var en av många kunniga och intressanta talare.

Arja Saijonmaa och Divine opera trio förgyllde dagen med sin skönsång och strålande framträdande!

Tack till alla som gjorde det till en fin dag!

Marika Griehsel

Dagens moderator, Marika Griehsel

A, Divine, Arja, Stina Berge, Marika,

Jag, Divine Opera Trio, Arja Saijonmaa, Yennenga progress generalsekreterare Stina Berge och moderator Marika Griehsel

 

Kommentera

Var är rättssäkerheten?

Den 2015-10-16 11:00

Jag läser och upprörs av Hanne Kjöllers artikel i DN i måndags, om polisens systematiska manipulerande av anmälda brott. Främst är det våldsbrott och då våld i nära relationer som sopas under mattan.

Det som hänt är att polisen i Skåne granskats, och det visar sig att massor av fall där kvinnor anmält våld i nära relationer och uppger att de utsatts för våld, våldtäkter och hot under en lång tid, omkodats från misshandel, grov misshandel eller grov kvinnofridskränkning till ofredande. Bara det en kränkning i sig! Men anledningarna till omkodningen gör det hela än mer upprörande.

Våld i nära relationer – ofta kvinnofridskränkning – är ett av polisens fokusområden. De har som särskild uppgift att utreda dessa brott. Att omkoda brotten till ofredande förbättrar deras statistik. Det ser ut som att polisen lyckats med sitt förebyggande arbete och att fallen av kvinnofridskränkningar minskat. Det är också så att kvinnofridsbrott ligger under allmänt åtal, vilket betyder polisen ”äger” fallet och måste utreda brottet oavsett om kvinnan som anmält vill, vågar eller kan medverka. En anmälan om ofredande, däremot, kan polisen lätt lägga ner. Så har det också blivit i många av dessa fall och man spar då arbetstimmar åt sina kollegor.

Men det är inte bara våld i nära relationer som göms undan i högen av ”ofredande”. Under tennisveckan i Båstad anmäldes fyra fall av misshandel. Av poliserna på plats registreras de som ”våld i offentlig miljö” (ett annat av polisens fokusområden), vilket troligt är korrekt. Alla de fyra misshandelsbrotten försvinner sedan, omkodas. Därav ser det ut i statistik och media som att tennisveckan förflöt lugnt och stilla, utan några våldsbrott.

Kjöller skriver mycket bra och sakligt om orsakerna och konsekvenserna av polisens omkodning och manipulation av anmälningar. Bland annat i fallet om 17-åriga Maria som utsattes för hedersrelaterat våld, anmälde det och sökte hjälp hos polisen. Polisen lade ner ärendet trots till synes tydlig bevisning och att hon var minderårig, och ett år senare blev Maria mördad av sin bror.

Innehållet i artikeln är mycket upprörande och jag tänkte när jag läser den, att än en gång är det kvinnorna som drabbas hårdast. Att inte ta våldsutsatta kvinnors situation på allvar är förödande! Vetskapen om att i snitt 17 kvinnor i Sverige mördas av sina män varje år borde leda att alla poliser gör sitt absolut yttersta för att utreda kvinnofridsbrott, inte systematiskt lägga ner fallen på löpande band. Man frågar sig: var är rättssäkerheten?

Kommentera

1,6 i Frankrike

Den 2015-10-05 09:32

Mitt i ovädret på Rivieran, en solskenshistoria, med föredrag och lunch  för 100-talet gäster! De blev medlemmar, köpte pins och armband  till förmån för Woman in Red och forskning på kvinnohjärtat!

rivieraklubben publik

Glad publik

rivieraklubben

Johanna Tunhammar tv, vice ordförande i SWEA Rivieran, jag och Ann-Marie von Sivers th, 1e klubbmästare i Svenska Rivieraklubben.

Kommentera

Så slår höstbudgeten mot kvinnliga pensionärer

Den 2015-09-24 08:13

Nu i dagarna kom regeringen med sin höstbudget. Det fanns höga förväntningar på vår regering, som kallar sig feministisk, när det gäller jämställdhet och kvinnors situation i samhället.

Budgeten innehåller mycket som kan leda till ett mer jämställt samhälle, bland annat ytterligare en månad som reserveras för vardera föräldern i föräldraförsäkringen. Även nedtrappningen av jobbskatteavdraget gynnar i praktiken kvinnor, eftersom vi som grupp fortfarande tjänar mindre än män. Sammanlagt läggs 159 miljarder kronor, under 2017-2019, på jämställdhetsåtgärder.

Ett av målen för regeringens jämställdhetspolitik är ekonomisk självständighet livet ut. Förändringarna i föräldraförsäkringen eller att införa rätt till heltid ger på längre sikt en mer stabil ekonomi för pensionerade kvinnor. Men läget är akut! Över 150 000 kvinnliga pensionärer i Sverige har idag en inkomst under EU:s fattigdomsgräns! De är i majoritet bland de allra äldsta och de ensamstående pensionärerna. Skatten för pensionärer har visserligen sänkts, men en åtgärd som verkligen hade gjort skillnad för pensionärer är höjd garantipension och ett ytterligare ökad bostadstillägg.

Sveriges Kvinnolobby, där vi är medlemmar, har granskat budgeten och kommer precis som jag med både ris och ros. De föreslår en särskild jämställdhetsmyndighet, och kanske är det precis vad som behövs.

Kommentera

Kom och hjälp oss slå rekord i familjeyoga!

Den 2015-09-03 14:04

På Hälsodagen i Stockholm den 13 september tänkte vi slå rekord i familjeyoga! Annette Lefterow leder ett 15 minuterspass för alla åldrar och kön. Så ta med dig familjen, vännerna, grannarna och hela tjocka släkten. Det är nämligen huvud som räknas, ju fler desto bättre! Inga förkunskaper krävs.

Utöver familjeyoga blir det också discodans med Tobias Karlsson från Let’s dance, gympa med Susan Lanefelt, standup comedy med Zinat pirzadeh, underhållning med Vocalettes och mycket mer. I hälsotältet hittar ni som vanligt hälso- och sjukvårdsexperter som svarar på era frågor, och i mässan finns utställare med fina erbjudanden. Barnen kan roa sig hoppborgen som Andy’s lekland tar med sig.

Vi avslutar dagen med en gemensam promenad till förmån för forskning på kvinnohjärtat. Betala 100 kr för din nummerlapp så är du med i utlottningen av fina priser

Nytt för i år är också att vi har fri entré! Hoppas vi ses där!

Kommentera

1,6 miljonerklubben i Kapstaden

Den 2015-08-26 14:06

Nu är jag nyss hemkommen från Kapstaden! I lördags deltog jag då vår nystartade sydafrikanska systerförening anordnade ett seminarium. I den stora konferenslokalen samlades ca 400 kvinnor och några barn och män. Det var utställare med tyger, väskor, smycken och mycket annat. Kvinnorna kom med bussar och några bilar från flera olika stadsdelar och kåkstäder, townships.

Vår samarbetspartner Mhani Gingis ordförande Lillian  hälsade välkommen. En humoristisk både standup-artist och präst, Marc, presenterade oss och jag fick tillfälle att inspirera och informera publiken om kvinnohälsa, genusperspektiv och att jämföra förhållanden i Sverige och Kapstaden. Våra experter Solvig Ekblad, psykologiprofessor, och Dorota Religa, docent i geriatrik som berättade om olika hälsoproblem apropå psykisk hälsa och demens, var mycket uppskattade.

Många kvinnor i Kapstaden lever i grovt våldsamma  relationer i hemmet, lider av stress, ångest och har olika trauman. Shelters dit kvinnor vänder sig när de behöver en fristad och skydd från våldsamma män behövs! Det finns, men är alldeles för få. Även demens är ett stort problem för många. Man vet för lite om det och att kunna diskutera problemen finns det stora behov av.

Vi dansade lite och sjöng och fick god lunch. Frågestunden vi höll var eftertraktad och uppskattad! Nu arbetar 1.6 South Africa vidare och hoppas att vi snart kommer tillbaka.

Sydafrika1 Sydafrika2

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Ett kvinnligt utvecklingskoncept ser sin början: Godmorgon. Idag är en alldeles speciell dag. Det är dagen efter vi gick ut med ett nytt kvinnligt utvecklingskoncept, där jag under dagen igår fick in över hundra kvinnors intresseanmälan. SÅ ku... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser

Anna Lena Bergelin