Alexandra Charles

Nu har vi startat 1,6 i Kapstaden

Den 2015-02-23 08:55

Sveriges ambassadör i Sydafrika , Anders Hagelberg , gratulerade oss och önskade lycka till och Dan o Christine Olofsson , grundare Star for Life, höll anförande och gratulerade oss också. En mycket lyckad start på 1,6 i Kapstaden!

Gratulationer i Sydafrika

Kommentera

Sportlov, skidföre, vackert med snö och sol!

Den 2015-02-09 14:29

Nu känns det nästan fel att vända kosan mot Sydafrika!, men 1.6 har en grupp resa och Star for life, skolsystemet för ungdomar, fyller 10 år. Jag är ju ambassadör för Star for Life, nästan sedan starten och många i vår förening har även besökt skolor och blivit som jag, engagerade.

När man kommer in på skolorna, grips man av en oerhörd glädje över att det lilla som vi kan göra, ändå gör så stor skillnad. Ungdomarna blir sedda, får en identitet, självförtroende och vet att de inte ska ha oskyddat sex, p.g.a. hiv- och aids risken. Vid det här laget är det över 150 000 elever som kunnat gå igenom Star for Life. De blir entusiastiska över sina studier, det är roligt att vara med om dessa lektioner, alla blir stjärnor, de får en drömbok där man skriver in sina drömmar. Först skriver de sina drömmar lite trevande, sedan med ökat självförtroende, till sist vågar de säga - jag vill bli sjuksköterska, lärare, ingenjör. Jag kan, om jag bara bestämmer mig!  De blir dedikerade, kan senare i sin tur hjälpa till att coacha de yngre.

Det blir konserter med körer med ungdomar och svenska artister, Triple & Touch, Molly Sanden Måns Zelmerlöw, Nisse Landgren. För att nämna några! Safari turer, utflykt på floden, och som avrundning Stellenbosch med vingårdar och Goda hopps udden, pingviner m.m.

Vårt eget 1,6 seminarium äger rum den 17 feb i Kapstaden i samarbete med Mhani GIngi, den kvinnoorganisation vi där samarbetar med. Det blir mycket spännande! Kardiologprofessor Karin Schenck Gustafsson reser ned och föreläser och jag får berätta om vår 1.6 organisation!

Håll tummarna och sen, när vi är hemma igen laddar vi upp inför Woman in Red, vår Hjärtkampanj, som i år går i 17 städer .

se www.1.6miljonerklubben.com

Tack, för att ni är med och stöttar vårt arbete för alla kvinnors hälsa!

Bästa hälsningar

Alexandra

 

 

Kommentera

Grattis till segern Joshi och Victoria!

Den 2015-02-02 23:52

Vår ambassadör, konståkerskan Victoria Helgesson, var med och skapade idrottshistoria under konståknings-EM i Globen i Stockholm. Hon kom femma och lillasyster Joshi tog en sensationell fjärdeplats. Så bra har ingen svensk varit sedan 1932. Vilken bedrift från dessa duktiga systrar!

Victoria är sedan tre år vår ambassadör för 2.6 och vi samarbetar med Konståkningsförbundet för att entusiasmera fler barn och barnbarn att testa konståkning. Att åka skridskor borde alla ungdomar få prova på, att bli konståkare är något många drömmer om. All rörelse, särskilt när man koordinerar med musik är ju väldigt god hjärngympa, förutom att det är roligt och vackert.

Vi kan inspirera våra barn och barnbarn att börja åka. Ut på isbanorna och njut!

Alexandra

Skridsko
Med Victoria och Joshi Helgesson efter deras makalösa bedrift i konståknings EM - Sveriges bästa resultat på 73 år. Inte konstig att Konståknngsförbundets ordförande Katarina Henriksson längst till höger är stolt.

Kommentera

Välbesökt 1,6-möte i Köpenhamn

Den 2015-01-23 10:06

Den fina Folke Bernadottesalen fylldes med ett 90-tal gäster när 1.6 i Danmark hade seminarium. Ordföranden Anne Marie Munther hälsade välkommen och därefter berättade  jag om föreningens historia och mål och syfte.

Och intresset var stort! Nästan alla blev  nya medlemmar, så roligt.

Gästtalare var Helle Sydental, journalist som råkat ut för feldiagnos av sköldkörtelsjukdom men själv lyckades kämpa sig till rätt behandling och är idag frisk. Ett mycket viktigt ämne eftersom så väldigt många kvinnor lider av detta problem.

Mötet avslutades med att kyrkoherde Per Lidbeck berättade lite om den fina kyrkan och dess historia.

 Nu ser vi och våra danska vänner fram emot nästa program i april.

Med vänlig hälsning

Alexandra

kphmn1
Välbesökt möte i Köpenhamn som ledde till många nya medlemmar!

Per Lidbeck , Helle Sydenthal jag och Anne Marie Munther i den vackra Folke Bernadottesalen.

Kommentera

Hur ska vi få pengarna att räcka?

Den 2015-01-14 16:21

Det är sjukvårdskris i Sverige. Pengarna räcker helt enkelt inte till och våra stora sjukhus tvingas till stora nedskärningar som kommer att drabba patienterna.

På Skånes universitetssjukhus har vårdplatsläget varit extremt i flera dagar. Operationer av lägre prioritet ställs in. Nu har även canceroperationer ställts in i Helsingborg på grund av brist på platser.

I dagens Svenska Dagbladet berättar Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinskas läkarförening, om sin stora oro inför besparingarna på en halv miljard kronor, vilket kommer att ge patienterna längre köer och väntetider men även påverka läkarnas möjligheter till utbildning och bättre kompetens!

Situationen är liknande över hela landet. Det finns inga pengar, men samtidigt läser vi om hur inhyrd personal, läkare i klar majoritet, ökar i rasande fart. Att en av fyra läkare inom psykiatrin är inhyrd och att detta kan kosta ett landsting upp till 440 000 kr i månaden mot normalkostnad för läkare på 100 000 kr känns inte bra.

Sjukvårdspersonal är lågavlönad, nog vore det bättre att ge de anställda ett rejält lönelyft så de vill jobba och vara anställda. Det behöver inte handla om att fyrdubbla lönen, men bättre lön och arbetsvillkor skulle säkerligen minska de närmre tre miljarder kronor som landstingen betalade bemanningsföretagen förra året. Siffran lär ju inte sänkas.

Men vi måste också se över mycket annat. Förslaget igår att landstingen går samman om medicininköp är ett steg i rätt riktning. Varför ska somliga landsting betala mycket mer för samma medicin. Varför ska vi i Sverige överhuvudtaget betala mer än andra länder.

Och inte minst totalfördelningen av pengar. Dags att se över hur vi fördelar ALLA pengar i samhället. Många behövande slåss om slantarna, här gäller det att se rättvist till alla. Om några år väntas kostnaderna för personlig assistans nå över 30 miljarder svenska kronor.  Efter assistansreformen infördes 1994 har många funktionsnedsatta kunnat slippa bo på institution. Det är fantastiskt bra. Men, även om det är känsligt att tala om det, så förekommer också missbruk och bedrägerier. En mycket liten del av verksamheten förvisso, men enkel och lönsam. Så pass omfattande att ekobrottsmyndigheten vill ha en lagändring för att få stopp på bluffandet. Det är inte bara behövande brukare som drabbas. Många miljoner skulle kunna gå till sjukvården istället. Statens kostnader för assistansersättning har stigit kraftigt från fyra miljarder kronor år 1995 till 22 miljarder kronor år 2009. Redan 2005 pekade brottsförebyggande rådet ut assistansersättning som ett riskområde för bidragsbrott. Sen ett och ett halvt år tillbaka har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) haft möjlighet att göra oanmälda inspektioner hos de nästan 1000 privata vårdbolagen för att utföra tillsyn på den vård som ges. Men under denna period har man bara gjort en enda inspektion uppgav Sveriges Radio igår.

Detta är bara ett område som vi ser att problem uppmärksammas men inget görs. Ska pengarna räcka till alla behövande idag så måste vi också våga säga stopp när det inte går rätt till.

Alexandra

Kommentera

Från vinter till värme.

Den 2014-12-30 11:49

Minus sju grader mötte mig i morse här i Vasastan i Stockholm. Snö,  vackert och kallt. Men nu är jag  på väg till värme, sol, ljus och bad på Barbados! En grupp från 1.6 reser ned för stt njuta av vår hälsoresa med många nya upplevelser på lut. Återhämtning , avkoppling med både vattengympa , powerwalk och yoga, om man känner för att aktivera  sig!

Vi kommer att njuta av den karibiska brisen, turkost 25 gradigt hav, 27 i luften , blomsterprakt , gröna palmer , oleander, hibiskus och göra många spännande utflykter .

Glädje!

Tack för ett  innehållsrikt och händelserikt år! Låt oss hoppas på att nästa år blir ännu mer givande! Nyårslöftet, ta tag i allt viktigt, ta tid för återhämtning njuta av livet!

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag er alla.

Alexandra

oleander
Nu väntar blommande oleander i varmt Karibien!

Kommentera

Julefrid och tid för gemenskap

Den 2014-12-22 11:16

Tid för gemenskap, det är väl vad Julen egentligen innebär!

Tänk att ta fem minuter och bara tänka på all dem som betyder mycket för oss, nu, förr och då. Även på dem som vi inte kan träffa: De finns kanske inte mer, de bor långt borta… Tänd ett ljus och dra ett djupt andetag. Julen får inte bli den stressade tid som så många upplever att den är!

Jag tänker på alla som är med i vår stora gemenskap, i 1,6 och 2,6 och som jag är så innerligt glad och tacksam över,  alla jag träffat under åren , gamla vänner och nya bekanta.

Julen ,en varm, innerlig helg när man tänker på sina nära och kära. En högtid som firas över nästan hela världen, om än olika datum och dagar.

Men kanske glömmer vi att just öppna våra hjärtan för dem som inte har någon att vara med längre, som är ensamma och som blir så glada över att tas med i vår gemenskap.

Många studier handlar ju just om hur viktigt detta är för att må bra och inte känna oss utanför, ledsna och deppiga. Att inte vara isolerade och

ensamma för mycket. Men också att det ger oss själva en känsla av välbefinnande att göra något för andra, om är bara att bjuda på en kopp kaffe!

Vi ser i storstaden många hemlösa, men det finns ju många som vi inte ser, som vi kunde ta med runt bordet, bjuda med i vårt firande.

Jag vet att flera organisationer ägnar sig år att göra klappar till alla åldrar och dela ut, bjuder på ett mål mat, ordnar program för våra gamla som kanske inte annars kommer ut från sina boenden. Men vi kan också hjälpa till du och jag, genom att tänka på och komma ihåg just den ensamma släktingen, grannen eller arbetskamraten, som bara finns ett telefonsamtal bort.

Julen är ju också sång och musik, dans kring granen, spel och lekar, det är stimulerande, skapar glädje.

Tack för i år och njut av varandra, låt oss se till att 2015 blir ett Gott År!

Alexandra

Kommentera

Nu är det jul!

Den 2014-12-15 22:09

Ja visst känns som julen verkligen är i antågande när vi håller vår årliga julfest.

I år höll vi till på Dansmuséet i Stockholm, det blev en jättefin kväll med sång av Arja Saijonmaa, vår egen Miljonkören och Gaudikören.

Museets chef Erik Näslund hälsade oss välkomna! Dansmuséet bjöd därefter på ett smakprov av dans och Rolf de Marés museum för dans, teater, konst och foto!

Det blev ett gemytligt men livligt mingel och stämningen stod högt i tak! Här nedan ser ni lite bilder från kvällen.

Alexandra

Erik näslund
Jag och Dansmuséets chef Erik Näslund

miljonkören och Arja
Miljonkören sjunger med Arja Saijonmaa

Arje
Underbara Arja Saijonmaa

dsc_00746
Lill Lindfors kom med designern Göran Alfredsson

dsc_00175
Dansmuseets chef Erik Näslund

dsc_00444
Arja Saijonmaa

dsc_00213
Gunilla Pontén

dsc_00401dsc_00294  dsc_00553 dsc_00102 dsc_00153 dsc_00775 dsc_00384 dsc_00951

Kommentera

Svart lucia i vården

Den 2014-12-15 12:49

Det blev en riktigt svart lucia när Svenska Dagbladet avslöjade vilka kliniker som drabbas hårdast när Karolinska ska spara närmare 400 miljoner. Svart som i dystert och sorgligt.

Kostnaderna inom svensk sjukvård skenar iväg. Detta är ett problem. Cancersjukvården, hematologen, hjärtkliniken i Solna, neuroklinikerna och kvinnokliniken där också BB ingår, KS-akuten i Solna, intensivvården i Huddinge, ortopedkliniken... alla har stora överdrag som måste bantas bort.

Det lyser rött lagom till jul. Och inte rött som i kärlek utan rött som i fara och alarm.

Alexandra

Kommentera

Lucia på kontoret

Den 2014-12-11 19:28

Idag kom sex stycken fjärdeklassare och gick luciatåg för oss på kontoret.

Så vackert det var. Jag önskar verkligen att många av er andra får uppleva ett ljusets tåg i år.

Trevlig lucia.

Alexandra

Lucia Lucia2

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg

Kvinnor: Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser

Shen Yun 4-7 april