Alexandra Charles

Stroke av söta drycker

Den 2014-04-13 12:20

Att läsk och även juice är väldigt sött och därmed inte bra att inta för mycket av har vi känt till ett tag nu. Men idag presenterar Svenska Dagbladet en svensk studie från Karolinska sjukhuset som visar på hur små mängder det behövs för att öka risken avsevärt.

Redan efter två deciliter, ett litet glas alltså, juice eller läsk ökar risken avsevärt för stroke.Vid en mängd som motsvarar 4 deciliter per dag var risken för blodpropp i hjärnan hela 22 procent större än för dem som drack motsvarande mängd eller mindre på en hel vecka.

Det är de tre kvinnliga forskarna Alicja Wolk, Susanna Larsson och Agneta Åkesson som analyserat data om 32 575 svenska kvinnor mellan 49 och 83 års ålder, samt 35 844 svenska män i åldrarna 45 till 79 år. Vi vet att söta drycker leder till ökad inflammation, vilket är en känd riskfaktor för stroke. Men att redan så liten mängd betyder så mycket är tankevärt. Och kontroversiellt. Många av oss tycker nog att "bara lite" spelar ingen större roll. Men det gör det alltså. Och ju mer du får i dig desto större risk.

Nu stundar påsken, den högtid som blivit känd för att det är då vi äter som mest godis. Jättepåskägg proppfyllda med sötsaker, påskmust och inte minst påsköl ... "Sött på flaska" är rubriken när Svenska Dagbladet idag skriver om årets påsköl. Och vi får veta att påsköl "ska vara" lätt karamelligt. För vi svenskar "vill ha" allt sötare och starkare öl. Vi svenskar "vill även ha" sötare vin läser vi i tidningen Hunger. 7 gram socker per liter vin vill vi svenskar ha för att tycka ett rödvin är gott. Detta tillsätts i form av koncentrerad druvmust, som fungerar som socker.

Så det kan bli mycket skadligt socker under den långa påskhelgen. Men ett stort fång lysande påskliljor kan vi fortsätta njuta och må bra av.

Camilla

påskliljor
Hälsosamt godis för ögonen

Kommentera

Glittrande kontakter

Den 2014-04-09 09:04

Vilken kväll i Gävle igår. Det var premiär för våra nya kontaktkvinnor, Maud, Anna, Nora,  Lisbeth och Britt Marie. Här har vi nu vår äldsta kontaktkvinna med sina glittrande 92 år år! Härligt.

 

Ikväll är det 1.6 seminarium i Östersund med rubriken "Om vår lust, våra viktiga tänder och jämlik vård". Det leds av vår 2.6 ambassadör Annette Lefterow som är en känd wellnessprofil.

Imorgon är det dags för ett slutseminarium om vår fantastiska  livsstilskurs. Redan kl 13 samlas vi på Armémuseum i Stockholm för att lyssna till kursdeltagarnas intryck från livsstilskursen i Södertälje och Angered. Då kommer också representanter från Karolinska Institutet och Angereds närsjukhus samt inte minst Rhoda Elmi, apotekare utan gränser, apotkschef på apoteket samt ambassadör i Sverige för Somaliland, som pratar om hälsans betydelse för integrationen.

Vi har en spännande vår framför oss!

Alexandra

Gävle
Våra nya kontaktkvinnor i Gävle

 

Kommentera

Rösta på mig!

Den 2014-04-08 14:47

Alla tiders entreprenör, skulle det kunna vara jag?!

Ja jag finns i alla fall med på den lista över Sveriges 100 främsta entreprenörer som Svenska Dagbladet tagit fram. Eller rättare sagt en av de 97, för de tre sista namnen ska läsarna välja.

Alla dessa 100 personer är eller har varit "fantastiska företagsbyggare" och nu ska då den främste/främsta genom tiderna utses. Detta på grund av att den svenska näringsfriheten firar 150 år.

I Sverige har vi många entreprenörer vi kan vara stolta över och det har inte varit någon lätt uppgift att sålla ut de som finns med på listan, skriver Svenska Dagbladet. Så jag känner mig verkligen hedrad att finnas med.

Vill ni rösta på mig gå in på www.svd.se/ate, du kan klicka här så kommer du förhoppningsvis direkt till mig. Det går att rösta ända fram till 16 maj.

Vinnaren kommer att offentliggöras i samband med invigningen av SM i UF-företagande den 26 maj i Stockholm.

Nu bär det av till Gävle där vi ikväll håller ett seminarium om kvinnors hjärtan, inre kraft och ekonomi. Bitr överläkare vid Hjärtkliniken på Karolinska Institutet, Agneta Månsson Broberg, kommer att tala om hjärtsvikt och hjärtskador hos kvinnor, Elisabeth Mereborg från Swedbank ger ekonomiska perspektiv och beteendevetaren och mindfullnessinstruktören Lisbeth Pedersen fördjupar kunskapen om vår inre kraft innan jag avslutar med att kåsera och berätta minnen från mitt liv. Minnen som finns samlade i min bok "Livet är en dröm".

Alexandra

Rösta
Så här ser det ut när ni klickar fram mig för att rösta på svd.se/ate

Kommentera

HURRA!!!!

Den 2014-04-05 12:12

Våren är här i Stockholm. Körsbärsträden Kungsan står i full blom - hurra!

Kungsan
Körsbärsträden blommar i Kungsträdgården i Stockholm

Kommentera

Chatta med mig!

Den 2014-04-02 08:59

Kultur gör oss friska och håller oss friska. Det vet vi idag och i 1.6  miljonerklubben är mycket tacksamma över att Postkodlotteriets kulturstiftelse bekostat vårt projekt Kulturpaletten, som mynnat ut i bland annat Kulturboxen med sex böcker om kultur och hälsa.

Böckerna representerar de olika kulturhälsoområdena dans, musik, teater, film/bild, och stillhet och kommer att finnas tillgängliga på landets vårdcentraler.

Unik svensk forskning visar att kvinnor med utmattningssyndrom mår bättre, tänker bättre och får bättre kontakt med känslor efter olika kulturaktiviteter som bland annat dans, teater eller musik. Här kan du läsa mer om vårt projekt och samarbetet med Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Jag själv är mycket engagerad i vårt arbete med Kultur och Hälsa. Det ligger mig varmt om hjärtat så det är med stor glädje jag kommer att chatta med alla intresserade i detta ämne imorgon torsdag 3 april mellan kl 17-19. Temat är: "Kultur medicin för utmattade kvinnor". Jag chattar även om livsttilsfrågor allmänt och min bok "Livet är en dröm".

Chatten hittar du via denna genom att klicka här. Som leder till Postkodlotteriet.

För att komma in i själva chatten klickar du sedan på "Spela Bingo".

Du behöver inte vara registrerad eller inloggad för att kunna läsa chatten, men om du vill kunna skriva i chatten, alltså prata aktivt med mig, måste du börja med att registrera dig. Det gör du genom att klicka här på REGISTRERING.Det är gratis att registrera sig, vill du sedan spela bingo bjuder lotteriet på 25 kr i bonus att spela för.

Alexandra

 

 

 

Kommentera

Bokmässa i Örebro

Den 2014-03-29 16:04

Ute sken solen som aldrig förr. Men trots det lockades många att komma in på Conventum i Örebro för att lyssna på författare och köpa böcker.

Jag höll ett kåseri utifrån min biografi "Livet är en dröm!" och det blev riktigt fin stämning!

Alexandra

DSC04253 P4-intervju på bokmässan i Örebro
I radiointervju på bokmässan

Annelie Appelqvist projektledare för mässan
Annelie Appelqvist är projektledare för mässan

Monica Wahlgren och Britt Marie
Med Monica Wahlgren och Britt Marie

 

Kommentera

Kärntruppsmingel

Den 2014-03-28 09:08

Kärntruppen för 1.6 och 2.6 träffades på Clarion Skanstull i Stockholm igår. Vi njöt av både Spa och middag. Och hann naturligtvis också avverka ett givande möte där diskussionens vågor gick höga. Det blev en härlig kväll med underbar simtur, bastbad och exotisk asiatisk buffé.

I helgen väntar besök i Örebro och deras bokmässa på Conventum i Medborgarhuset. Kl 10-10.45 på lördag finns jag på plats i Club 700 för att prata om och signera min bok "Livet är en dröm".

På måndag är det så dags för vårt seminarium om Pengar, makt och socialt liv i EU på Europahuset på Regeringsgatan i Stockholm. I samarbete med Klöver dam hämtar vi in kunskap om EU och parlamentet.

Alexandra

träff
Som ni ser hade vi, som vanligt, väldigt trevligt.

clarion
Med Clarions vd Susanna Ståhl och duktige chefkocken

bild
Jenny Tivaeus, projektledare och Anette Lefterow som inspirerar oss till Yogalates, kathap och att röra oss.

 

 

Kommentera

På seminarium i Halmstad

Den 2014-03-26 10:03

Det är alltid lika trevligt att få komma ut i landet och träffa alla er engagerade medlemmar! Igår var det full salong och fin stämmning på vårt seminarium om parhälsa, osteoporos och bältros på First Hotel Mårtenson i Halmstad. Det blev även en spännande politisk diskussion om bland annat orättvisor i vården med representanter från Region Halland.

Vi började med att lyssna till Eva Ribom Bornefalk, överläkare Hallands sjukhus, som gav oss insikt i olika aspekter kring osteoporosvården. Även här fick vi höra politikerna Ulrika Jörgensen (m), Bengt Eliasson (fp), Eva Ribom-Bornefalk och Margit Bik (s)  debattera kring den lokala situationen i Region Halland. Moderator var överläkare Katarina von Bothmer Östling, Kvinnokliniken Halmstad

Osteoporos är en synnerligen viktig fråga eftersom så väldigt många, kvinnor i synnerhet, lider av skör benstomme. Vi måste alla så gott vi kan i tid stärka våra skelett, därför fanns även vår hälsoprofil Annette Lefterow på plats i Halmstad för att leda oss i ett kort prova-på-pass av Kathap, en rytmiska dans med fokus på hjärtat som hon själv utvecklat. En förening av indisk kathak och amerikansk steppdans, tapdance, som gör gott för benstommen!

Efter pausen var det dags att få lära sig lite mer kring hur mäns intima hälsa påverkar kvinnor. Det var urologen Patrik Andius från Carlanderska sjukhuset Göteborg som föreläste och kvällen avslutades med att Bertil Christensson, professor Lunds universitet, överläkare infektionskliniken, SUS Lund informerade om bältros, denna smärtsamma och vanliga sjukdom som omgärdas av många myter och missuppfattningar.

Alexandra

Halmstad1
Urologen Patrik Andius från Carlanderska sjukhuset Göteborg talade om parhälsa

Halmstad3
Politikerna Ulrika Jörgensen (m), Bengt Eliasson (fp), Eva Ribom-Bornefalk (s) och Margit Bik (s) debatterade

Halmstad2

 

 

Kommentera

Tack för denna gång

Den 2014-03-25 13:55

Det var en  mycket nöjd grupp som vände tillbaka till Sverige efter en innehållsrik Sydafrikaresa! Uppfyllda av upplevelser, intryck och stimulerande gemenskap.

Alexandra

Farväl

Kommentera

Jämställt bemötande minskade sjukskrivningar

Den 2014-03-21 09:00

Rubriken ovan från Sydsvenskan fångade mitt intresse, och detta var mer intressant än jag trodde.

Alla längst ner i Skåne, i lilla Skurups kommun började man se över sina sjuskrivningar och rutiner. Det visade sig att nästan alla långtidssjukskrivna var kvinnor. Varför?

Läkaren Kerstin Jigmo gick igenom ALLA journaler sedan ett år och fann att män och kvinnor bemöttes väldigt olika när de kom till vårdcentralen. Män fick frågor om bruk av alkohol, kvinnor fick berätta om livet hemma och balansen i livet. Ingen fick frågor om de upplevt sig illa behandlade fysiskt eller psykiskt av någon hemma eller på jobbet.

Kerstin Jigmo kom efter sin analys av journalerna fram till att det framför allt var fem områden där läkare riskerade att fråga eller agera olika beroende på patientens kön. Så hon konstruerade ”genushanden”, en modell för en jämställd sjukskrivningsprocess. Fem frågor som alltid ska ställas till både män och kvinnor.

Bland annat har detta lett till att man upptäckt att emellanåt har närmre hälften av de långtidssjukskrivna kvinnorna utsatts för våld i hemmet!!

Kerstin Jigmo tycker sjukvården är konservativ. Tack för det, vi kan bara hålla med. Nu åker hon runt och föreläser om vårdcentralens metoder och ett 50-tal genusambassadörer i Skåne har fört vidare metoderna. På Skurups vårdcentral arbetar läkare, sjukgymnaster, kuratorer, psykologer tillsammans med smärtbehandling, stresskurser, grön rehabilitering, kognitiv beteendeterapi och recept på fysisk aktivitet.

Sjukskrivningarna har minskats och förkortats i Skurup. Att sjukskriva en patient är inte heller alltid det bästa. Det kan faktiskt göra en patient sjukare. Rehabilitering hjälper men då måste man ju veta VAD som ska rehabiliteras!

Bra jobbat Skurup!

Alexandra

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Leone Milton

Leone Milton

Jag vill ha tjejhumor!: I dag när jag vaknade och slog på tv:n möttes jag av en härlig nyhet. Komikerna Josefin Johansson och Emma Knyckare har tagit det fantastiska initiativet att starta ett humorkollo för tjejer. I som... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Rum och Trädgård Kistamässan 24-27 april
Upplev det klassiska kryssningslivet med 30% rabatt
Sensi Femme för alla kvinnors hälsa