Alexandra Charles

En fin dag i kulturen- och hälsans tecken!

Den 2017-05-05 15:43

Det är något med den här fantastiska vårsolen som gör dagarna extra härliga! Ljuset, människor ler mot varandra, håller upp dörren lite extra och det finns ett positivt skimmer som jag tycker är väldigt fint. Jag säger det säkert så ofta att ni börjar tröttna, men vi får inte glömma bort att ta hand om varandra. Och om oss själva, något min dag handlat en hel del om. Jag har haft nöjet att få spendera dagen tillsammans med tre otroligt duktiga och inspirerande kvinnor vars gemensamma nämnare är att vi kvinnor inte får glömma bort att ta hand om oss. Här på Operan har vi idag fotat för nästa utgåva av vårt magasin och som ni ser är jag i celebert sällskap. Vår kultur- och demokratiminister Alice Bah, forskaren Anne-Marie Wenthzel och forskaren och gynekologen Helena Kropp Kallner.

Vikten av att känna efter hur vi mår, på riktigt, att ta på allvar om något i kroppen känns fel. Kan vara en knöl i bröstet men likaväl en trötthet som smyger sig på eller att man känner sig låg och deprimerad. Vår kropp säger ofta till oss när något inte är som det ska men allt för ofta är vi för stressade för att hinna lyssna. Vi pratade också mycket om vikten utav återhämtning, att till exempel få denna paus via kultur. Att läsa, gå och se en föreställning, dansa eller kanske måla en tavla. Hälsa och kultur går ihop och mer om detta får ni läsa i vårt nästa nummer. Utanför blommade körsbärsträden och jag skänker en varm tanke till Tomas Tranströmer som många ville minnas lite extra i Storkyrkan bredvid Operan där vi höll till. Kulturens röda, fina tråd vävdes in i min dag även där.

Är ni i närheten utav Göteborg nästa vecka missa inte vårt intressanta seminarium den 8:e maj klockan 17.30 på Hotel Waterfront. Väldigt aktuella föreläsningar just bland annat om hormonförändringar, klimakteriet, inkontinens och också om hjärtsvikt och allergi. Innan kvällen är slut bjuds vi också på fin musikalisk underhållning. HÄR kan ni läsa mer om kvällen. Seminarium Göteborg 8:e maj

Och är ni golfare får ni absolut inte missa att anmäla er till Hjärtgolfen som kommer gå av stapeln nu på flera golfbanor runt om i landet i vår och i sommar. Bilden här är från förra året då vinnarna fick följa med ner till Mallorca och spela på Prinsessan Birgittas hemmabana. Likadant blir upplägget i år så tipsa era golfväninnor och gå in på länken här och anmäl er! Hjärtgolfen

Förra årets vinnare Lotta Lundin och Lena Andersson med Prinsessan Birgitta och så jag själv. Vill du veta mer om tävlingen, kontakta annika.noren@malarogk.se

Ha nu en fin helg!

Kommentera

Påsken har firats och så cyklar vi in våren!

Den 2017-04-25 18:48

Vilken härlig påsk det blev! Hoppas ni också haft det både välsmakande, trevligt och en stunds vila och återhämtning. Själv for jag ner till vackra Victoria Huset vid Läckö Slott på skärtorsdagen dit vår ambassadör Ann Louise Friberg bjudit in mig och min gode vän Carl Jan Granqvist. Hälsa och gastronomi stod "på menyn" och gästerna var förtjusta, inte minst över den goda middagen och den vackra miljön! Hela trakten osar av kultur och minnesplatser och utöver Läckö Slott besökte vi Varnhems kloster, Kinnekulle, Hönsäter Slott, Hällekis med sina vackra herrgårdar och slott och sen Hornborgarsjön med alla tranor.

Trots lite snöyra fick vi en lång, skön promenad i ett naturreservat som hade både utomhusgym och hinderbana. Ett säkert vårtecken är alltid Stockholms studentsångares vårkonsert, i år med Una Svenningson som gästsolist. Humor, värme och ljuv sång - då infinner sig vårkänslorna på allvar. Här bjuder Ann Louise Friberg på gott, alkoholfritt bubbel från Richard Juhlin.

Att cykla in sommaren kanske inte är den första av tankar som slår en när man tittar ut genom fönstret just idag men det gäller att planera och se framåt! Eller hur! Och visst låter det lockande med ett riktigt trevligt och även hälsosamt cykeläventyr i sommar. Från den 31:a maj till den 5:e juni kan ni vara med och cykla med oss tillsammans med ”Cykla & Njut” vilka anordnar denna kultur- och cykelupplevelse. Det här är absolut inte bara för den erfarne cyklisten, tvärtom välkomnar vi alltifrån nybörjare till grupper. Varför inte dra ihop ett gäng vänner och bege er till Gotland och denna trevliga upplevelse!

Bor gör man bo fina Fröjel Resort & Spa, helpension, där det finns både pool, gym och träningsklasser. Sedan cyklar man varje dag till olika kulturmål i trakten. Gå in här för mer info och sista anmälningsdag är den 21:a maj. Klicka här på Fröjel Resort & Spa för att se hur fint det är och här på vår webbsida hittar ni all info samt hur ni anmäler er. Sista anmälningsdag är 21:a maj så tveka inte nu!

Känner du någon i Kalmar som skulle vilja komma och vara med på vår Café Må Bra-afton där Annika Jankell närvarar och pratar om lycka och betydelsen utav denna i våra liv. Mer om aftonen och om själva projektet Café Må Bra hittar ni på vår webbsida och det går också jättebra att kontakta oss via mail om ni vill ha mer info. Det här är ett sådant viktigt och väldigt inspirerande projekt där vi vill öppna upp för dialog och tankar tillsammans med utlandsfödda kvinnor. Alla är hjärtligt välkomna och jag vill också flagga för vårt aktuella och intressanta Vårseminarium nu på torsdag i Stockholm HÄR läser ni mer och kan anmäla er, jag tar mig också ner till Seniormässan i Malmö där ni kan träffa mig på tisdagen den 9:e maj. HÄR finns mera info om det, icke att förglömma har vi också Seniordagarna i Kungsträdgården den 11:e maj där det bjuds på både musik och en mängd aktiviteter och intressanta föreläsningar just för oss seniorer. Och på självaste Nationaldagen håller vi till på Kungsholmen i Rålambshovsparken tillsammans med ”Ut i det Fria” där ni kan vaccinera er mot TBE, prova på ett yogapass och träffa mig!

Hoppas vi ses där och att det i alla fall har kommit lite mera vårvärme till dess!

 

 

 


Kommentera

Glad påsk på er alla!

Den 2017-04-12 14:19

Snart är det äntligen påsk vilket för många betyder god mat, lite lugn och ro men också att få träffa familj, nära och kära. Det fruktansvärda vi har omkring oss i världen påverkar mycket, hela tiden, men jag tycker ändå vi måste anstränga oss för att låta livet rulla på. Det är så vi inte låter de onda makterna ta över, det är så vi överlever tillsammans - att vi tar hand om varandra och den kärlek som finns ibland oss alla. Att duka lite extra fint, bjuda in någon man vet annars sitter ensam - att njuta av livets fina stund här och nu.

Det händer, som alltid, väldigt mycket här med klubben och på vårt kontor fick vi finbesök härom kvällen då en fantastisk skara kvinnor samlades hos oss för en "Må Bra Café-kväll". Projektet har vi skapat för utrikesfödda kvinnor som kommit till Sverige under de senaste åren. Vi vill ge dessa kvinnor en naturlig mötesplats där flertalet intressanta ämnen diskuteras.

 

På agendan är det också full fart och har ni vägarna förbi, eller befinner er i, Malmö kom och säg hej till mig den 9:e maj då jag talar på Seniormässan. Klicka på länken här för mera info: Seniormässan i Malmö. Dagen innan, den 8:e maj, har vi ett väldigt intressant vårseminarium i Göteborg där vi avhandlar bland annat varför våra hormoner lever om när vi är i klimakteriet, hur vi kan få bukt med besvärlig inkontinens - som faktiskt är vanligare än vad man kan tro och som en "grande final" bjuds vi på musikunderhållning av Karin Funck från Phantom of the Opera. Här kan ni läsa mer om aftonen och även anmäla er:

Vårseminarium i Göteborg den 8:e maj

Lite längre fram, i juli närmare bestämt, är det dags igen för vår medverkan under Almedalsveckan på Gotland. En oerhört intressant vecka med ett minst sagt fullspäckat schema. Vi hörs innan dess och ha nu en riktigt fin påsk!

1.6 Miljonerklubben finns åter igen på plats i Visby under Almedalsveckan i juli.

 

Kommentera

Vår i luften, seminarium på agendan och så är det en speciell dag idag...

Den 2017-04-07 14:48

Vilket härligt vårväder vi har! I alla fall här i Stockholm där jag befinner mig. Solen skiner, fåglarna kvittrar och det är minst sagt vår i luften. Tyvärr är det ju så att våren inte bara ger härliga vårkänslor hos alla, det är också en tid då många blir deprimerade. Mer än 300 miljoner människor världen över lider av depression vilket World Health Day vill uppmärksamma för att sprida kunskap om att hjälp finns att få.

Kunskapsspridning är A och O, precis det vi vill göra med våra seminarium där Vårseminariet står på agendan och går av stapeln den 27:e april här i Stockholm. En kväll där vi tar upp och sätter fokus på våra kvinnliga hormoner som inte alltför sällan spelar oss spratt. Under kvällen hålls föreläsningar om kvinnliga hormonförändringar, omega 3 och vaccination mot TBE. Otroligt intressanta och viktiga ämnen, särskilt om man lider utav problem i den så kallade övergångsåldern, klimakteriet. Det kommer finnas en vaccinatör på plats för dig som vill påbörja eller fylla på ditt försvar mot TBE och för avslutningen står fantastiska Arja Saijonmaa med vacker vårsång.

Här kan ni läsa mera om seminariet och även anmäla er: Vårseminarium 27:e april

Får tyvärr nu precis höra att det har inträffat ett fruktansvärt dåd här i Stockholm. Det vi kan göra är att försöka hålla oss lugna, inte ge efter för den rädsla terroristerna vill skapa.

Ta hand om varandra och var rädda om varandra - det är det vi verkligen måste måna om

 

 

 

 

Kommentera

Woman in Red över hela Sverige

Den 2017-03-27 10:39

Vilken lyckad Woman in Red- turné vi har haft i år! I 22 städer över hela landet med intressanta föreläsningar av överläkare och professorer, utdelning av forskningsstipendier varvat med magnifika artister och underhållare samt modevisningar i sprakande rött! Allt för att uppmärksamma kvinnohjärtat och stödja forskning, prevention och vård av hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor.

Jag är mycket nöjd och väldigt tacksam till er alla fina kontaktkvinnor, volontärer och medarbetare som har gjort det här möjligt. Ett stort tack till er!

Stort tack också till alla härliga medlemmar! Ni och era vänner utgjorde en engagerad, glad och intresserad publik. Ni bidrog var och en till att förbättra hälsosituationen för kvinnor med hjärt-kärlsjukdomar. En för alla, alla för en!

En viktig poäng med 1,6 & 2,6 miljonerklubbens arbete är annars att just täcka in hela landet. Vi vill inte ge vår huvudstad exklusivitet för Woman in Red eller våra övriga aktiviteter och seminarier utan vill få med hela Sverige! Vi har dock inte geografisk, praktisk, ekonomisk eller inte minst tidsmässig möjlighet att täcka in varje stad men vi försöker att finnas på så många ställen som möjligt, från norr till söder, öst och väst.

Kom Woman in Red-turnén till staden där du bor i år? Hoppas det! Om inte, vill du (och dina väninnor) tillsammans med oss anordna Woman in Red i din stad nästa år? Mejla dina kontaktuppgifter till:

Info@1.6miljonerklubben.com

Nu ska jag följa livstilsprofessor Mai-Lis Hellenius råd som hon gav under sin Woman in Red-föreläsning, och ställa mig upp från datorn. Helst ska vi ta en rörelsepaus på minst fem minuter, minst en gång i timmen. Och innan du sätter dig igen - gör en Kiruna! Det vill säga sätt dig nästan 10 gånger,  res dig upp, sätt dig nästan igen, osv. Är du osäker på hur det går till, titta på det här Youtubeklippet med mig och Karin Schenck Gustafsson, senior professor i kardiologi och kärntruppsmedlem. Ni som var publik på Woman in Red minns kanske att ni gjorde gemensam Kiruna med oss i pausen? :)  Mer rörelse i det lilla ger stort resultat i det långa loppet!


Kommentera

Mars månad är kvinnohjärtats månad

Den 2017-03-02 21:36

Nu drar vår hjärtefråga och viktigaste kampanj igång - Woman in Red 2017

Över hela landet, i 23 städer, bjuder vi nu in till inspirationskvällar med föreläsningar och underhållning i syfte öka kunskap och stödja forskning om kvinnlig hjärtkärlsjukdom. Tillsammans förbättrar vi vetenskap, vård och förebyggande åtgärder för kvinnohjärtat.

Du hänger väl med? Varmt välkommen! Boka in dig här >>


Kommentera

Tillsammans är vi starka

Den 2017-01-25 11:59

Även om ljuset är på väg tillbaka i vårt land återspeglas det inte i de nyheter som möter oss varje morgon. Det är nu mörka tider för kvinnors rättigheter och hälsa. Donald Trumps förhindrande av aborter var ett lågvattenmärke - ett brott mot mänskliga rättigheter som kommer leda till döden för världens fattigaste kvinnor.

Här i Sverige märker vi av antiabortlobbyism genom fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark. Hela hennes rättsliga utspel om att vägra utföra abort i sitt yrke som legitimerad barnmorska (vilket är så omöjligt och motsägelsefullt!) är ett lobbyarbete från den amerikanska organisationen ADF:s antiabortkampanjer. Skrämmande!

Vi märker också av ett hot mot kvinnors hälsa och tryggt barnafödande när BB-avdelningar i Norrland, Sollefteå, stänger och hänvisar kvinnor att gå kurser för hur man föder barn på egen hand i bilen (!). Här måste vi förändra och förbättra situationen. Det är en självklarhet att alla kvinnor ska få föda barn tryggt och säkert!

Nu får vi försöka se de ljuspunkter som ändå finns och till exempel glädjas åt framgången för Women´s march som vi delar med våra kontorsgrannar här på 1,6: Fredrika Bremer Förbundet som deltog aktivt när Women´s march hölls i centrala Stockholm, med 4000 demonstranter på plats (bilden här i bloggen är lånad från Google och Women´s march i Washington som samlade 1 miljon demonstranter. Totalt var det  5 miljoner i hela världen som gick de olika Women´s march som hölls. Mäktigt! Det var väl inte fullt lika många i publiken under Trumps tal...)

Så nu kämpar vi och gör alla det vi kan för en bättre värld där kvinnors rättigheter och hälsa är en självklarhet - det ska gå, tillsammans är vi starka! Ni som är medlemmar hos oss har redan tagit ett steg i rätt riktning.Tack! Tipsa gärna fler! Genom föreningen kan vi ta ytterligare ett kliv och arbeta med opinionsbildning och stödja forskning och vetenskap för kvinnors hälsa. Nu vänder vi mot ljuset igen!


Kommentarer

Eira skrev 2017-01-26 12:53:

Det är i Sollefteå som BB håller på att läggas ner. Ett av Sveriges bästa. Enligt undersökningar ligger det på en hedrande 3:e plats bland Sveriges BB:n.

Kristina skrev 2017-02-11 17:00:

Visst är möjligheten till abort viktig! Men än viktigare är att outbildade och fattiga och på andra sätt utsatta kvinnor får utbildning i och gratis tillgång till preventivmedel. Det skulle minska mycket lidande. Att söka hjälp på en abortklinik är kanske inte det lättaste, men få hjälp på en Vårdcentral med rådgivning är en enklare väg och ur hälsoperspektiv bättre.

Kommentera

Gott nytt 2017!

Den 2017-01-02 12:16

Nytt år, nya möjligheter!

Vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben startar året med vår galakväll för Hälsopriset 2017 den 30 januari. Det blir en kväll i hälsans tecken där vinnarna representerar personer och företag som utmärkt sig inom hälsoområdet. Vi bjuder dit Sveriges hälsoelit, både som eventuella vinnare och gäster.

Årets jury består av: Pamela Andersson Alselind, Chefredaktör Topphälsa, Sigrid Bárány, Kokboksförfattare, Sveriges mästerkock 2012, Carl-Jan Granqvist, krögare och vinkännare, Maj- Lis Hellenius, Livsstilsprofessor KI, Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Anette Lefterow, hälsoinspiratör och initiativtagare till Hälsopriset

Jag vill gärna ha med just dig som gäst på vår galakväll och som medverkande i vår röstning till Hälsopriset 2017!  Ta del av mer information här och varmt välkommen!

Snart drar även vår största kampanj och hjärtefråga igång- Woman in red, för att motverka hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Vi inkluderar hela Sverige, 22 städer i år, där vi  håller seminarier, samlar in pengar till forskning om kvinnors hjärthälsa och bjuder på underhållning och god mat. Programmet är nu satt och finns här: Woman in Red 2017 Välkommen!

Sist men inte minst, för dig som fortfarande är ledig och kanske har lite mer tid över än vad du brukar - passa på att se vår webbserie "Alexandras hörna" en minitalkshow om kvinnors hälsa. Åtta avsnitt där jag intervjuar experter, artister och författare om livet. Intressanta samtal om hälsa, lycka, sorg, kärlek och relationer. Du ser alla avsnitt av "Alexandras hörna" här.   Tipsa och dela gärna till vänner på Facebook och andra sociala medier.

Tack och gott nytt!


Kommentera

Godhet och givmildhet går hand i hand

Den 2016-12-14 11:41

Jag håller med Amanda Björkman när hon i DN:s ledare skriver "gör inte godhet till ett skällsord eller till ett uttryck för hyckleri". Hon skriver om flera exempel på senare tid då begreppet godhet har ifrågasatts, bland annat i en Fokus-krönika där en författare påstod att en del ger pengar till tiggare för att känna en moralisk överlägsenhet.

”Avsmaken och föraktet för människor som försöker göra gott är just nu en trend”, skriver Björkman och menar att det inte är säkert att gåvan kommer hjälpa men att det är bättre att människor vill försöka göra gott än att de är likgiltiga.

Jag hoppas att den trenden är snabbt övergående, hur kan vi se ner på goda gärningar och givmildhet? Det behövs ju verkligen, speciellt med tanke på de förändringar sker i världen där vi tyvärr har fått möta ökad främlingsfientlighet, även på högsta maktposition. Ont ska inte med ont fördrivas utan vi måste tvärtom fokusera på det goda som ändå finns i världen och "be the change you want to see in the world" för att citera en annan klok person, Mahatma Gahndi.

Julen är godheten och givmildhetens högtid. Vill du ge en julgåva som inte innebär nya prylar eller ökad konsumtion? Stöd forskning för kvinnors hälsa! Just nu erbjuder vi ett vackert julgåvobevis med en personlig hälsning till dig som donerar pengar till vår insamlingsstiftelse Kvinnor & Hälsa, en meningsfull julgåva i dubbel bemärkelse. Mer info finns här.

En riktigt god jul & ett gott nytt år önskar jag er alla!

hjartpresent

 

 

 

Kommentera

Viktig beröring

Den 2016-12-02 15:07

Jag läser det fina reportaget i DN:s Insidan om beröring av Ussie Hjelm, om varför beröring är så viktigt i alla åldrar för vårt välmående. Både en liten nyfödd bebis och en 90-åring reagerar positivt på att någon de tycker om stryker dem över armen.

Kroppens må bra-hormon, oxytocin frisätts och sänker halten av blodtryck och  stresshormoner och ökar tolerans för smärta. Jag läser också om hur vi alla har olika stort behov av beröring och de som har stort behov och inte får det tillfredsställt kan utveckla nedstämdhet och depression. Så sorgligt! Jag tänker direkt på våra fina äldre personer i samhället och hoppas så att alla som önskar får bli mer berörda av någon det tycker om! Vad kan samhället göra, kan vi erbjuda massage på äldreboenden? Arbeta mer med hundar och andra sällskapsdjur, vårdhundar och liknande? Längst ner hittar du Ussie Hjelms och professor Håkan Olaussons tips från DN om vad just du kan göra för att öka beröring i ditt och andras liv.

Under tiden hoppas jag att vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben kan beröra även på ett psykologiskt plan. Nu drar snart vår största kampanj och hjärtefråga igång- Woman in red, för att motverka hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Vi inkluderar hela Sverige, håller seminarier, bjuder på underhållning och god mat. Programmet är nu satt och finns här på hemsidan: Woman in Red 2017

Dessutom är Hälsopriset 2017 i full gång med prisutdelning och galakväll den 30 januari. Kanske kan nya kategorin "Årets hälsohjälte" få fram goda hälsogärningar inom äldrevården? Känner du till någon extra godhjärtad person? Tipsa oss gärna!

Apropå priser har vi haft den stora glädjen att få dela ut vårt Journaistpris till Kerstin Weigl och vårt Vetenskapspris till Maj-Lis Hellenius, vilket bland annat uppmärksammades av Aftonbladet. Vi vill framhålla och premiera Maj-Lis Hellenius och Kerstin Weigls outtröttliga kamp för kvinnors hälsa, både på det fysiska och psykiska planet.  De förbättrar villkoren för kvinnor i samhället gör därmed alla våra medsystrars liv både friskare och mer meningsfullt. Hurra för Kerstin och Maj-Lis och stort grattis!

Tips för ökad beröring i vardagen:

1. Lek med barn, barnbarn, hund och katt.

2. Unna dig massage- och spabesök.

3. Se en kärleksfilm - att se kärlekspar röra ömt vid varandra aktiverar samma områden i våra hjärnor som när vi själva blir berörda.

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg

En resa för själen - Mallorca 2017: Jag kommer till mitt jobb på företagshälsovården. Stressrelaterat besvär står det på remissen jag får i handen. Hon har haft mycket att göra säger c... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arken Hotel & Art Garden Spa | Hôtel Eggers | Varbergs Stadshotell & Asia Spa
Anna Lena Bergelin
www.lunginflammation.seAnnette LefterowDermoshopBoehringer IngelheimBioservoBig TravelMedilensAstellasNordic ChoiceDocrates CancersjukhusOrkla HealthTorrhetskänsla i underlivet?Vi stödjer ÄldrekontaktStar for life i SydafrikaDoktorn.com