Alexandra Charles

Musik ska byggas utav glädje!

Den 2017-11-29 12:11

Av glädje bygger man musik! Ja, ni hör ju själva underbara Lill Lindfors rader som verkligen är glädje, såväl för öronen som för själen. Precis som all kultur är och för mig personligen ligger musiken mig varmt om hjärtat. Just hjärtat är vårt tema i nästa tidning som just nu ligger i tryckpressarna och som dimper ner hemma hos er i mitten av december. Däri ligger års-avin så glöm nu inte att förbli medlem! Det är vårt sista nummer för i år och nästa år väntar vårt fantastiska 20-års jubileum, ett jubileum vi ser fram emot att få fira ordentligt med er kära medlemmar. Skådespelerskan Suzanne Reuter är med och berättar om sin kamp för sitt hjärta, om hur hon fick kämpa för att få en riktig diagnos då hon kände att det inte alls var stress- eller ångestbetonat utan något som var riktigt fel. Vi hade en väldigt trevlig fotografering på Le Rouge i Gamla Stan där, inte helt otippat, samtalen intensivt handlade om just hjärtat inte minst då Karin Schenk-Gustafsson, professor och överläkare i kardiologi, också var en utav dagens huvudpersoner. Denna muskel som hela vår kropp är så beroende av så GLÖM INTE att ta hand om er, hitta återhämtning och bara att sätta på vacker musik är en väldigt enkel sak som går rakt in i hjärtat.

[caption id="attachment_15176" align="alignnone" width="267"] Foto Angelica Engström[/caption]

December är en fin månad för just musik och att vi mår så bra av musik är något som det också forskas på. Här nedan en otroligt intressant artikel jag läst om Den kulturella hjärnan, av Håkan Lindgren, och att när man vill förstå hjärnans funktion och uppbyggnad får man ofta värdefulla insikter genom att studera personer som saknar en viss förmåga. En person som har amusi hör inte att han eller hon sjunger falskt, och kan ha svårt att klappa i takt till en enkel rytm.

En ny studie av Aleksi Sihvonen med flera har undersökt vilka områden av hjärnan som slås ut när en stroke leder till amusi. Detta hjälper oss att förstå vilka delar av hjärnan som är involverade när vi sjunger eller lyssnar till musik. Studien "Tracting the neural basis of music: Deficient structural connectivity underlying acquired amusia" publicerades i tidskriften Cortex 10 oktober 2017.

Jag tog del av den här artikeln nyligen och vill gärna tipsa er om den. Länk till fulltext (kräver inloggning).

Julkonsert!

Kom och avnjut en musikalisk afton med oss den 11:e december! Lill Lindfors, Wille Crafoord, Divine, Damkörerna Claudia och Miljonkören bjuder på en fantastisk afton i Sankt Johannes Kyrka i Stockholm. Vi bjuder på glögg i entrén från kl 18.00 och konserten börjar klockan 19.

 Ta hand om er!

 

Kommentera

Det lider mot advent…

Den 2017-11-20 11:02

Nu inför advent är det en hektisk tid för många med allt man ska hinna göra, för visst vill vi vara duktiga! Baka, pynta, köpa klappar, städa, gå på- och ordna glögg och lilla julafton och för att nämna det allra viktigaste, tänka på de nära och kära som inte mår bra och som verkligen behöver ett besök.

Varma tankar går till de som finns långt borta också. Magdalena Ribbing har lämnat oss och vi är många som saknar henne mycket. Hennes kunskap, klokskap och humor var en stor tillgång. Vi hade nöjet på 1.6 att ha Magdalena som krönikör och medlem.

Ovan en gammal bild på mig och Magdalena, tagen av Roger Tillberg/IBL, och det känns fint att i dessa adventstider kunna citera henne med några tänkvärda rader hon skrev när Gamla Stan firade sin levande adventskalender år 2012:

Jag tänker att alla människor, adel eller inte, har rätt till en egen personlig sköld,

ett slags inre privat skydd som man kan ta till om andra inte är snälla…

Vi behöver alla överse med andras dumheter, eller förlåta deras oförstånd..

Vår privata, fina sköld, kan göra att vi både kan och vill ingå i den gemenskap som är livet.

/Magdalena Ribbing

Att på olika sätt fokusera på det som känns viktigt , är ju 1.6:s uppdrag. Psykisk hälsa, benskörhet, reumatism, livsstilsfrågor och nu genom vår nya Kalender, MOD, mer organ donation!!

BÄSTA JULKLAPPEN som gör skillnad! Köp en kalender, ge bort den i Julklapp och du stöder forskning kring nya organ, donation och transplantation.

Den finns att beställa på vår webbsida här: Kalendern 2018

Du kan också vara med i vår fina Välgörenhetsauktion på signerade tavlor av bilderna i kalendern.

Varje individuell FineArt print är godkänd, numrerad och signerad på framsidan av fotografen själv. Bilderna produceras på tjockt exklusivt syrafritt konstnärspapper med pigmenterat bläck för högsta kvalitet och arkivbeständighet.

Du kan följa välgörenhetsauktionen och du kan även köpa posters av bilderna från 149 kr.

Vidare till välgörenhetsauktionen

Glöm inte att ge dig själv en liten klapp också. Boka in en tid med Dig själv, för dig själv, en fin investering som även kommer andra till användning då du blir ditt bästa jag när du får harmoni och lugn inom dig.

Ta hand om varandra!

 

 

Kommentera

Fantastisk kväll på Maximteatern och så många inspirerande möten!

Den 2017-10-23 09:38

Det är en väldigt intensiv höst som fullkomligt överöser oss med seminarier, mässor och inspirerande och lärande kvällar. En av dessa var den vi hade på Maximteatern för Psykisk ohälsa tillsammans med Psykiatriförbundet. Allt finns att läsa i reportaget på vår webbsida här, Mental Healt Evening, så här bjuder jag bara lite kort på några bilder jag tog "bakom kulisserna". Först och främst var det otroligt intressant med föreläsningarna från några utav landets mest framstående läkare och professorer inom psykiatri. Under kvällen talade vi om hälsa och livskvalitet för kvinnor och om forskning inom det psykiatriska fältet. Moderatorer var jag och Simon Kyaga, den senare är känd för sin forskning om kopplingen mellan genialitet och galenskap. Martin Schalling, ordförande i Psykiatrifonden, berättade om verksamheten och senare under kvällen delades stipendier ut till årets forskarprojekt. Engagerade och inspirerande Suzanne Osten berättade om sin film Flickan, mamman och demonerna som är inspirerad av hennes egen uppväxt med en mamma som har schizofreni. Varvat som sagt med fantastisk musik.

Fantastiska operatrion Divine sjöng så att takkronorna vibrerade, tätt följda av härliga Nanne Grönvall, Charlotta Hult och Lisa Nilsson som båda två generöst och öppet delade med sig av sina personliga erfarenheter av när livet dippar neråt. Något som säkert alla av oss är med om då och då och här vill jag understryka hur viktigt det är att hitta återhämtning, bland annat just genom kultur och musik. Teater och musik, dans och rörelse har en otroligt helande kraft och får oss ofta ur depression och in i något lugnare, finare.

Som alltid var aftonen så lyckad också tack vara våra volontärer och personalen på vårt kansli som ser till att allt är i sin ordning såväl för kvällens alla gäster som för våra föreläsande doktorer och våra artister och gäster på scenen.

Här kan ni se mer från Mental Health Evening, klicka på länken HÄR.

Givetvis är vi alla väl insatta i, och följer, den uppmärksammade kampanjen#metoo som verkligen sätter strålkastarljus på hur ojämlikt vårt samhälle tyvärr fortfarande är i mångt och mycket. Det är många röster som nu får komma till tals vilket är en stor styrka och något oerhört viktigt. Själv tycker jag det är svårt att inte vara naiv och upprepa det andra sagt redan. Självklart anser jag att alla sexuella trakasseri, fysiskt och verbalt, är oacceptabelt. Visst har jag blivit utsatt, hört de berätta som blivit våldtagna, tafsade på, mobbade och så ofta jag har varit arg, upprörd och besviken. Besviken över att inte känna att vi har tillräckligt stöd när övergrepp av sexuell karaktär inträffar. Det finns så mycket att prata om här och belysa, bland annat är det hemskt att det inte finns rättssäkerhet, jo, i teorin kanske, men inte i praktiken. I på det sätt som det borde finnas för oss kvinnor att kunna vara trygga. Trygga och säkra i alla situationer.

Vi borde ha kommit längre, i detta samhälle som är så stolt över att vi är så jämlika, att det inte finns skillnader i de villkor som gäller män och kvinnor. Vi får alla jobba på det tillsammans och att ojämlikheten uppmärksammas så här, från olika håll och får röster, det är guld värt och väldigt viktigt.

En stark kvinna som precis haft stjärnspäckad premiär på sin nya film är Helena Bergström, här fick jag äran att träffa Helena för ett personligt samtal till vår webb-tv-serie Alexandras Hörna. Filmen hade premiär i fredags och vi riktar ett stort grattis till Helena som har gjort ett fantastiskt arbete!

Här kan ni se avsnittet: Alexandra Hörna 

På onsdag, den 25:e, är jag på Seniormässan i Stockholm kom gärna förbi och säg hej! Här kan ni läsa mer om mässan: Seniormässan

Om vi inte ses på mässan på onsdag glöm inte att titta på vår webbsida under På Gång för att se allt som är på gång. Ha en härlig vecka!

Kommentera

När livet fylls av sorg och saknad

Den 2017-10-10 10:38

Vi har precis varit med nere i Göteborg på bokmässan, hektiska och givande dagar som i vanlig ordning blev lyckade för oss. Många intresserade kvinnor besökte vår monter och våra kontaktkvinnor i Göteborg gör ett strålande jobb! Bland annat hade vi ett lyckat seminarium tillsammans med Malou von Sivers, denna positiva, driftiga och inspirerande kvinna.

Litterär salong i samband med bokmässan. Åsa Lövgren Janson, Malou von Sievers, Alexandra Charles och Elisabeth Wahlin.

Men, mitt i bokvimlet nådde det olyckliga budet mig. Budet om Magdalena Ribbings bortgång. Det är med stor saknad och sorg som jag inser hur mycket hon betydde inte bara för mig, men för så oerhört många.

Vi fick Magdalenas engagemang för 1.6 miljonerklubben, som styrelsemedlem i 10 år, som krönikör och föreläsare. Tillsammans hade vi flera mycket uppskattade program, på Hallwyllska och Thielska där Magdalena dels berättade om de starka personerna bakom museerna, men också lärde oss hyfs och etikett som alltid, på hennes fantastiska sätt, med glimrande humor och distans till detta med hyfs.

Så kunnig hon var på historia, hon visste allt om smycken, gastronomi... Ja, listan kan göras oändligt lång. Så många unga har berättat för mig att de blev bestörta över hennes död, många är de som i sina familjer har nästan som ett ordspråk att "det där skulle inte Magdalena ha gillat", eller "just så, visa lite hänsyn, som Magdalena skulle ha sagt".

Du kommer alltid att finnas kvar hos oss, Magdalena och saknaden efter dig är oändligt stor.

Kommentera

Vi måste jobba för att må så bra vi bara kan!

Den 2017-09-26 16:06

Psykisk hälsa, att må väl och att vara i balans blir allt svårare i vårt samhälle. Stress från alla håll och kanter, press även från en själv på sig själv att duga och räcka till - det är verkligen inte lätt att leva upp till balans i dagens tuffa samhällsklimat. Det viktigaste för att individen, familjen, ja faktiskt för att hela samhället ska fungera är att vi kan vara friska och må väl. Fler och fler har utmattningssymptom och är sjukskrivna pga stress och allt som följer i spåren därefter. Koncentrationssvårigheter, ångest, depressioner mm. Vi vill arbeta för att det stigma som råder om just psykisk ohälsa försvinner. Att vi ska våga prata om- och söka hjälp i tid för dessa symptom. Kunskap är alltid viktig, inte minst när det kommer till dessa ämnen.

Den 9:e okt på Maximteatern, i samarbete med Psykiatrifonden, kommer vi att få njuta av såväl musikalisk underhållning på scenen utav Lisa Nilsson, operatrion Divine och Nanne Grönvall samt lyssna till korta föredrag av karismatiska experter inom psykisk ohälsa.

Läs mer om kvällen HÄR: Mental Health Day

Kom och delta Du också! Sprid eventet till dina vänner! Vi ses d 9:e okt på Maxim!

 


Kommentera

Hjärtgolf på Mallorca, ny kalender och en väldigt viktig kväll

Den 2017-09-18 16:36

Magiska Mallorca!

Våra vinnande golfdamer i Hjärtgolfen, Marina Bardell och Lena Kolesar, vann ju att resa till Mallorca, Santa Ponsa GKför att delta i Prinsessan Birgittas Cup, som pågår sedan 26 år, och vilka härliga dagar vi fick tillsammans! Förutom att Marina och Lena gladdes mycket åt resan gläds vi också väldigt mycket åt att Hjärtgolfen inbringat över 75.000 kronor till Kvinnors Hälsa.

Snyggt jobbat Marina och Lena som kom på en fjärdeplats i tävlingen där det var både kvinnor och män som deltog! Här nedan ser ni Prinsessan Birgitta tillsammans med mig och själv och min make Bengt von Hoffsten.

Vilken förebild Prinsessan Birgitta, 80 år är! Nästan varje dag är hon på golfbanan och lever ett fysiskt aktivt liv vilket är så lätt i detta klimat, tänker jag, men vi fick uppleva ett par dagar med hårda vindar och mängder av regn, också… Trot vädrets skiftande karaktär är det så underbart att göra utflykter på Mallorca. Havet, bergen, det vackra landskapet och så mycket att uppleva i lama, men framför allt älskar jag naturen. Att vandra i bergen och bada i havet, det gör så mycket att komma ut i naturen om man känner sig nere eller stressad, tyvärr ett ämne som håller sig kvar på "topplistan" över vår hälsostatus i världen. Psykisk ohälsa breder ut sig och vi måste hjälpas åt på alla sätt för att sprida vetskap och uppmärksamhet. Att det inte är något att skämmas över och att det finns en hel del man kan göra om man mår dåligt.

Nu planerar vi för den kampanj vi har startat  tillsammans med Psykiatrifonden om psykisk ohälsa. Varmt välkomna till vår afton Mental Health Evening på Maximteatern i Stockholm den 9:e oktober.

Lisa Nilsson, operatrion Devine, Nanne Grönwall och Suzanne Osten står på scenen och intressanta och kunniga ord får vi från bland andra Stefan Einhorn, författare och professor, Ann-Kristin Sandberg, samordnare Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa,  Lena Flyckt docent och vice ordförande Psykiatrifonden, Martin Schalling professor och ordförande Psykiatrifonden, Pebbles Karlsson Ambrose författare.

Goda nyheter! Vi har en ny kalender på väg vilken vi givetvis tar med oss till vår monter på bokmässan i Göteborg där vi är på plats. Vi bjuder också på Litterär salong den 28:e september på Rubinen, se vår webbsida för mer information och kom gärna förbi och säg hej!

[caption id="attachment_15136" align="alignnone" width="400"] Bilderna i kalendern är ett urval utav "best of" från våra tidigare kalendrar. Här Lill Lindfors[/caption]

Kalendern är ett samarbete med MOD, mer Organ Donation, det är ju brist på organ och vi måste lära oss att tala mer om hur vi vill göra om olyckan är framme - det finns spännande forskning, som nu redan jobbar med att ta fram ett mekaniskt hjärta, Real Heart, just för att möta behovet av nya hjärtan.

Glöm inte att titta på vår Web TV, Kvinnor o Hälsa - nya program varannan vecka!

Här ser ni Alexandras Hörna WEBB TV

Ha en fantastisk vecka så hörs vi snart igen!

Kommentera

Dags att ladda för Hälsodagen!

Den 2017-09-04 17:36

På söndag är det vårt viktiga projekt Hälsodagen ute på Djurgården, vid Sjöhistoriska i Stockholm. En dag ni verkligen inte får missa, en heldag för hela familjen ung som gammal! Vi börjar dagen klockan 11 med en natur-yoga-promenad ledd utav Camilla Elander, "Breathwalk" heter den. Sen drar vårt digra scenprogram igång lett utav härliga Annika Jankell ihop med Charlotta Huldt. Här bjuder vi på såväl träning med Susan Lanefelt, musik av Gladys del Pilar, familjeyoga för alla åldrar och inte minst DJ Gloria som verkligen får kroppen att röra på sig!

 

Experter från vår medicingrupp finns på plats i vårt Hälsotält, där givetvis vi på kansliet också står, så kom dit och ställ frågor till läkare, hälsa på oss och glöm inte att det även är massa roligt för de yngre familjemedlemmarna. Cirkus Scott har en magiker på plats, Skansen bjuder på närkontakt med djur och så finns det en stor hoppborg för de som har allra mest spring i benen. Vi har ett cafétält när hungern smyger sig på och våra utställare bjuder även de på massa intressant, aktivt och roligt så tag med vänner och familj till Djurgården på söndag!

 

Ni kan också föranmäla er HÄR vilket gör att ni är med i vårt lotteri med riktigt fina priser!

Jag vill föranmäla mig


Kommentera

En fantastisk filmkväll med viktigt budskap!

Den 2017-08-13 08:20

Vilken trevlig kväll vi fick tillsammans på biograf Zita där vi bjöd in till förhandsvisning utav filmen Barnmorskan härom kvällen. Ni var många som kom och förutom filmupplevelsen var det intressant att få ta upp detta viktiga ämne, våra barnmorskor och deras otroliga jobb, tillsammans med Susanne Georgsson, barnmorska och Maj Rydström, ordf i Barnmorskeförbundet. Här följer några bilder från kvällen och även ett blogginlägg från vår medlem Anette Grinde som berättar om sina tankar kring det som pågår inom vården just nu.

Varmt tack till våra volontärer Ulrica, Anne-Marie och Christina som tillsammans med Aster från kansliet hjälpte till att välkomna alla gäster.

Efter filmvisningen blev det diskussion på scenen mellan Susanne Georgsson, barnmorska, docent och prefekt på Sophiahemmet Högskola samt Maj Rydström, ordf i Barnmorskeförbundet och Alexandra.

Vi vet att våra filmvisningar blir fullbokade väldigt fort och därför glädjer det oss att vi fått ett erbjudande från Folkets Bio att ge er. Här kan ni gå två stycken och bara betala för en! Erbjudandet gäller fram till den 31:a augusti på landets alla biografer.

Och så här skriver Anette Grinde i sin blogg Reflektioner Allteftersom:

Barnmorskan på Zita

Jag var igår på filmen Barnmorskan på biografen Zita i Stockholm. Det var en filmvisning för 1.6 & 2.6 miljonerklubbens medlemmar. Dessa förhandsvisningar är en fin medlemsförmån, ett fint tillfälle att samtal om viktiga frågor och ett fint tillfälle för en fin biograf att visa sig för fler och andra än de kanske vanligtvis gör. Tack, både till föreningen 1.6 & 2.6 miljonerklubben och till Zita, som tog väl emot oss alla.

Efter filmen bjöds på en efterföljande diskussion om situationen för barnmorskor och sjuksköterskor i Sverige idag. Det är en kvinnofråga. Ja, en fråga för män också, men företrädesvis påverkar den kvinnor mer direkt. Det är en lönefråga. Det är en arbetsmiljöfråga. Eller flera. Det är en landstingsfråga, där någon pekar ut Stockholms landsting som ingen vill vara i. Det är en livsprioriteringsfråga - för att vi alla är människor och försöker skapa bra liv. Det är en stolthetsfråga, för att barnmorskorna inte är maskiner. Barnmorskearbetet är ett hantverk, ett unikt och mänskligt otroligt viktigt arbete, vilket framkommer både i filmen och i det efterföljande samtalet. Det är också en utbildningsfråga, där det visar sig att det inte finns tillräckligt många och relevanta praktikplatser. För få utbildar sig. För många äldre väljer att inte utöva sitt yrke.

Ja, det finns många skäl till problematiken för barnmorskorna och därmed också för alla kvinnor som idag står inför en skräckig, fantastisk och nödvändig livssituation där de oftast behöver hjälp av en kvalificerad barnmorska. En livsavgörande situation. Ja, en livsavgörande, livsförändrande, skräckig, fantastisk och nödvändig livssituation med innebörden att det eller de små liv som växer i hennes kropp skall lämna den på ett tryggt och säkert sätt.

Detta var ingen film att snyfta till, snarare skaver den. Det är bra, förstås. Frågorna efter skaver också. Vilket inte är bra. Barnmorskesituationen inkluderar en bristsituation, som träffar ett mycket viktigt kvinnoyrke och som t ex beror på felaktiga och vansinniga prioriteringar som förstås hör pengar till. Ja, pengar spelar roll, men kvinnor, relevanta arbetssituation och säker vård hör också dit. Prioriteringen behöver betänkas, det är helt uppenbart att beslutet inte är grundat på hela bilden, hela värdegrunden. Om nu kvinnor (50% av befolkningen) och deras väl tillhör bilden och värdegrunden. I detta tillhör också männen, förstås. Det är också deras arbetsplats, deras barn och deras välmående. Vilket förstås också spelar roll.

Barnmorskan. Yrkesutövaren och yrket, dess otroligt viktiga roll, spelar roll. Så ja, se filmen. Bilda dig en egen uppfattning om du gillar den. Vi gillar alla olika. Och ja, engagera dig i debatten för yrkets och utövarnas väl. Det spelar roll.

Anette Grinde

 

Kommentera

Det är dags att ändra villkoren för barnmorskor & sjuksköterskor!

Den 2017-07-27 11:00

Så här får det bara inte fortsätta, det är nu hög tid att vi verkligen tittar på hur vi i vårt land kan ändra villkoren för barnmorskor och sjuksköterskor. Läs gärna den här viktiga artikeln som var i Svenska Dagbladet häromdagen. Här kan ni läsa hela artikeln via länken: SVD-artikel

Och här ett axplock av innehållet:

Gyn-akuten har stängt, abortmottagningen är nerlagd och hälften av all kvinnosjukvård ska ut till privata vårdgivare i öppenvården. Nästan bara cancerfall och förlossningar blir kvar på Nya Karolinska i Solna.

– Något liknande skulle aldrig hända en specialitet för manliga patienter, säger Marta Christensson, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, här tillsammans med Sonia Andersson utanför Karolinska.

Kvinnosjukvården på Nya Karolinska sjukhuset i Solna dras nu ner kraftigt. Flera experter som SvD talat med varnar nu för att neddragningarna inom kvinnosjukvården går för långt.

Den avancerade kvinnosjukvården bantas kraftigt, bara den vård som handlar om cancersjukdomar blir kvar – men även kunskapen om kvinnors särskilda cancertyper tunnas ut i den nya NKS-organisationen.

Också gynakuten stängs, i stället hänvisas kvinnorna till den allmänna vuxenakuten i Solna och till Karolinska i Huddinge, även det en åtgärd som minskar den samlade gynekologiska kunskapen.

– Man gör brutala förändringar och lägger ner verksamheter utan att det finns några alternativ, säger en KS-överläkare som vill vara anonym.

Överläkaren menar att det är konsulterna i Boston Consulting Group som SvD skrivit om tidigare, som påhejade av politikerna infört temasjukvård där man bryter sönder kliniker och specialiteter.

– Det skapar kaos och värst drabbas kvinnosjukvården.

Cancerfallen förs över till Tema cancer och nästan hälften av den resterande kvinnosjukvården ska bort från KS och ut till specialistmottagningar i öppenvården. Resten flyttar till NKS och blir en del av Tema barn och kvinnor från 2018.

– Tusentals kvinnor ska ut till öppenvården varje år, i stället för att komma hit där den mångåriga kompetensen finns. Det är patientfientligt och diskriminerande emot kvinnorna, säger Marta Christensson, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm.

Hon jämför neddragningarna i kvinnosjukvården med krisen i förlossningsvården, där en svensk kvinna kanske föder barn två, tre gånger i livet.

– Jämför med en kvinna som från 15-årsåldern behöver gynekologiska kontroller av en farlig diagnos ända tills hon dör. Missar man en liten cellförändring som man kunde gjort något enkelt med direkt kan det bli väldigt allvarliga konsekvenser. Med NKS och vårdvalet riskerar kvinnor att fara illa.

Sonia Andersson och Marta Christensson, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, utanför Karolinska.

Att kvinnovården försvinner påverkar också läkarutbildningen. Sonia Andersson, överläkare på Karolinska i Solna och KI-professor i obstetrik och gynekologi är också orolig för att läkarutbildningen i Solna påverkas av neddragningarna.

– Vi har ingen akut och våra studenter är utlokaliserade till andra sjukhus för att kunna se några akuta gynpatienter. Annars uppnår de inte sina mål och blir inte godkända i gynekologi och obstetrik. Men om de inte kan examineras här förlorar vi massor med statliga pengar. Det slår mot utbildningen och forskningen. Har vi inga ”normala” patienter kan vi inte ha någon klinisk forskning och utan studenter kan inte NKS kallas ett universitetssjukhus, säger hon.

Sonia Andersson lägger mycket tid på att få privata vårdgivare att ta emot studenter men de flesta stänger dörren. De vill inte, det tar för mycket tid och de tjänar bättre på några extra patientbesök i stället, säger hon.

– Jag försöker vädja till deras samvete för att utbilda nästa generations läkare. Jag har 40 studenter varje termin som ska göra sina tre veckors gynekologi. När jag inte kan placera dem försöker vi med övningar på modeller, men utan att öva på verkliga patienter är det svårt att godkänna dem.

Svante Norgren, barnläkare och temachef för barn- och kvinnosjukvård på Nya Karolinska.

– Vårdval är ett faktum och en av landstingets strategier som bestämts av politikerna. Det innebär att vård flyttas ut från sjukhusen och det måste vi planera efter. Det stämmer att hälften av gynekologin som inte har med cancer att göra ska flyttas ut, medan resten är kvar på NKS. Vi måste laga efter vad som gäller, men jag har respekt för att man kan känna oro inför det här, säger han.

Svante Norgren påpekar att Karolinska har ett sammansatt uppdrag med vård, utbildning och forskning. Men allt kommer inte kunna erbjudas ”in house” på NKS.

– Vi ska fortsätta vara drivande på dessa områden. Vi måste ha en komplett utbildning och när vi nu har vårdval måste vi jobba tillsammans med de privata aktörerna. De kan säkert ta på sig utbildningsuppdrag, det är mest en avtalsfråga. Jag förutsätter att politikerna skriver in i avtalen att det ska bedrivas undervisning och forskning hos alla vårdgivare som arbetar för landstinget, säger han.

Kommentera

Vilken vecka!!

Den 2017-07-11 11:49

Dessa dagar i Visby, när så många möts pratar och tar upp ämnen från alla olika vinklar, är alltid oerhört givande och intressanta. Alla möten vi får vara med om, och miljöer, debatter och paneler där vi får möjlighet att sprida vårt viktiga budskap: kvinnors hälsa. Det är hektiska och intensiva dygn och nu när jag får lite återhämtningstid att smälta alla intryck blir jag varm i hjärtat när jag ser tillbaka på alla som engagerat sig och ställt upp så mycket för oss och alla kvinnor där ute. Tillsammans är vi starka! Det får vi inte glömma och vi måste fortsätta på alla sätt vi kan att jobba för jämlikhet inom samhället. Här ett axplock ur min och 1.6 Miljonerklubbens vecka här i Almedalen.

 

I soffan hos News 55 med Artur Ringart där vi pratade om hur pensionärer speglas i media och i reklam. Fredrick Malmberg, chef Nyheterna Tv 4, Erik Blix P4, Alexandra Charles, 1,6&2,6 miljonerklubben, John Mellkvist, Mindmakers PR, Artur Ringart.

 

En annan dag pratade vi om hur nya mötesplatser öppnar upp för svensk arbetsmarknad och vikten av att dra nytta av den mångfald samhället i stort består av. Detta gjorde vi hos Swedavia Airports bland annat tillsammans med deras vd Jonas Abrahamsson.

Det är alltid värdefullt att få exponering så när hårt jobb ger resultat, som här när vi får vara med och prata hos SVT om äldrevård, då blir vi väldigt glada! Det är på det här sättet vi kan sprida information och få upp ögon och öron för det vi står för.

Båten M/S Sigrid var platsen för ytterligare ett viktigt och välbesökt seminarium vi var med och ordnade. Temat var Hormoner och hur de påverkar oss och även hur jämlik vår vård på riktigt är samt att det är hög tid att bryta tystnaden kring "dolda" kvinnosjukdomar.

M/S Sigrid-teamet uppställt efter en lyckad och intressant dag! Ingvor Farinotte, Alexandra, Helena Kopp Kallner, Karin Schenk-Gustafson, Ulrika Johannesson, Kristina Gemzell Danielsson, Daniel Forslund och Anna Starbrink.

Givetvis var vi också, enligt tradition, i Landshövdingens Trädgård en eftermiddag.

Här ser vi duktiga Anne Marie Wenthzel, Katarina Hultling och Jessica Martinsson i Landshövdingens trädgård.

Alexandra Charles, Kristina Gemzell Danielssson, Anne Kihlgren och Helena Richardsson i Landshövdingens Trädgård där Gotlands Landshövding Cecilia Schelin Seidega?rd pratade med bland andra Alexandra på scenen.

Vi nätverkar och bjuder också in till bland annat Hjärtgolfen, här på Gotland gick den av stapeln på Kronholmens GK och några utav de duktiga spelarna ser ni här.

Mikael och Annika Rydberg tillsammans med Karin Schenck Gustafsson och mig själv.

Och här ser i golftävlingens fina vinnarpar! Rolf och Mia Engström som tog hem segern med sina 41 poäng. Tack vackra Visby och alla som hjälpt till den här veckan! Jag önskar er en fin sommar!

Harriet Gillberg , Lillemor Carlsson, Monika Carlsson, Alexandra Charles och Karin Hedberg. Utan teamet, inget Almedalen!

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Omfamna din frustration - den är din känslobarometer in action!: Inte för att jag någonsin skriver bloggar som jag inte har en stark vision med, med dagens blogg är oerhört viktig att reflektera över, för idag ska det handla om frustration, och det är alltför må... Läs mer »

Julklappstips

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Ge en annorlunda gåva i år - stöd forskningen på kvinnohälsa!
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Coala LifePeptonic Mediacal ABScandicwww.lunginflammation.seAnnette LefterowDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensOrkla HealthTorrhetskänsla i underlivet?Vi stödjer ÄldrekontaktStar for life i SydafrikaDoktorn.comvikinglinevikingline