Alexandra Charles

Nu laddar vi för WIR i hela landet!

Den 2016-02-08 11:11

Snart är det dags för viktiga Woman in Red! Kampanjen om Kvinnohjärtat med kulturinslag och underhållning. Vi delar ut våra forskningsstipendier, bjuder på föredrag om allt som rör hjärtat och mycket mer!

Här är alla städer:

Gävle, 29 februari

Stockholm, 2 mars

Enköping, 2 mars

Luleå, 3 mars

Örebro, 3 mars

Uppsala, 5 mars

Ystad, 6 mars

Göteborg, 6 mars

Linköping, 8 mars

Helsingborg, 8 mars

Östersund, 8 mars

Ljusdal, 8 mars

Västerås, 8 mars

Visby, 8 mars

Falun, 10 mars

Umeå, 16 mars

Sundsvall, 17 mars

Karlstad, 17 mars

Malmö, 18 mars

Se programmen på vår hemsida!

Varmt välkomna!

WomaninRed_01

Kommentera

Gästblogg från Indien

Den 2016-02-08 09:59

Just nu befinner sig en projektgrupp från 1,6 miljonerklubben och Hand in Hand i Indien för fältstudier. Projektet som vi driver tillsammans är Women Health Movement India. Läs här var vår ambassadör, Paula Ternström, i Indien skriver. 

Har aldrig varit i Indien men när Alexandra Charles ber mig att åka istället för henne för att vara med och representera 1.6miljonerklubben i ett samarbete med Hand in Hand för att förbättra indiska kvinnors hälsa är  det " an offer i can't refuse"

Långt ut på den indiska landsbygden åker vi två och en halv timme med bil på ofarbara vägar med vilda hundar, kor och getter. Jag hinner inte ens få av med stödstrumporna efter den långa flygresan förrän vi ska se en "training" i en by. De vackraste kvinnor man kan tänka sig i alla åldrar och med färgstarka saris som vore de modedrottningar spelar ett slags pedagogiskt tärningsspel där man hamnar på olika bilder. T e x vad ska man äta för mat? Varför ska man tvätta händerna innan man tillagar maten? Varför ska alla ha varsin tandborste? Sedan går en av kvinnorna upp och demonstrerar en handtvätt med tvål och en utan. Alla verkar väldigt delaktiga, barnen skrattar och har kul. Sedan får vi presentera oss. Jag frågar vad de tycker är viktigaste för livskvaliteten. De säger hälsa och utbildning. De vill verkligen utbilda sig och därför är det glädjande att Hand in Hand anordnar entreprenörsutbildningar och erbjuder mikrolån.

När jag säger att jag spelar teater klappar de händerna och tror jag är någon slags filmstjärna. Jag försöker tona ned det och säger att sång musik och teater är bra för hälsan, hjärtat och själen. Då sjunger de en sång som handlar om att bröllopskläder är dyra. De kramar oss, hänger gula blomkransar om våra halsar och målar röda märken i våra pannor mot onda demoner. Sen tar de våra händer och vill visa sina hem. Så stolta och glada. Det finns inga toaletter någonstans och  getter, kor och höns bokstavligen delar spilta med människorna. Maten lagas över öppen eld men den värme och gemenskap hos dessa människor får mig ändå att fundera vad som är viktigt i livet och vem som lär vem vad? På kvällen spelas teater mellan de små skjulen. Musik, dans och komedi. Pjäsen är en " awareness" som tar upp hygien och andra hälsofrågor. Lite fundersam blir jag över att sex manliga skådespelare ska lära kvinnorna om kvinnohälsa. En kvinna får vara med och dansa men hon får inte säga något och lyfter aldrig blicken mot publiken. När jag nämner detta får jag svaret att kvinnor ju inte får vara ute så sent och att Indien fortfarande är ett patriarkaliskt samhälle. Det är som på Shakespeares tid. Då fick inte heller kvinnorna vara med och spela teater. Det stör mig.

Paula Ternström

 

bild bild2 bild3

Kommentera

Snart är det dags för prisutdelning!

Den 2016-01-15 13:56

Befinner mig på Barbados med en grupp trevliga medlemmar, både kvinnor och män som är med på vår resa Sunshine Vitality! Vilken underbar början på 2016! D-vitamin från solen, underbara bad, vattengympa, powerwalk, yoga, goda måltider och att bara vara.

Men vi laddar upp för vårt kommande Hälsopris , när vi ska utse årets hälsoinsatser i sex kategorier. Hälsopriset är våra nyinstiftade utmärkelser till de som gjort en insats för folkhälsan under året som gått. Kategorierna är: årets inspiratör, årets författare, årets matprofil, årets innovation och årets SPA. Fram till den 24 januari är röstningen öppen, så skynda dig att lägga din röst!

Den 1 februari kan du vara med och se när vinnarna koras! Vi kommer att vara på fantastiska Dansmuseet i Stockholm – med prisutdelning, underhållning och god mat. Här kan du läsa mer och anmäla dig till utdelningen .

 

omslag HP

Kommentera

Kvinnohälsa

Den 2015-12-22 10:44

Det som en gång började i en upprördhet över att kvinnohjärtat var en vit fläck på forskningskartan har nu vuxit till en folkrörelse som handlar om att folkbilda, skapa opinion och sätta press på beslutsfattare att alltid ha ett genusperspektiv i sina beslut.

Just i skrivande stund fokuserar vi på 1,6-miljonerklubben mycket på kvinnors stress och psykiska ohälsa. Det har nästan blivit en folksjukdom hos svenska kvinnor och leder till ett förfärligt lidande. Här behövs mycket forskning och därför har vi nyligen lanserat en kalender för 2016, vars intäkter är öronmärkta till forskningen för stress och psykisk ohälsa hos kvinnor.

För några år sedan gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att forska i ”Kvinnors ohälsa”. Kvinnor är långtidssjukskrivna nästan dubbelt så ofta som män. Det är lite intressant det där med att utredningen kallades för ”Kvinnors ohälsa.” Tidigare, när män var mer långtidssjukskrivna än kvinnor, kallade man det helt enkelt bara för ett arbetsmiljöproblem.

Lyckligtvis var det precis det som Arbetsmiljöverkets forskningsrapport visade, när den presenterades i år. Alltså att kvinnors stressrelaterade sjukskrivningar handlade om hur deras arbetsplatser och arbetsuppgifter är organiserade. Män som arbetade på samma sätt var också sjukskrivna i lika hög utsträckning som kvinnor.

På samma sätt kunde Försäkringskassan tidigare i år visa att män som delade ansvar för familjen blev sjukskrivna i högre grad än män som överlät huvudansvaret till sin partner. Livspusslet är alltså svårt för alla.

Varför är då det en så viktig slutsats? Jo, för under ytan finns fortfarande attityder och fördomar som delvis ger kvinnan skulden. Att hon är svagare och inte så uthållig. Kanske till och med lite lat och känner efter för mycket. Inget kunde vara mer fel. Tvärtom. De flesta kvinnor som drabbas av psykisk ohälsa på grund av stress gör det för att de har försökt leva upp till andras förväntningar och passa in i normen.

Fördomar är okunskap och botemedlet är således mer kunskap. Det är därför vi på 1,6-miljonerklubben vill bidra till mer forskning. Hjälp oss!

 

Kommentera

Seminarium och stipendieutdelning

Den 2015-11-18 15:18

Igår var det stort höstseminarium på ett näst intill fullsatt Maximteatern i Stockholm! Kvällen inleddes med s tipendie- och prisutdelning. Regisören Richard Hobert var på plats för att dela ut våra Journalist- och vetenskapspris till två fantastiska kvinnor som jobbar hårt för kvinnors hälsa och villkor på olika sätt.

Journalistpriset delades ut till Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, med motiveringen:

Tove Lifvendahl tilldelas Journalistpriset 2015 för att hon har modet att beskriva vår samtid på ett okonventionellt sätt, och med ett holistiskt seende. Genom att både peka på individers och strukturers betydelse har hon bidragit till att belysa kvinnors villkor inom olika samhällssfärer. Tove har visat ett oförtrutet engagemang för ett samhälle där människors skiftande livserfarenheter ska tas i anspråk och betraktas som en stark resurs i samhället. Vi vill uppmärksamma och premiera henne för hennes opinionsjournalistiska arbete och starka engagemang.

Vetenskapspriset gick till en av de som betytt otroligt mycket för medicinsk forskning på kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar, men också  för vår förening – Karin Schenck-Gustafsson:

Professor Karin Schenck-Gustafsson tilldelas 1,6 miljonerklubbens Vetenskapspris för sitt omfattande och outtröttliga arbete för att förbättra kvinnors hjärt- och kärlhälsa. Genom Karins arbete kunde Centrum för Genusmedicin på Karolinska Institutet öppnas 2001, vilket bland annat har inneburit stora förbättringar generellt för diagnostisering och behandling av kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.

karin_tove

Karin Schenck-Gustafsson och Tove Lifvendahl

Anna Starbrink, Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd, var även hon på plats för att dela ut Kvinnor & Hälsas forskningsstipendier. I år till forskning på gyncancer och alzheimer. Mottagarna är:

Kolbrun Palsdottir för forskning på cervixcancer (cancer i livmodertappen).

Pia Jensen för forskning på ovarialcancer.

Jon Brännström, för forskning på läkemedelsbehandling hos äldre kvinnor och män med demenssjukdom. Priset togs emot av Christina Nemell och Hanna Karlsson från Alzheimerfonden.

Stipendiater

Utöver utdelningen av stipendier och priser var det förstås ett fullmatat program med spännande föredrag om hormonernas påverkan på vår hälsa, prostatacancer och kvinnans roll när mannen blir sjuk, den fortfarande något tabubelagda frågan förstoppning och om det högaktuella ämnet stressrelaterad ohälsa.

IMG_0246 IMG_0247

De fantastiskt duktiga trubbadurerna Kasper Skarrie och Petter borg spelade gitarr och sjön vackert för oss! Och kvällen avslutades med ett spännande smakprov på bollywood opera! Charlotta Huldt-Ramberg, Usha Balasundaram och Jonas Sjöblom sätter upp föreställningen Bollywoodopera i Botkyrka i vår på Subtopia, missa inte det!

Tack till alla fantastiska föreläsare, prisutdelare, underhållare och framför allt ni som kom för att lyssna!

 

Kommentera

Allt du vill veta om hormoner, magen, cancer och stress!

Den 2015-11-05 17:09

Den 17 november bjuder vi in till stort och inspirerande seminarium på Maximteatern i Stockholm! Då är det dags att dela ut våra vetenskaps- och journalistpris, och Kvinnor & Hälsas stipendier för alzheimer- och gyncancerforskning. De delas ut av Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd,  Anna Starbrink, och regisören Richard Hobert.

Mats Holmberg, läkare och androlog, kommer att prata om det spännande ämnet hormoner, som ju spelar en så stor roll i vårt mående. Stress, som kan orsaka så många hälsoproblem, är ett otroligt intressant ämne. Vi kommer att få höra överläkaren Alexander Wilczek som ställer sig frågan – är stress en kvinnofråga?

Vi kommer även att beröra en relativt obehandlad aspekt av prostatacancer. Överläkare Tom Wiklund från cancersjukhuset Docrates berättar om vikten av kvinnans engagemang när en närstående insjuknar. Och inte minst ska vi tala om ett ämne som länge varit tabubelagt – förstoppning, och kronisk förstoppning.

Kultur är hälsa!  Operasångaren och producenten Charlotta Huldt-Ramberg (Spaghettioperan) och dansaren Usha Balasundaram bjuder på ett smakprov från Bollywoodopera i Botkyrka – en unik föreställning på Subtopia. Trubaduren Kasper Skarrie (Star for life) ger oss också sköna toner!

Vi kan lova er en fullspäckad kväll med både nytta och nöje! Läs mer och anmäl er här:

Varmt välkomna!

 

Kommentera

Kalenderlansering!

Den 2015-11-04 11:26

Nu är Svenska kalenderflickor & män 2016 här! Rykande färsk! Temat för årets kalender är städer i Sverige. 12 städer och deras sevärdheter visas upp tillsammans med kända personer från orterna. Alla pengar som samlas in från försäljningen av kalendern går till forskning på psykisk (o)hälsa!

Igår presenterades kalendern på NK bok som säljer den i Stockholm! Resia, som har  sponsrat trycket, säljer den i sina butiker runt  om i landet!

Alexandra4

Ann, Richard, A

Ann Wilson som representerar Helsingborg och Richard Hobert, Stockholm, här med mig på releasen!

A, Ann, Lena Flyckt

Jag tillsammans med Ann Wilson och Lena Flyckt, docent och psykiatriförbundets ordförande.

Christina, Alexandra, Åsa

Tillsammans med våra glada ambassadörer i Stockholm/Malmö och Göteborg - Christina Nilsson och Åsa Lövgren Janson.

 

 

Bästa Julklappen! Stöd t forskning på psykisk hälsa, som stress o utbrändhet!

Kommentera

På besök hos Rotary i Enköping

Den 2015-11-04 11:11

I måndags var jag på ett trevligt besök hos Rotary i Enköping. Det var fullt av folk när jag berättade om 1,6 miljonerklubben och lite av min historia. Tack för en trevlig stund!

Rotary Enköping

Jonas Broberg, klubbmästare för Rotary i Enköping, jag och Helena Proos, kommunstyrelsens ordförande i Enköping och styrelseledamot i Rotary.

 

Kommentera

Fredskonferensen 2015

Den 2015-10-21 13:11

Igår arrangerade vi Fredskonferensen 2015 tillsammans med Yennenga Progress och Europaparlamentet  i Europahuset. Ett fantastiskt program och många intresserade besökare.

Realiteter

Representation

Resurser

Rättigheter

Dessa fyra R står för vår feministiska  utrikespolitik. Ulrika Modéer  från UD var en av många kunniga och intressanta talare.

Arja Saijonmaa och Divine opera trio förgyllde dagen med sin skönsång och strålande framträdande!

Tack till alla som gjorde det till en fin dag!

Marika Griehsel

Dagens moderator, Marika Griehsel

A, Divine, Arja, Stina Berge, Marika,

Jag, Divine Opera Trio, Arja Saijonmaa, Yennenga progress generalsekreterare Stina Berge och moderator Marika Griehsel

 

Kommentera

Var är rättssäkerheten?

Den 2015-10-16 11:00

Jag läser och upprörs av Hanne Kjöllers artikel i DN i måndags, om polisens systematiska manipulerande av anmälda brott. Främst är det våldsbrott och då våld i nära relationer som sopas under mattan.

Det som hänt är att polisen i Skåne granskats, och det visar sig att massor av fall där kvinnor anmält våld i nära relationer och uppger att de utsatts för våld, våldtäkter och hot under en lång tid, omkodats från misshandel, grov misshandel eller grov kvinnofridskränkning till ofredande. Bara det en kränkning i sig! Men anledningarna till omkodningen gör det hela än mer upprörande.

Våld i nära relationer – ofta kvinnofridskränkning – är ett av polisens fokusområden. De har som särskild uppgift att utreda dessa brott. Att omkoda brotten till ofredande förbättrar deras statistik. Det ser ut som att polisen lyckats med sitt förebyggande arbete och att fallen av kvinnofridskränkningar minskat. Det är också så att kvinnofridsbrott ligger under allmänt åtal, vilket betyder polisen ”äger” fallet och måste utreda brottet oavsett om kvinnan som anmält vill, vågar eller kan medverka. En anmälan om ofredande, däremot, kan polisen lätt lägga ner. Så har det också blivit i många av dessa fall och man spar då arbetstimmar åt sina kollegor.

Men det är inte bara våld i nära relationer som göms undan i högen av ”ofredande”. Under tennisveckan i Båstad anmäldes fyra fall av misshandel. Av poliserna på plats registreras de som ”våld i offentlig miljö” (ett annat av polisens fokusområden), vilket troligt är korrekt. Alla de fyra misshandelsbrotten försvinner sedan, omkodas. Därav ser det ut i statistik och media som att tennisveckan förflöt lugnt och stilla, utan några våldsbrott.

Kjöller skriver mycket bra och sakligt om orsakerna och konsekvenserna av polisens omkodning och manipulation av anmälningar. Bland annat i fallet om 17-åriga Maria som utsattes för hedersrelaterat våld, anmälde det och sökte hjälp hos polisen. Polisen lade ner ärendet trots till synes tydlig bevisning och att hon var minderårig, och ett år senare blev Maria mördad av sin bror.

Innehållet i artikeln är mycket upprörande och jag tänkte när jag läser den, att än en gång är det kvinnorna som drabbas hårdast. Att inte ta våldsutsatta kvinnors situation på allvar är förödande! Vetskapen om att i snitt 17 kvinnor i Sverige mördas av sina män varje år borde leda att alla poliser gör sitt absolut yttersta för att utreda kvinnofridsbrott, inte systematiskt lägga ner fallen på löpande band. Man frågar sig: var är rättssäkerheten?

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg

1,6m Club Project Visit to Womens Health Project at Madhya Pradesh: Mot New Delhi! 1,6miljonerklubben samarbetar med organisationen Hand in Hand. Vi åker till Indien för att studera  deras "Womens health project". ... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser

Anna Lena Bergelin