Alexandra Charles

Hund och föreningsliv ger bättre hälsa

Den 2016-08-26 12:46

alexandra och Dottie

Idag på Alla hundars dag har vi besök på kontoret av den lilla Jack Russell-terriern Dottie. Att ha hund ger ju både fysisk aktivitet, mindre stress och mycket kärlek - väldigt hälsosamt!

Apropå fysisk aktivitet skriver DN idag om hur vi genom att:

1, röra mer på oss

2. lära oss nya saker

3. vara mer socialt aktiva och delta i föreningsliv

-  kan skydda hjärnans funktioner och förbättra minnet.

Ytterligare en anledning att bli medlem hos oss :) och att delta på vår Hälsodag - en dag med rörelseglädje för hela familjen - en massa roliga aktiviteter för alla åldrar, familjeyoga, hälsopromenad, spa-behandlingar, cirkusträning, hoppborg och barnens favoriter Babblarna. Alla är välkomna och allt är gratis! Hälsodagen är en rikstäckande kampanj över hela landet. Läs mer här och varmt välkommen!

Nu ska jag och Dottie bege oss ut i sensommarsolen och promenera. Trevlig helg!

 

Kommentarer

inga tillander skrev 2016-10-21 10:04:

älskar min lilla pudel men det gör att jag inte kan resa iväg på alla fina resor som jag skulle vilja, har försökt ta med Lucky till Spanien men där får man inte ens åka buss med hund och taxi är rädda för att hon hårar ner.Söker hundvakt där hon kan trivas, kommer till Barbados men är det möjligt att enkelrum är tillägg 11-12.000??
hälsn inga

Lena Jägerlind skrev 2016-10-23 16:58:

Javisst ett högt enkelrumstillägg! Jag har också hund en liten shitzu/malteser, Rudolf som jag alltid har bra hundvakt åt men funderar vidare på Barbados pga av tillägget?
mvh
Lena

Kommentera

Vi ses på Hälsodagen!

Den 2016-08-05 09:26

Hoppas ni har haft en skön, rolig och avkopplande sommar oavsett om ni har rest ut i världen, varit i somarstugan eller tagit det lugnt hemma. Själv har jag njutit av den svenska sommaren i skärgården, på Öland och Gotland - både ledig, i sällskap med vänner  och i kombination med aktiviteter för 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Nu ser jag fram emot en spännade och rolig höst där det som dyker upp först hos oss på 1,6 & 2,6 miljonerklubben är Hälsodagen - en rikstäckande turné med fokus på rörelseglädje för hela familjen! Allt är gratis. Och just DU, din familj och dina vänner är varmt välkomna!

Hälsodagen bjuder på kostnadsfria hälsoaktiviteter för alla åldrar. I Stockholm håller vi till på Djurgården den 4 september med flera aktiviteter, här kan du få gratis spa-behandling i vårt pop up spa, vaccinera dig mot TBE, lära dig mer om första hjälpen och hjärt-lungräddning och få tips av personliga tränare och läkare medan barnen kan träna cirkusträning med Cirkus Scott, få träffa Babblarna, hoppa i hopptält och prova yoga. Ett stort mål med dagen är att slå rekord i familjeyoga - hjälp oss och delta du också!

Vi har liknande upplägg i övriga städer runt om i Sverige, Linköping, Uppsala, Västerås, Örebro, Helsingborg och Malmö. Här hittar du datum och mer information.

Välkommen och hoppas vi ses!

I väntan på Hälsodagen vill jag tipsa er alla om människorättsjuristen Parul Sharmas sommarprat. Vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben har haft glädje att samarbeta med Parul under en längre tid tillsammans med Hand in Hand Sweden. Sedan vårt gemensamma Almedalsseminarium är vi även stolta över att få välkomna henne som ny 2,6-ambassadör. Lyssna på kloka Parul Sharma här.

 

Kommentera

Jämlik kvinnohälsa i Almedalen

Den 2016-07-18 16:06

Nu har vår roliga och intensiva Almedalsvecka just passerat. 1,6 & 2,6 miljonerklubben hade monter mitt i det heta stråket på Cramergatan. Våra duktiga volontärer och kontaktkvinnor från både Gotland och fastlandet bemannade montern , informerarade om vår förening, våra Almedalsseminarier (5, 7 och 8 juli) och välkomnade många nya medlemmar.

Vi lyfte viktiga frågor om kvinnors hälsa, om jämlik hälsa, hjärtsvikt, hormoner, benskörhet, geriatrik , demensforskning, preventivmedel och äldreomsorgen för att nämna några! Gemensamt för alla var det genomsyrande temat förändring, på såväl individ- som samhällsnivå.

Vi märkte att den hetaste frågan i Almedalen annars var migrationsfrågan som kopplades ihop med EU-situationen. Här kunde vi enkelt identifiera våra egna hjärtfrågor om kvinnors hälsa ur ett jämlikt perspektiv samt livskvalitet och boendesituationen för äldre.

Genom våra seminarier och genom de många viktiga politiker, mediaprofiler och andra samhällsdebattörer vi träffade och interagerade med i Almedalen har vi nu ytterligare påverkat våra beslutsfattare på många områden. Det goda samtalet är vägen framåt.

 

Kommentera

Sommarlycka

Den 2016-06-02 19:55

Vår nya bok Lyckomyten ställer frågan: vad gör oss egentligen lyckliga?

För mig, så här års är det SOMMAREN. Denna underbara tid, då allt prunkar och blommar, även själen! Tid för återhämtning, att njuta av naturen och vara med nära och kära.

Många av oss åker utomlands och många som jag, stannar gärna i Sverige under denna ljuva årstid.

1,6 & 2,6 miljonerklubben  finns förstås i  Almedalen. Jag själv är med hela veckan. Som både folkbildare och opinionsbildare har vi ett viktigt arbete att göra i Visby i sommar. Här ser jag också fram emot att möta nya människor som är nyfikna på vårt arbete och vill vara med och bli medlemmar!

Och bland er andra underbara som har varit med oss ett tag, tänk till exempel vilka fina volontärer vi har!  Både i ambassadörsgrupperna, medicingruppen , och kontaktkvinnogruppen!

Vi träffade våra kontaktkvinnor nu i slutet av maj och konfererade, umgicks och diskuterade. Det blev en mycket inspirerande och stimulerande konferens!

Våra ordföranden från systerklubbarna i Finland, Norge och Bryssel deltog också (tyvärr kunde inte systerföreningarna i Danmark, Tyskland och Sydafrika vara med denna gång).

Medicingruppen med våra experter möttes häromdagen och diskuterade inför kommande höst och vintersäsong, vad vi bör fokusera på och vad vi kan ta upp på våra program. Vi vill till exempel driva frågan tillsammans med Vårdförbundet om sjuksköterskornas låga löner och dåliga arbetsvillkor med få möjligheter att avancera och vidareutbilda sig, det behöver vi ju alla!

I höst vill vi också fokusera på den ojämlika vården och den långa väntetiden på cancerbehandlingar.

För att backa bandet och återgå till sommaren vill vi, till exempel i vår monter i Almedalen, informera om att det är viktigt att vaccinera sig mot TBE. Försiktighet gäller i sommar mot både fästingar men även solen. Sola inte för länge utan solskydd - även om själen fått vingar!

I vår Almedalsmonter kan du även testa  din lungkapacitet och träffa alla våra trevliga kontaktkvinnor på Gotland!

Under våra seminarier i Almedalen kommer vi att ta upp benskörhet, som är en underbehandlad sjukdom och som främst drabbar kvinnor. Vi sätter också fokus på den eftersatta cancervården med långa väntetider etc. Almedalsseminarierna kommer även ta upp stroke, och genusperspektiv i läkemedelsbehandling, hjärtsvikt, den ojämlika vården och äldres liv - en jämförelse mellan Sverige och övriga EU.  Vi kommer också berätta om vårt Hand in Hand-samarbete kring Women´s Health Movement India. I anslutning till det kommer vi också dansa lite Bollywooddans för dans och musik skapar glädje, så let´s move it!

Glad sommar!

Kommentera

Hurra för Shakespeare!

Den 2016-04-25 13:58

I år firar William Shakespeare 400-årsjubileum! Denna gigant fortsätter att sätta avtryck och påverka vårt internationella och nationella kulturliv. SVT sände genom BBC nyligen ett helkvällsprogram om Shakespeare som jag såg och blev så imponerad. Kan varmt rekommendera! Än idag är vår teaterscen, våra största skådespelare, opera, sång, sonetter och dans starkt influerade av Shakespeare.

Samma helg som jag såg det fina Shakespear-programmet tog jag även med familjens yngsta till Gröna Lund som öppnade för säsongen. En viktig vårtradition i vår familj! Att få skratta tillsammans är en fantastisk hälsokur. Just den mentala hälsan, att vara mentalt aktiv, inte vara ensam utan röra sig, träffa människor och ha roligt har nu även vetenskapligt visat sig vara en livsstilsfaktor som motverkar demens. Vi kvinnor är sedan länge bättre på detta än män, men nu börjar männen komma ifatt. Det kan vara en orsak till att skillnaden i demens mellan män och kvinnor nu minskar. Läs Karin Bojs intressanta artikel "Glada nyheter om demens och friska hjärnor" i DN, som du hittar här.

 

 

 

 

Kommentera

Mer idrottsresurser till kvinnor!

Den 2016-04-15 10:55

På tåget från Göteborg och en lyckad politisk hearing om osteoporos, läser jag i Aftonbladet debatt om att männens makt över idrotten måste brytas. Jag håller verkligen med.

Debattörerna i Aftonbladet, Daniel Alsarve,Isabelle Widmark, Hanna Marklund, Caroline Jönsson och Jesper Fundberg menar att Riksidrottsförbundets mål är tydligt: kvinnors och mäns idrottande ska värderas lika. Men verkligheten ser annorlunda ut, det är män som fördelar pengarna – och det är pojkar och män som får 80 procent av resurserna. Bara 20 procent av idrottsresurserna går till kvinnor. Det här måste förändras.

Det finns ingen annan del av samhället som så oproblematiskt ger majoriteten av resurserna till pojkar och män. Fördelningen lär flickor och kvinnor att mäns och pojkars verksamheter prioriteras och värderas högre både bokstavligt och symboliskt.

Idrottsrörelsen är efter skolväsendet samhällets  största folkfostrare. Men idrotten domineras till stora delar av män och manlighetsnormer.  En jämlik fördelning av ekonomiska resurser är en grundförutsättning för att förändra dessa normer.

Jag tycker det är så viktigt att flickor och kvinnor får samma möjligheter som pojkar och män! Överallt. Och vi ska självklart idrotta på lika villkor även resursmässigt, oavsett kön.

En annan debatt som jag har följt med stort intresse är den om barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Här har Suzanne Ostens nya film "Fliclan, mamman och demonerna" stått i fokus. Vi erbjöd nu i veckan en förhandsvisning av filmen med efterföljande panelsamtal, tack till er alla som kom! Suzanne presenterade sin film på plats och deltog i debattsamtalet efteråt. Så roligt att se att hennes film nu har tagits så väl emot, se till exempel DN: s recension här. Stort tack och grattis till dig Suzanne!

Kommentera

International Happiness day!

Den 2016-03-18 15:33

Den 20 mars var det International Happiness day och vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben har all anledning att vara glada. Woman in Red, har nu haft 19 events i 19 städer, intressanta seminarier, utdelning av forskningsstipendiater och uppskattad underhållning med kvinnohjärtat i fokus. I de flesta städer var det fullbokat. Så roligt! Jag vill passa på att ge en stor eloge till vår projektledare, Ranna och alla våra kontaktkvinnor, ambassadörer och volontärer ute i landet som gör detta möjligt. Stort tack till er!

Tillbaka till Happiness day! Lycka är viktigt för vårt välmående men att känna sig lycklig är ett relativt begrepp och kan också upplevas som stressande. Vi kom precis ut med vår nya bok i ämnet, Lyckomyten, av Leone Milton och Ingemo Bonnier där 17 kvinnor medverkar och berättar om sin erfarenhet av lycka och vad som får dem att må bra - på riktigt. Läs den!

Att dansa kan göra oss lyckliga och glada för stunden. Det kan Jill Taube, Annette Lefterow, och Susanne Lanefeldt hos oss intyga. Så låt oss alla i 1,6 & 2,6 dansa varje söndag! Dansa i 10 minuter, hemma, ute , inne, var som helst, sätt på bra musik och dansa, ensam eller tillsammans med de närmaste, vänner och familj! Låt oss starta en danstradition, alltid på en söndag. Tänk, ni som minns på Melina Mercouri!

Annat man blir glad av är att påminna sig om att våren nalkas, även om det blir isande vindar igen, men det knoppas och det ger hopp om att snart, snart så...

 

Kommentera

Idag är det Internationella Kvinnodagen och då firar vi Kvinnohjärtat!

Den 2016-03-08 17:43

Woman in Red, vår livsviktiga kampanj, har vi nu genomfört framgångsrikt i mer än hälften av de 19 städer vi anordnar aktiviteter med kvinnohjärtat i fokus. Vi har fått ta del av nya rön, ny kunskap och inspiration genom bland annat musik, dans och sång. Kampanjen samlar även in pengar till Kvinnor & Hälsa och forskningsstipendier på kvinnohjärtat genom försäljning av våra pins, armband, lotterier samt gåvor.

Turnén fortsätter och idag, den 8 mars, anordnas Woman in Red i Visby, Linköping, Helsingborg, Ljusdal, Västerås och Östersund med Internationella Kvinnodagen och kvinnohjärtat i fokus!

Mer kunskap, mer forskning är vägen till ett bättre liv för alla kvinnor! 

Vi fortsätter kampanjen för bättre hjärthälsa och hoppas Du kan/vill stödja oss genom att köpa vår pin på Willy’s, Lifebutikerna och vår hemsida!

 

Kommentera

Nu laddar vi för WIR i hela landet!

Den 2016-02-08 11:11

Snart är det dags för viktiga Woman in Red! Kampanjen om Kvinnohjärtat med kulturinslag och underhållning. Vi delar ut våra forskningsstipendier, bjuder på föredrag om allt som rör hjärtat och mycket mer!

Här är alla städer:

Gävle, 29 februari

Stockholm, 2 mars

Enköping, 2 mars

Luleå, 3 mars

Örebro, 3 mars

Uppsala, 5 mars

Ystad, 6 mars

Göteborg, 6 mars

Linköping, 8 mars

Helsingborg, 8 mars

Östersund, 8 mars

Ljusdal, 8 mars

Västerås, 8 mars

Visby, 8 mars

Falun, 10 mars

Umeå, 16 mars

Sundsvall, 17 mars

Karlstad, 17 mars

Malmö, 18 mars

Se programmen på vår hemsida!

Varmt välkomna!

WomaninRed_01

Kommentarer

Gitte Rosén skrev 2016-03-20 11:42:

Hej
Jag var med på eran härliga kväll då ni var på Clarion hotel post i Göteborg den 6/3, förövrigt en kul kväll med massor av inspirerande föreläsningar. Den kvällen köpte jag massor med lotter, och hade en väldans tur att vinna ett presentkort på Jadeask.com på 500 kronor, lyckliga jag....
Dock visade det sig att i själva verket att inte vara ett presentkort!!!
Jag försökte använda det, då jag hittat ett par skor som fanns där, som var till reducerat pris... nej, nej, det fick jag inte, fick bara användas på icke nersatta varor! Jag jobbar själv i butik o vet skillnaden på ett presentkort, och en rabattcheck, och jag har ju vunnet ett presentkort, det står på beviset som jag fick. Hoppas att detta kommer till eran kännedom, så att ni när ni har nästa event inte kommer att använda er av så oseriösa aktörer. Med vänliga hälsningar Gitte Rosén

Kommentera

Gästblogg från Indien

Den 2016-02-08 09:59

Just nu befinner sig en projektgrupp från 1,6 miljonerklubben och Hand in Hand i Indien för fältstudier. Projektet som vi driver tillsammans är Women Health Movement India. Läs här var vår ambassadör, Paula Ternström, i Indien skriver. 

Har aldrig varit i Indien men när Alexandra Charles ber mig att åka istället för henne för att vara med och representera 1.6miljonerklubben i ett samarbete med Hand in Hand för att förbättra indiska kvinnors hälsa är  det " an offer i can't refuse"

Långt ut på den indiska landsbygden åker vi två och en halv timme med bil på ofarbara vägar med vilda hundar, kor och getter. Jag hinner inte ens få av med stödstrumporna efter den långa flygresan förrän vi ska se en "training" i en by. De vackraste kvinnor man kan tänka sig i alla åldrar och med färgstarka saris som vore de modedrottningar spelar ett slags pedagogiskt tärningsspel där man hamnar på olika bilder. T e x vad ska man äta för mat? Varför ska man tvätta händerna innan man tillagar maten? Varför ska alla ha varsin tandborste? Sedan går en av kvinnorna upp och demonstrerar en handtvätt med tvål och en utan. Alla verkar väldigt delaktiga, barnen skrattar och har kul. Sedan får vi presentera oss. Jag frågar vad de tycker är viktigaste för livskvaliteten. De säger hälsa och utbildning. De vill verkligen utbilda sig och därför är det glädjande att Hand in Hand anordnar entreprenörsutbildningar och erbjuder mikrolån.

När jag säger att jag spelar teater klappar de händerna och tror jag är någon slags filmstjärna. Jag försöker tona ned det och säger att sång musik och teater är bra för hälsan, hjärtat och själen. Då sjunger de en sång som handlar om att bröllopskläder är dyra. De kramar oss, hänger gula blomkransar om våra halsar och målar röda märken i våra pannor mot onda demoner. Sen tar de våra händer och vill visa sina hem. Så stolta och glada. Det finns inga toaletter någonstans och  getter, kor och höns bokstavligen delar spilta med människorna. Maten lagas över öppen eld men den värme och gemenskap hos dessa människor får mig ändå att fundera vad som är viktigt i livet och vem som lär vem vad? På kvällen spelas teater mellan de små skjulen. Musik, dans och komedi. Pjäsen är en " awareness" som tar upp hygien och andra hälsofrågor. Lite fundersam blir jag över att sex manliga skådespelare ska lära kvinnorna om kvinnohälsa. En kvinna får vara med och dansa men hon får inte säga något och lyfter aldrig blicken mot publiken. När jag nämner detta får jag svaret att kvinnor ju inte får vara ute så sent och att Indien fortfarande är ett patriarkaliskt samhälle. Det är som på Shakespeares tid. Då fick inte heller kvinnorna vara med och spela teater. Det stör mig.

Paula Ternström

 

bild bild2 bild3

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Tar man för många snedsteg ändras rutten...: Jag har en ny favoritserie på Netflix! Jag är egentligen ingen följetångsmänniska för jag tittar inte så mycket på tv, men den här heter Good witch och jag ÄLSKAR alla klokskaper som huvudrollsinne... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser