Alexandra Charles

Jämlik kvinnohälsa i Almedalen

Den 2016-07-18 16:06

Nu har vår roliga och intensiva Almedalsvecka just passerat. 1,6 & 2,6 miljonerklubben hade monter mitt i det heta stråket på Cramergatan. Våra duktiga volontärer och kontaktkvinnor från både Gotland och fastlandet bemannade montern , informerarade om vår förening, våra Almedalsseminarier (5, 7 och 8 juli) och välkomnade många nya medlemmar.

Vi lyfte viktiga frågor om kvinnors hälsa, om jämlik hälsa, hjärtsvikt, hormoner, benskörhet, geriatrik , demensforskning, preventivmedel och äldreomsorgen för att nämna några! Gemensamt för alla var det genomsyrande temat förändring, på såväl individ- som samhällsnivå.

Vi märkte att den hetaste frågan i Almedalen annars var migrationsfrågan som kopplades ihop med EU-situationen. Här kunde vi enkelt identifiera våra egna hjärtfrågor om kvinnors hälsa ur ett jämlikt perspektiv samt livskvalitet och boendesituationen för äldre.

Genom våra seminarier och genom de många viktiga politiker, mediaprofiler och andra samhällsdebattörer vi träffade och interagerade med i Almedalen har vi nu ytterligare påverkat våra beslutsfattare på många områden. Det goda samtalet är vägen framåt.

 

Kommentera

Sommarlycka

Den 2016-06-02 19:55

Vår nya bok Lyckomyten ställer frågan: vad gör oss egentligen lyckliga?

För mig, så här års är det SOMMAREN. Denna underbara tid, då allt prunkar och blommar, även själen! Tid för återhämtning, att njuta av naturen och vara med nära och kära.

Många av oss åker utomlands och många som jag, stannar gärna i Sverige under denna ljuva årstid.

1,6 & 2,6 miljonerklubben  finns förstås i  Almedalen. Jag själv är med hela veckan. Som både folkbildare och opinionsbildare har vi ett viktigt arbete att göra i Visby i sommar. Här ser jag också fram emot att möta nya människor som är nyfikna på vårt arbete och vill vara med och bli medlemmar!

Och bland er andra underbara som har varit med oss ett tag, tänk till exempel vilka fina volontärer vi har!  Både i ambassadörsgrupperna, medicingruppen , och kontaktkvinnogruppen!

Vi träffade våra kontaktkvinnor nu i slutet av maj och konfererade, umgicks och diskuterade. Det blev en mycket inspirerande och stimulerande konferens!

Våra ordföranden från systerklubbarna i Finland, Norge och Bryssel deltog också (tyvärr kunde inte systerföreningarna i Danmark, Tyskland och Sydafrika vara med denna gång).

Medicingruppen med våra experter möttes häromdagen och diskuterade inför kommande höst och vintersäsong, vad vi bör fokusera på och vad vi kan ta upp på våra program. Vi vill till exempel driva frågan tillsammans med Vårdförbundet om sjuksköterskornas låga löner och dåliga arbetsvillkor med få möjligheter att avancera och vidareutbilda sig, det behöver vi ju alla!

I höst vill vi också fokusera på den ojämlika vården och den långa väntetiden på cancerbehandlingar.

För att backa bandet och återgå till sommaren vill vi, till exempel i vår monter i Almedalen, informera om att det är viktigt att vaccinera sig mot TBE. Försiktighet gäller i sommar mot både fästingar men även solen. Sola inte för länge utan solskydd - även om själen fått vingar!

I vår Almedalsmonter kan du även testa  din lungkapacitet och träffa alla våra trevliga kontaktkvinnor på Gotland!

Under våra seminarier i Almedalen kommer vi att ta upp benskörhet, som är en underbehandlad sjukdom och som främst drabbar kvinnor. Vi sätter också fokus på den eftersatta cancervården med långa väntetider etc. Almedalsseminarierna kommer även ta upp stroke, och genusperspektiv i läkemedelsbehandling, hjärtsvikt, den ojämlika vården och äldres liv - en jämförelse mellan Sverige och övriga EU.  Vi kommer också berätta om vårt Hand in Hand-samarbete kring Women´s Health Movement India. I anslutning till det kommer vi också dansa lite Bollywooddans för dans och musik skapar glädje, så let´s move it!

Glad sommar!

Kommentera

Hurra för Shakespeare!

Den 2016-04-25 13:58

I år firar William Shakespeare 400-årsjubileum! Denna gigant fortsätter att sätta avtryck och påverka vårt internationella och nationella kulturliv. SVT sände genom BBC nyligen ett helkvällsprogram om Shakespeare som jag såg och blev så imponerad. Kan varmt rekommendera! Än idag är vår teaterscen, våra största skådespelare, opera, sång, sonetter och dans starkt influerade av Shakespeare.

Samma helg som jag såg det fina Shakespear-programmet tog jag även med familjens yngsta till Gröna Lund som öppnade för säsongen. En viktig vårtradition i vår familj! Att få skratta tillsammans är en fantastisk hälsokur. Just den mentala hälsan, att vara mentalt aktiv, inte vara ensam utan röra sig, träffa människor och ha roligt har nu även vetenskapligt visat sig vara en livsstilsfaktor som motverkar demens. Vi kvinnor är sedan länge bättre på detta än män, men nu börjar männen komma ifatt. Det kan vara en orsak till att skillnaden i demens mellan män och kvinnor nu minskar. Läs Karin Bojs intressanta artikel "Glada nyheter om demens och friska hjärnor" i DN, som du hittar här.

 

 

 

 

Kommentera

Mer idrottsresurser till kvinnor!

Den 2016-04-15 10:55

På tåget från Göteborg och en lyckad politisk hearing om osteoporos, läser jag i Aftonbladet debatt om att männens makt över idrotten måste brytas. Jag håller verkligen med.

Debattörerna i Aftonbladet, Daniel Alsarve,Isabelle Widmark, Hanna Marklund, Caroline Jönsson och Jesper Fundberg menar att Riksidrottsförbundets mål är tydligt: kvinnors och mäns idrottande ska värderas lika. Men verkligheten ser annorlunda ut, det är män som fördelar pengarna – och det är pojkar och män som får 80 procent av resurserna. Bara 20 procent av idrottsresurserna går till kvinnor. Det här måste förändras.

Det finns ingen annan del av samhället som så oproblematiskt ger majoriteten av resurserna till pojkar och män. Fördelningen lär flickor och kvinnor att mäns och pojkars verksamheter prioriteras och värderas högre både bokstavligt och symboliskt.

Idrottsrörelsen är efter skolväsendet samhällets  största folkfostrare. Men idrotten domineras till stora delar av män och manlighetsnormer.  En jämlik fördelning av ekonomiska resurser är en grundförutsättning för att förändra dessa normer.

Jag tycker det är så viktigt att flickor och kvinnor får samma möjligheter som pojkar och män! Överallt. Och vi ska självklart idrotta på lika villkor även resursmässigt, oavsett kön.

En annan debatt som jag har följt med stort intresse är den om barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Här har Suzanne Ostens nya film "Fliclan, mamman och demonerna" stått i fokus. Vi erbjöd nu i veckan en förhandsvisning av filmen med efterföljande panelsamtal, tack till er alla som kom! Suzanne presenterade sin film på plats och deltog i debattsamtalet efteråt. Så roligt att se att hennes film nu har tagits så väl emot, se till exempel DN: s recension här. Stort tack och grattis till dig Suzanne!

Kommentera

International Happiness day!

Den 2016-03-18 15:33

Den 20 mars var det International Happiness day och vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben har all anledning att vara glada. Woman in Red, har nu haft 19 events i 19 städer, intressanta seminarier, utdelning av forskningsstipendiater och uppskattad underhållning med kvinnohjärtat i fokus. I de flesta städer var det fullbokat. Så roligt! Jag vill passa på att ge en stor eloge till vår projektledare, Ranna och alla våra kontaktkvinnor, ambassadörer och volontärer ute i landet som gör detta möjligt. Stort tack till er!

Tillbaka till Happiness day! Lycka är viktigt för vårt välmående men att känna sig lycklig är ett relativt begrepp och kan också upplevas som stressande. Vi kom precis ut med vår nya bok i ämnet, Lyckomyten, av Leone Milton och Ingemo Bonnier där 17 kvinnor medverkar och berättar om sin erfarenhet av lycka och vad som får dem att må bra - på riktigt. Läs den!

Att dansa kan göra oss lyckliga och glada för stunden. Det kan Jill Taube, Annette Lefterow, och Susanne Lanefeldt hos oss intyga. Så låt oss alla i 1,6 & 2,6 dansa varje söndag! Dansa i 10 minuter, hemma, ute , inne, var som helst, sätt på bra musik och dansa, ensam eller tillsammans med de närmaste, vänner och familj! Låt oss starta en danstradition, alltid på en söndag. Tänk, ni som minns på Melina Mercouri!

Annat man blir glad av är att påminna sig om att våren nalkas, även om det blir isande vindar igen, men det knoppas och det ger hopp om att snart, snart så...

 

Kommentera

Idag är det Internationella Kvinnodagen och då firar vi Kvinnohjärtat!

Den 2016-03-08 17:43

Woman in Red, vår livsviktiga kampanj, har vi nu genomfört framgångsrikt i mer än hälften av de 19 städer vi anordnar aktiviteter med kvinnohjärtat i fokus. Vi har fått ta del av nya rön, ny kunskap och inspiration genom bland annat musik, dans och sång. Kampanjen samlar även in pengar till Kvinnor & Hälsa och forskningsstipendier på kvinnohjärtat genom försäljning av våra pins, armband, lotterier samt gåvor.

Turnén fortsätter och idag, den 8 mars, anordnas Woman in Red i Visby, Linköping, Helsingborg, Ljusdal, Västerås och Östersund med Internationella Kvinnodagen och kvinnohjärtat i fokus!

Mer kunskap, mer forskning är vägen till ett bättre liv för alla kvinnor! 

Vi fortsätter kampanjen för bättre hjärthälsa och hoppas Du kan/vill stödja oss genom att köpa vår pin på Willy’s, Lifebutikerna och vår hemsida!

 

Kommentera

Nu laddar vi för WIR i hela landet!

Den 2016-02-08 11:11

Snart är det dags för viktiga Woman in Red! Kampanjen om Kvinnohjärtat med kulturinslag och underhållning. Vi delar ut våra forskningsstipendier, bjuder på föredrag om allt som rör hjärtat och mycket mer!

Här är alla städer:

Gävle, 29 februari

Stockholm, 2 mars

Enköping, 2 mars

Luleå, 3 mars

Örebro, 3 mars

Uppsala, 5 mars

Ystad, 6 mars

Göteborg, 6 mars

Linköping, 8 mars

Helsingborg, 8 mars

Östersund, 8 mars

Ljusdal, 8 mars

Västerås, 8 mars

Visby, 8 mars

Falun, 10 mars

Umeå, 16 mars

Sundsvall, 17 mars

Karlstad, 17 mars

Malmö, 18 mars

Se programmen på vår hemsida!

Varmt välkomna!

WomaninRed_01

Kommentarer

Gitte Rosén skrev 2016-03-20 11:42:

Hej
Jag var med på eran härliga kväll då ni var på Clarion hotel post i Göteborg den 6/3, förövrigt en kul kväll med massor av inspirerande föreläsningar. Den kvällen köpte jag massor med lotter, och hade en väldans tur att vinna ett presentkort på Jadeask.com på 500 kronor, lyckliga jag....
Dock visade det sig att i själva verket att inte vara ett presentkort!!!
Jag försökte använda det, då jag hittat ett par skor som fanns där, som var till reducerat pris... nej, nej, det fick jag inte, fick bara användas på icke nersatta varor! Jag jobbar själv i butik o vet skillnaden på ett presentkort, och en rabattcheck, och jag har ju vunnet ett presentkort, det står på beviset som jag fick. Hoppas att detta kommer till eran kännedom, så att ni när ni har nästa event inte kommer att använda er av så oseriösa aktörer. Med vänliga hälsningar Gitte Rosén

Kommentera

Gästblogg från Indien

Den 2016-02-08 09:59

Just nu befinner sig en projektgrupp från 1,6 miljonerklubben och Hand in Hand i Indien för fältstudier. Projektet som vi driver tillsammans är Women Health Movement India. Läs här var vår ambassadör, Paula Ternström, i Indien skriver. 

Har aldrig varit i Indien men när Alexandra Charles ber mig att åka istället för henne för att vara med och representera 1.6miljonerklubben i ett samarbete med Hand in Hand för att förbättra indiska kvinnors hälsa är  det " an offer i can't refuse"

Långt ut på den indiska landsbygden åker vi två och en halv timme med bil på ofarbara vägar med vilda hundar, kor och getter. Jag hinner inte ens få av med stödstrumporna efter den långa flygresan förrän vi ska se en "training" i en by. De vackraste kvinnor man kan tänka sig i alla åldrar och med färgstarka saris som vore de modedrottningar spelar ett slags pedagogiskt tärningsspel där man hamnar på olika bilder. T e x vad ska man äta för mat? Varför ska man tvätta händerna innan man tillagar maten? Varför ska alla ha varsin tandborste? Sedan går en av kvinnorna upp och demonstrerar en handtvätt med tvål och en utan. Alla verkar väldigt delaktiga, barnen skrattar och har kul. Sedan får vi presentera oss. Jag frågar vad de tycker är viktigaste för livskvaliteten. De säger hälsa och utbildning. De vill verkligen utbilda sig och därför är det glädjande att Hand in Hand anordnar entreprenörsutbildningar och erbjuder mikrolån.

När jag säger att jag spelar teater klappar de händerna och tror jag är någon slags filmstjärna. Jag försöker tona ned det och säger att sång musik och teater är bra för hälsan, hjärtat och själen. Då sjunger de en sång som handlar om att bröllopskläder är dyra. De kramar oss, hänger gula blomkransar om våra halsar och målar röda märken i våra pannor mot onda demoner. Sen tar de våra händer och vill visa sina hem. Så stolta och glada. Det finns inga toaletter någonstans och  getter, kor och höns bokstavligen delar spilta med människorna. Maten lagas över öppen eld men den värme och gemenskap hos dessa människor får mig ändå att fundera vad som är viktigt i livet och vem som lär vem vad? På kvällen spelas teater mellan de små skjulen. Musik, dans och komedi. Pjäsen är en " awareness" som tar upp hygien och andra hälsofrågor. Lite fundersam blir jag över att sex manliga skådespelare ska lära kvinnorna om kvinnohälsa. En kvinna får vara med och dansa men hon får inte säga något och lyfter aldrig blicken mot publiken. När jag nämner detta får jag svaret att kvinnor ju inte får vara ute så sent och att Indien fortfarande är ett patriarkaliskt samhälle. Det är som på Shakespeares tid. Då fick inte heller kvinnorna vara med och spela teater. Det stör mig.

Paula Ternström

 

bild bild2 bild3

Kommentera

Snart är det dags för prisutdelning!

Den 2016-01-15 13:56

Befinner mig på Barbados med en grupp trevliga medlemmar, både kvinnor och män som är med på vår resa Sunshine Vitality! Vilken underbar början på 2016! D-vitamin från solen, underbara bad, vattengympa, powerwalk, yoga, goda måltider och att bara vara.

Men vi laddar upp för vårt kommande Hälsopris , när vi ska utse årets hälsoinsatser i sex kategorier. Hälsopriset är våra nyinstiftade utmärkelser till de som gjort en insats för folkhälsan under året som gått. Kategorierna är: årets inspiratör, årets författare, årets matprofil, årets innovation och årets SPA. Fram till den 24 januari är röstningen öppen, så skynda dig att lägga din röst!

Den 1 februari kan du vara med och se när vinnarna koras! Vi kommer att vara på fantastiska Dansmuseet i Stockholm – med prisutdelning, underhållning och god mat. Här kan du läsa mer och anmäla dig till utdelningen .

 

omslag HP

Kommentera

Kvinnohälsa

Den 2015-12-22 10:44

Det som en gång började i en upprördhet över att kvinnohjärtat var en vit fläck på forskningskartan har nu vuxit till en folkrörelse som handlar om att folkbilda, skapa opinion och sätta press på beslutsfattare att alltid ha ett genusperspektiv i sina beslut.

Just i skrivande stund fokuserar vi på 1,6-miljonerklubben mycket på kvinnors stress och psykiska ohälsa. Det har nästan blivit en folksjukdom hos svenska kvinnor och leder till ett förfärligt lidande. Här behövs mycket forskning och därför har vi nyligen lanserat en kalender för 2016, vars intäkter är öronmärkta till forskningen för stress och psykisk ohälsa hos kvinnor.

För några år sedan gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att forska i ”Kvinnors ohälsa”. Kvinnor är långtidssjukskrivna nästan dubbelt så ofta som män. Det är lite intressant det där med att utredningen kallades för ”Kvinnors ohälsa.” Tidigare, när män var mer långtidssjukskrivna än kvinnor, kallade man det helt enkelt bara för ett arbetsmiljöproblem.

Lyckligtvis var det precis det som Arbetsmiljöverkets forskningsrapport visade, när den presenterades i år. Alltså att kvinnors stressrelaterade sjukskrivningar handlade om hur deras arbetsplatser och arbetsuppgifter är organiserade. Män som arbetade på samma sätt var också sjukskrivna i lika hög utsträckning som kvinnor.

På samma sätt kunde Försäkringskassan tidigare i år visa att män som delade ansvar för familjen blev sjukskrivna i högre grad än män som överlät huvudansvaret till sin partner. Livspusslet är alltså svårt för alla.

Varför är då det en så viktig slutsats? Jo, för under ytan finns fortfarande attityder och fördomar som delvis ger kvinnan skulden. Att hon är svagare och inte så uthållig. Kanske till och med lite lat och känner efter för mycket. Inget kunde vara mer fel. Tvärtom. De flesta kvinnor som drabbas av psykisk ohälsa på grund av stress gör det för att de har försökt leva upp till andras förväntningar och passa in i normen.

Fördomar är okunskap och botemedlet är således mer kunskap. Det är därför vi på 1,6-miljonerklubben vill bidra till mer forskning. Hjälp oss!

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg

Älska var inte rädd - om inspiration och framtidstro: Kära vänner! Det var en tid sedan jag skrev. Varit upptagen med att leva på. Ibland hopar sig saker. Nu tid för andrum och reflektion! Jag har tänkt....som jag har tänkt.....och letat....... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser