Alexandra Charles

Välbesökt 1,6-möte i Köpenhamn

Den 2015-01-23 10:06

Den fina Folke Bernadottesalen fylldes med ett 90-tal gäster när 1.6 i Danmark hade seminarium. Ordföranden Anne Marie Munther hälsade välkommen och därefter berättade  jag om föreningens historia och mål och syfte.

Och intresset var stort! Nästan alla blev  nya medlemmar, så roligt.

Gästtalare var Helle Sydental, journalist som råkat ut för feldiagnos av sköldkörtelsjukdom men själv lyckades kämpa sig till rätt behandling och är idag frisk. Ett mycket viktigt ämne eftersom så väldigt många kvinnor lider av detta problem.

Mötet avslutades med att kyrkoherde Per Lidbeck berättade lite om den fina kyrkan och dess historia.

 Nu ser vi och våra danska vänner fram emot nästa program i april.

Med vänlig hälsning

Alexandra

kphmn1
Välbesökt möte i Köpenhamn som ledde till många nya medlemmar!

Per Lidbeck , Helle Sydenthal jag och Anne Marie Munther i den vackra Folke Bernadottesalen.

Kommentera

Hur ska vi få pengarna att räcka?

Den 2015-01-14 16:21

Det är sjukvårdskris i Sverige. Pengarna räcker helt enkelt inte till och våra stora sjukhus tvingas till stora nedskärningar som kommer att drabba patienterna.

På Skånes universitetssjukhus har vårdplatsläget varit extremt i flera dagar. Operationer av lägre prioritet ställs in. Nu har även canceroperationer ställts in i Helsingborg på grund av brist på platser.

I dagens Svenska Dagbladet berättar Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinskas läkarförening, om sin stora oro inför besparingarna på en halv miljard kronor, vilket kommer att ge patienterna längre köer och väntetider men även påverka läkarnas möjligheter till utbildning och bättre kompetens!

Situationen är liknande över hela landet. Det finns inga pengar, men samtidigt läser vi om hur inhyrd personal, läkare i klar majoritet, ökar i rasande fart. Att en av fyra läkare inom psykiatrin är inhyrd och att detta kan kosta ett landsting upp till 440 000 kr i månaden mot normalkostnad för läkare på 100 000 kr känns inte bra.

Sjukvårdspersonal är lågavlönad, nog vore det bättre att ge de anställda ett rejält lönelyft så de vill jobba och vara anställda. Det behöver inte handla om att fyrdubbla lönen, men bättre lön och arbetsvillkor skulle säkerligen minska de närmre tre miljarder kronor som landstingen betalade bemanningsföretagen förra året. Siffran lär ju inte sänkas.

Men vi måste också se över mycket annat. Förslaget igår att landstingen går samman om medicininköp är ett steg i rätt riktning. Varför ska somliga landsting betala mycket mer för samma medicin. Varför ska vi i Sverige överhuvudtaget betala mer än andra länder.

Och inte minst totalfördelningen av pengar. Dags att se över hur vi fördelar ALLA pengar i samhället. Många behövande slåss om slantarna, här gäller det att se rättvist till alla. Om några år väntas kostnaderna för personlig assistans nå över 30 miljarder svenska kronor.  Efter assistansreformen infördes 1994 har många funktionsnedsatta kunnat slippa bo på institution. Det är fantastiskt bra. Men, även om det är känsligt att tala om det, så förekommer också missbruk och bedrägerier. En mycket liten del av verksamheten förvisso, men enkel och lönsam. Så pass omfattande att ekobrottsmyndigheten vill ha en lagändring för att få stopp på bluffandet. Det är inte bara behövande brukare som drabbas. Många miljoner skulle kunna gå till sjukvården istället. Statens kostnader för assistansersättning har stigit kraftigt från fyra miljarder kronor år 1995 till 22 miljarder kronor år 2009. Redan 2005 pekade brottsförebyggande rådet ut assistansersättning som ett riskområde för bidragsbrott. Sen ett och ett halvt år tillbaka har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) haft möjlighet att göra oanmälda inspektioner hos de nästan 1000 privata vårdbolagen för att utföra tillsyn på den vård som ges. Men under denna period har man bara gjort en enda inspektion uppgav Sveriges Radio igår.

Detta är bara ett område som vi ser att problem uppmärksammas men inget görs. Ska pengarna räcka till alla behövande idag så måste vi också våga säga stopp när det inte går rätt till.

Alexandra

Kommentera

Från vinter till värme.

Den 2014-12-30 11:49

Minus sju grader mötte mig i morse här i Vasastan i Stockholm. Snö,  vackert och kallt. Men nu är jag  på väg till värme, sol, ljus och bad på Barbados! En grupp från 1.6 reser ned för stt njuta av vår hälsoresa med många nya upplevelser på lut. Återhämtning , avkoppling med både vattengympa , powerwalk och yoga, om man känner för att aktivera  sig!

Vi kommer att njuta av den karibiska brisen, turkost 25 gradigt hav, 27 i luften , blomsterprakt , gröna palmer , oleander, hibiskus och göra många spännande utflykter .

Glädje!

Tack för ett  innehållsrikt och händelserikt år! Låt oss hoppas på att nästa år blir ännu mer givande! Nyårslöftet, ta tag i allt viktigt, ta tid för återhämtning njuta av livet!

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag er alla.

Alexandra

oleander
Nu väntar blommande oleander i varmt Karibien!

Kommentera

Julefrid och tid för gemenskap

Den 2014-12-22 11:16

Tid för gemenskap, det är väl vad Julen egentligen innebär!

Tänk att ta fem minuter och bara tänka på all dem som betyder mycket för oss, nu, förr och då. Även på dem som vi inte kan träffa: De finns kanske inte mer, de bor långt borta… Tänd ett ljus och dra ett djupt andetag. Julen får inte bli den stressade tid som så många upplever att den är!

Jag tänker på alla som är med i vår stora gemenskap, i 1,6 och 2,6 och som jag är så innerligt glad och tacksam över,  alla jag träffat under åren , gamla vänner och nya bekanta.

Julen ,en varm, innerlig helg när man tänker på sina nära och kära. En högtid som firas över nästan hela världen, om än olika datum och dagar.

Men kanske glömmer vi att just öppna våra hjärtan för dem som inte har någon att vara med längre, som är ensamma och som blir så glada över att tas med i vår gemenskap.

Många studier handlar ju just om hur viktigt detta är för att må bra och inte känna oss utanför, ledsna och deppiga. Att inte vara isolerade och

ensamma för mycket. Men också att det ger oss själva en känsla av välbefinnande att göra något för andra, om är bara att bjuda på en kopp kaffe!

Vi ser i storstaden många hemlösa, men det finns ju många som vi inte ser, som vi kunde ta med runt bordet, bjuda med i vårt firande.

Jag vet att flera organisationer ägnar sig år att göra klappar till alla åldrar och dela ut, bjuder på ett mål mat, ordnar program för våra gamla som kanske inte annars kommer ut från sina boenden. Men vi kan också hjälpa till du och jag, genom att tänka på och komma ihåg just den ensamma släktingen, grannen eller arbetskamraten, som bara finns ett telefonsamtal bort.

Julen är ju också sång och musik, dans kring granen, spel och lekar, det är stimulerande, skapar glädje.

Tack för i år och njut av varandra, låt oss se till att 2015 blir ett Gott År!

Alexandra

Kommentera

Nu är det jul!

Den 2014-12-15 22:09

Ja visst känns som julen verkligen är i antågande när vi håller vår årliga julfest.

I år höll vi till på Dansmuséet i Stockholm, det blev en jättefin kväll med sång av Arja Saijonmaa, vår egen Miljonkören och Gaudikören.

Museets chef Erik Näslund hälsade oss välkomna! Dansmuséet bjöd därefter på ett smakprov av dans och Rolf de Marés museum för dans, teater, konst och foto!

Det blev ett gemytligt men livligt mingel och stämningen stod högt i tak! Här nedan ser ni lite bilder från kvällen.

Alexandra

Erik näslund
Jag och Dansmuséets chef Erik Näslund

miljonkören och Arja
Miljonkören sjunger med Arja Saijonmaa

Arje
Underbara Arja Saijonmaa

dsc_00746
Lill Lindfors kom med designern Göran Alfredsson

dsc_00175
Dansmuseets chef Erik Näslund

dsc_00444
Arja Saijonmaa

dsc_00213
Gunilla Pontén

dsc_00401dsc_00294  dsc_00553 dsc_00102 dsc_00153 dsc_00775 dsc_00384 dsc_00951

Kommentera

Svart lucia i vården

Den 2014-12-15 12:49

Det blev en riktigt svart lucia när Svenska Dagbladet avslöjade vilka kliniker som drabbas hårdast när Karolinska ska spara närmare 400 miljoner. Svart som i dystert och sorgligt.

Kostnaderna inom svensk sjukvård skenar iväg. Detta är ett problem. Cancersjukvården, hematologen, hjärtkliniken i Solna, neuroklinikerna och kvinnokliniken där också BB ingår, KS-akuten i Solna, intensivvården i Huddinge, ortopedkliniken... alla har stora överdrag som måste bantas bort.

Det lyser rött lagom till jul. Och inte rött som i kärlek utan rött som i fara och alarm.

Alexandra

Kommentera

Lucia på kontoret

Den 2014-12-11 19:28

Idag kom sex stycken fjärdeklassare och gick luciatåg för oss på kontoret.

Så vackert det var. Jag önskar verkligen att många av er andra får uppleva ett ljusets tåg i år.

Trevlig lucia.

Alexandra

Lucia Lucia2

Kommentera

Nu är det riktigt allvarligt!

Den 2014-12-10 15:29

Man får hålla tummarna för att inte behöva åka till sjukhus över julen. Att det är extra kritiskt med personal under storhelger och sommarmånaderna på våra sjukhus är något vi, tragiskt nog, nästan vant oss vid. Men nu synes denna kris gäller året om!

Pengarna är slut, vårdavdelningar stänger, kompetent personal säger upp sig.

Vi måste rädda den svenska sjukvården och försöka hitta lösningar så vi slipper alla tokiga paniklösningar.

10 procent av vårdplatserna på Karolinska i Huddinge är redan stängda. På Radiumhemmet kommer svårt cancersjuka lidande människor att längre väntetid, mer köer, större otrygghet... om sparplanen genomförs som säger stopp för sjuksköterskor från både externa och interna bemanningsföretag, stopp för alla timanställda och ett slut för nya läkarvikariat.

Patienter drabbas och personal drabbas. Många förlorar sina jobb, andra säger upp sig för de orkar inte längre arbeta under så pressade förhållanden.

För en tid sedan hörde jag en politiker i Stadshuset i Stockholm säga "Det går så bra för Stockholm!". Men se då till att allokera pengar till de sjukhus som inte klarar att ta hand om alla sjuka som behöver hjälp. Och då talar jag även för resten av landet, det få INTE vara regionala skillnader i vårdkvaliteten.

Karolinska har som mål att sätta patienten i fokus - gör då det! Detta är allvarligt. Mycket allvarligt.

Alexandra

Kommentera

Möte över gränserna

Den 2014-11-29 16:38

Våra kontaktkvinnor från hela landet och våra systerorganisationer i Finland, Norge, Tyskland, St Peterburg och Bryssel har samlats för konferens och stimulerande gemenskap.

Det är så underbart att träffa alla engagerade kvinnor innanför och utanför Sverige.

Idag föreläste Britt Stakston om social media. Alla inser nu att vi har mycket att lära och göra för att  ännu bättre nå ut med våra budskap .

Vilken glädje och inspiration att utbyta erfarenheter och idéer!

Alexandra

Harriet Gillberg o Irene Matin Palo, vår finska ordförande
Harriet Gillberg, vår finska ordförande Irene Matin Palo och jag

Lillemor Carlsson och Britt Marie Andersson
Lillemor Carlsson och Britt Marie Andersson

Helga Wachtmeister Gerda Nielsen på vär ambassadörs konferns, Helga repr Tyskland o Gerda Sundsvall.
Helga Wachtmeister som representerar Tyskland tillsammans med Gerda Nielsen från Sundsvall

Gert Thornberg Med Th Carina Sörensen o Tv Birgitta Persson
Gert Thornberg, vår "kontaktkvinna" i Malmö, njuter av att sitta mellan Birgitta Persson och Carina So?rensen från kontoret

kontakt
Glada kontaktkvinnor

Kommentera

Vem bryr sig om vad äldre tycker...

Den 2014-11-27 15:26

Det tycks inte spela någon roll hur många gånger det uppmärksammas - när det gäller förbättring av vård av äldre händer väldigt lite. Varje år presenteras en sjukvårdsrapport från amerikanska Commonwealth Fund. Sverige brukar ligga dåligt till här. I år är fokus på patienter som är 65 år och äldre. Och här är det riktigt illa.

Den svenska vården får katastrofbetyg när 5 000 65+are svarat på frågor om hur de upplever den.  Redan för två år sedan presenterade Commonwelth en stor undersökning bland personer som var 75+. Och redan då var resultatet så skrämmande uselt att regeringen lovade krafttag för att komma tillrätta med problemen och satsade 325 miljoner på att få bättre fungerande vårdkedjor.

Så har det blivit bättre? Tycks inte så. När man nu sänker åldern för deltagandet till 65+ betyder detta att var femte svensk omfattas. Och nu talar man om "Katastrof för behandling av äldre"!

Vi har t ex inget bra husläkarsystem här i Sverige vilket betyder att var tredje patient (31%) uppger att deras läkare inte är informerad om deras sjukhusbesök. I Norge är denna siffra bara 8% och Tyskland 9%. I Tyskland har man ett system som innebär att husläkaren är ansvarig för patientens vård även när patienten är inlagd på sjukhus, säger den nationella äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm till Dagens Medicin.

Det är ingen nyhet direkt. Men varför händer inget här i vårt land? Hur kan vi bara acceptera att nästan hälften av patienter 65+ uppger att INGEN inom sjukvården har gått igenom deras förskrivna läkemedel de senaste två åren!

Vi har idag en pressad situation för både läkare och sjuksköterskor. Men vad beror det på att en läkare i Sverige, allmänläkare eller annan specialist, i genomsnitt hinner träffa knappt 900 patienter per år när genomsnittssiffran för en läkare i 35 jämförda OECD-länder ligger på 2 400 patienter? Det beror ju inte på att svenska läkare rullar tummarna, det är annat som kommit emellan och stulit tid från patienterna. Här måste vi förändra och förbättra så fler blir nöjda med vården. Det gäller såväl patienter som de som arbetar inom vården.

Alexandra

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg

Hjärnforskning - Davos World Economic Forum 2015: Hej vänner! Hjärnforskning var ett hett ämne vid årets World Economic Forum i Davos. Bland annat deltog chefen för National institute of Mental Health i USA och hjärnforskaren Richard D... Läs mer »

Forskningsstipendier

Dags att söka Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsas stipendier

Annonser

EM i konståkning
Shen Yun 4-7 april