Alexandra Charles

Nu är det jul!

Den 2014-12-15 22:09

Ja visst känns som julen verkligen är i antågande när vi håller vår årliga julfest.

I år höll vi till på Dansmuséet i Stockholm, det blev en jättefin kväll med sång av Arja Saijonmaa, vår egen Miljonkören och Gaudikören.

Museets chef Erik Näslund hälsade oss välkomna! Dansmuséet bjöd därefter på ett smakprov av dans och Rolf de Marés museum för dans, teater, konst och foto!

Det blev ett gemytligt men livligt mingel och stämningen stod högt i tak! Här nedan ser ni lite bilder från kvällen.

Alexandra

Erik näslund
Jag och Dansmuséets chef Erik Näslund

miljonkören och Arja
Miljonkören sjunger med Arja Saijonmaa

Arje
Underbara Arja Saijonmaa

dsc_00746
Lill Lindfors kom med designern Göran Alfredsson

dsc_00175
Dansmuseets chef Erik Näslund

dsc_00444
Arja Saijonmaa

dsc_00213
Gunilla Pontén

dsc_00401dsc_00294  dsc_00553 dsc_00102 dsc_00153 dsc_00775 dsc_00384 dsc_00951

Kommentera

Svart lucia i vården

Den 2014-12-15 12:49

Det blev en riktigt svart lucia när Svenska Dagbladet avslöjade vilka kliniker som drabbas hårdast när Karolinska ska spara närmare 400 miljoner. Svart som i dystert och sorgligt.

Kostnaderna inom svensk sjukvård skenar iväg. Detta är ett problem. Cancersjukvården, hematologen, hjärtkliniken i Solna, neuroklinikerna och kvinnokliniken där också BB ingår, KS-akuten i Solna, intensivvården i Huddinge, ortopedkliniken... alla har stora överdrag som måste bantas bort.

Det lyser rött lagom till jul. Och inte rött som i kärlek utan rött som i fara och alarm.

Alexandra

Kommentera

Lucia på kontoret

Den 2014-12-11 19:28

Idag kom sex stycken fjärdeklassare och gick luciatåg för oss på kontoret.

Så vackert det var. Jag önskar verkligen att många av er andra får uppleva ett ljusets tåg i år.

Trevlig lucia.

Alexandra

Lucia Lucia2

Kommentera

Nu är det riktigt allvarligt!

Den 2014-12-10 15:29

Man får hålla tummarna för att inte behöva åka till sjukhus över julen. Att det är extra kritiskt med personal under storhelger och sommarmånaderna på våra sjukhus är något vi, tragiskt nog, nästan vant oss vid. Men nu synes denna kris gäller året om!

Pengarna är slut, vårdavdelningar stänger, kompetent personal säger upp sig.

Vi måste rädda den svenska sjukvården och försöka hitta lösningar så vi slipper alla tokiga paniklösningar.

10 procent av vårdplatserna på Karolinska i Huddinge är redan stängda. På Radiumhemmet kommer svårt cancersjuka lidande människor att längre väntetid, mer köer, större otrygghet... om sparplanen genomförs som säger stopp för sjuksköterskor från både externa och interna bemanningsföretag, stopp för alla timanställda och ett slut för nya läkarvikariat.

Patienter drabbas och personal drabbas. Många förlorar sina jobb, andra säger upp sig för de orkar inte längre arbeta under så pressade förhållanden.

För en tid sedan hörde jag en politiker i Stadshuset i Stockholm säga "Det går så bra för Stockholm!". Men se då till att allokera pengar till de sjukhus som inte klarar att ta hand om alla sjuka som behöver hjälp. Och då talar jag även för resten av landet, det få INTE vara regionala skillnader i vårdkvaliteten.

Karolinska har som mål att sätta patienten i fokus - gör då det! Detta är allvarligt. Mycket allvarligt.

Alexandra

Kommentera

Möte över gränserna

Den 2014-11-29 16:38

Våra kontaktkvinnor från hela landet och våra systerorganisationer i Finland, Norge, Tyskland, St Peterburg och Bryssel har samlats för konferens och stimulerande gemenskap.

Det är så underbart att träffa alla engagerade kvinnor innanför och utanför Sverige.

Idag föreläste Britt Stakston om social media. Alla inser nu att vi har mycket att lära och göra för att  ännu bättre nå ut med våra budskap .

Vilken glädje och inspiration att utbyta erfarenheter och idéer!

Alexandra

Harriet Gillberg o Irene Matin Palo, vår finska ordförande
Harriet Gillberg, vår finska ordförande Irene Matin Palo och jag

Lillemor Carlsson och Britt Marie Andersson
Lillemor Carlsson och Britt Marie Andersson

Helga Wachtmeister Gerda Nielsen på vär ambassadörs konferns, Helga repr Tyskland o Gerda Sundsvall.
Helga Wachtmeister som representerar Tyskland tillsammans med Gerda Nielsen från Sundsvall

Gert Thornberg Med Th Carina Sörensen o Tv Birgitta Persson
Gert Thornberg, vår "kontaktkvinna" i Malmö, njuter av att sitta mellan Birgitta Persson och Carina So?rensen från kontoret

kontakt
Glada kontaktkvinnor

Kommentera

Vem bryr sig om vad äldre tycker...

Den 2014-11-27 15:26

Det tycks inte spela någon roll hur många gånger det uppmärksammas - när det gäller förbättring av vård av äldre händer väldigt lite. Varje år presenteras en sjukvårdsrapport från amerikanska Commonwealth Fund. Sverige brukar ligga dåligt till här. I år är fokus på patienter som är 65 år och äldre. Och här är det riktigt illa.

Den svenska vården får katastrofbetyg när 5 000 65+are svarat på frågor om hur de upplever den.  Redan för två år sedan presenterade Commonwelth en stor undersökning bland personer som var 75+. Och redan då var resultatet så skrämmande uselt att regeringen lovade krafttag för att komma tillrätta med problemen och satsade 325 miljoner på att få bättre fungerande vårdkedjor.

Så har det blivit bättre? Tycks inte så. När man nu sänker åldern för deltagandet till 65+ betyder detta att var femte svensk omfattas. Och nu talar man om "Katastrof för behandling av äldre"!

Vi har t ex inget bra husläkarsystem här i Sverige vilket betyder att var tredje patient (31%) uppger att deras läkare inte är informerad om deras sjukhusbesök. I Norge är denna siffra bara 8% och Tyskland 9%. I Tyskland har man ett system som innebär att husläkaren är ansvarig för patientens vård även när patienten är inlagd på sjukhus, säger den nationella äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm till Dagens Medicin.

Det är ingen nyhet direkt. Men varför händer inget här i vårt land? Hur kan vi bara acceptera att nästan hälften av patienter 65+ uppger att INGEN inom sjukvården har gått igenom deras förskrivna läkemedel de senaste två åren!

Vi har idag en pressad situation för både läkare och sjuksköterskor. Men vad beror det på att en läkare i Sverige, allmänläkare eller annan specialist, i genomsnitt hinner träffa knappt 900 patienter per år när genomsnittssiffran för en läkare i 35 jämförda OECD-länder ligger på 2 400 patienter? Det beror ju inte på att svenska läkare rullar tummarna, det är annat som kommit emellan och stulit tid från patienterna. Här måste vi förändra och förbättra så fler blir nöjda med vården. Det gäller såväl patienter som de som arbetar inom vården.

Alexandra

 

Kommentera

Gör mer mot kvinnovåldet!

Den 2014-11-22 08:54

Fruktansvärda siffror har publiceras i den ansedda brittiska vetenskapstidningen The Lancet. Våld och övergrepp mot kvinnor runt om i världen är ett globalt problem, betydligt större och allvarligare än vad många vet.

Var tredje kvinna har misshandlats fysiskt eller sexuellt av sin partner, enligt en studie från WHO, världshälsoorganisationen. Sju procent av alla kvinnor kommer att utsättas för våldtäkt av någon annan än deras partner nån gång under livet - och - upp mot 140 MILJONER flickor och kvinnor har utsatts för omskärelse!!!

I dagens Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur WHOs Claudia Garcia-Morgan uppmanar alla regeringar att göra mer för att komma åt bakomliggande orsaker till detta fruktansvärda våld. Också vi i Sverige kan göra mer. Garcia-Morgan konstaterar att "det är mycket mer än relationsproblem och alkohol som ligger bakom kvinnovåldet". I våras slog skolhälsovården i Norrköping larm om att 28 flickor i en klass hade utsatts för den värsta formen av könsstympning. Formen kallas för faraonisk omskärelse och innebär att både inre- och yttre blygdläppar samt klitoris skärs bort innan underlivet sys ihop. Kvar blir bara en liten öppning. Flickor som växer upp i Sverige! Vad händer här? Vad gör vi i vårt land för att minska våldet mot kvinnor - i och utanför Sverige.

Vid 1,6 miljonerklubbens höstseminarium nyligen gav vi årets vetenskapspris till Doktor Denis Mukwege som är gynekolog och överläkare på Panzisjukhuset i Bukavu i Östra Kongo. Dr Mukwege och hans kollegor har behandlat över 40 000 våldtäktsoffer med allvarliga gynekologiska skador. Trots hot och attentatförsök fortsätter de sitt arbete. Vid prisutdelningen framförde han sitt djupa tack för att vi engagerar oss i deras arbete.

Men vi måste bli fler. På alla nivåer. Claudia Garcia-Morgan konstaterar att detta globala våld mot kvinnor allt för länge varit undangömt, nonchalerat och till och med accepterat!

Forskarna bakom WHOs studie konstaterar att våld mot kvinnor - inklusive inom familjen, våldtäkter, kvinnlig omskärelse, trafficking och tvångsäktenskap fortfarande ligger på en oacceptabelt hög nivå! Vi måsta alla göra vad vi kan för att hjälpa dessa kvinnor. Inte minst i förebyggande arbete så fler slipper drabbas.

Alexandra

 

Kommentera

Jobba så länge du vill

Den 2014-11-19 17:02

Vill du fortsätta jobba när du blir äldre? Flytta till Danmark. Där läggs nu ett lagförslag att man inte längre ska kunna tvinga 70-åringar att gå i pension.

Jodå ni läste rätt, redan nu får man alltså jobba till 70, och framöver vill regeringen med sitt lagförslag alltså införa att ingen arbetsgivare ska kunna säga upp en person pga åldern. Undantagna är domare, präster och de som arbetar inom försvaret.

Tilläggas ska att Danmark, i likhet med Tyskland, Frankrike och Spanien, kommer att höja pensionsåldern från 65 till 67 år samt att sedan vart femte år öka på med ett år. Om 15 år måste alltså danskarna jobba till 70.

Att åtminstone få välja själv vore önskvärt.

 

 

Kommentarer

karin söderlund skrev 2014-11-22 19:05:

Jag har jobbat några dagar ibland som demonstratris i livsmedelsbutiker. Väldigt trivsamt och socialt arbete som man mår bra av. Har inte råd att jobba längre för jag tjänar för mycket - cirka 700 kr gång netto, kanske 4-5 uppdrag per år. Då har pensionsnämnden räknat ut att jag med lägsta pension tjänar så enorma summor att jag inte är berättigad till hyresbidrag. Tråkigt.

Kommentera

Mentorskap viktigt för kvinnor

Den 2014-11-18 14:17

Idag sitter jag tillsammans med vår kärntruppsmedlem, professor Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, och docent Lisa Juntti-Berggren, endokrinolog, på Berns salonger och föreläser under ämnet Business för din hälsa.

Intresset för 1,6 frågor är mycket stort och det känns mycket bra att få avrunda den 8:e IWEC-konferensen som Chamber Trade Sweden är värd för i år. IWEC, International Women’s Entrepreneurial Challenge, är ett prestigefyllt mentorskapsprogram som uppmuntrar kvinnliga företagsledare att utöka sin verksamhet internationellt. Målet med IWEC är att utveckla ett globalt affärsnätverk för framgångsrika kvinnliga företagare, hjälpa dem att få och utöka tillgången till internationella marknader.

Här möts kvinnliga företagare från öst till väst och från norr till söder.  Att inte glömma sin hälsa är viktigt att påminna om bland dess duktiga, aktiva kvinnor.

Ikväll blir det middag i vackra Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm där en lång rad kvinnor från hela världen kommer att få ta emot årets utmärkelser. Bland dessa finns tre svenskor; Karin Bodin från Polarbröd, Emy Blix från Swedish Hasbeen och Karin Söderlind från House of Dagmar.

Grattis!

Alexandra

bild
Karin Schenck Gustafsson, jag och Lisa Juntti-Berggren

 

Kommentera

Livet efter infarkt sämre för kvinnor

Den 2014-11-17 16:15

Utvecklingen inom det medicinska området för behandling av hjärtinfarkter går fort. Det är glädjande att patienter som kommer till sjukhus snabbt får hjälp och att överlevnaden ökar.

Men. Tyvärr läser jag skrämmande uppgifter från Lund i universitets utmärka magasin  Aktuellt om Vetenskap och Hälsa, där sjuksköterskan och forskaren Annica Sjöström Strand presenterar studier som visar att kvinnor har betydligt sämre livssituation än män efter en hjärtinfarkt. Trots idogt arbete med information om tecken på hjärtinfarkt hos kvinnor - som ju inte alltid är desamma som hos män - visar det sig att kvinnor i åldern 70-80 år  har svårt att urskilja symtomen. Istället för att söka hjälp stannar de hemma så länge som möjligt. Ringer de någon är det inte sjukhuset utan barnen...

Kvinnorna känner sig trötta, orkeslösa och en del har buksmärtor - men få kopplar detta till hjärtinfarkt.

Dessvärre är även eftervården inte tillräckligt bra för dessa kvinnor. De skickas hem efter några dagar med mycket ångest och oro.. Många kvinnor i denna åldersgruppen har dessutom ett stort ansvar för en äldre partner och vill inte att infarkten ska påverka hemsituationen. Annica Sjöström Strands studie visar dock att dessa kvinnor är starkt påverkade upp till fem år (!) efter sin infarkt och att de ofta drabbas av följdsjukdomar.

Det visar sig att vårdcentralerna hade kunnat hjälpa dessa kvinnor betydligt bättre. Men eftervård, rehabilitering och omvårdnad har inte hängt med i samma utvecklingstakt. Det framgår också att det finns ett stort behov av fortsatt stöd och att man uppmärksammar kvinnors speciella behov och stöd i ett flerårigt perspektiv.

Det kan inte sägas nog många gånger, misstänker du en hjärtinfarkt sök omedelbart vård. Kräv den vård du har rätt till!

För övrigt är det väldigt roligt att jag blivit nominerad som Årets senior av tidningen Veteranen. Vill du rösta på mig eller läsa mer om detta, klicka här.

Alexandra

Kommentarer

Kristina F skrev 2014-11-22 10:14:

Hej! Nu har jag röstat på dig som Årets senior. Tycker verkligen att du är mer än värd detta pris.
Jag vill också tacka dig för att ni tar upp ADHD. Det har hjälpt mig mycket i att förstå min käre sambo sedan 10 år. Det tog mig ett tag att inse att något var annorlunda med honom. Han har nog en lightversion, men den ställer till ledsamheter för honom och för omgivningen. Nu kan jag förstå och stötta. Han börjar så smått också ta till sig att han eventuellt har en del problem som han själv också kan avhjälpa.
En sak ni inte har nämnt som symptom är "plockandet" med händerna. Att händerna inte är stilla. Detta gör att jag helst går på bio ensam för jag blir så nervös av att han inte sitter stilla, och jag förstår nu att han inte kan rå för det.

Tack.
Med vänlig hälsning
Kristina Färm
Medlem sedan länge

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Annette Lefterow

Annette Lefterow

10 tips som dämpar julstress: Jul, jul och allt ska vara kul men ibland tar stressen överhand och reagerar i kroppen. När vi upplever stress blir vi mindre effektiva och stressar desto mer över detta. Och därmed är julstres... Läs mer »

Julklappstips

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Ge en annorlunda gåva i år - stöd forskningen på kvinnohälsa!
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com