Alexandra Charles

Gör mer mot kvinnovåldet!

Den 2014-11-22 08:54

Fruktansvärda siffror har publiceras i den ansedda brittiska vetenskapstidningen The Lancet. Våld och övergrepp mot kvinnor runt om i världen är ett globalt problem, betydligt större och allvarligare än vad många vet.

Var tredje kvinna har misshandlats fysiskt eller sexuellt av sin partner, enligt en studie från WHO, världshälsoorganisationen. Sju procent av alla kvinnor kommer att utsättas för våldtäkt av någon annan än deras partner nån gång under livet - och - upp mot 140 MILJONER flickor och kvinnor har utsatts för omskärelse!!!

I dagens Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur WHOs Claudia Garcia-Morgan uppmanar alla regeringar att göra mer för att komma åt bakomliggande orsaker till detta fruktansvärda våld. Också vi i Sverige kan göra mer. Garcia-Morgan konstaterar att "det är mycket mer än relationsproblem och alkohol som ligger bakom kvinnovåldet". I våras slog skolhälsovården i Norrköping larm om att 28 flickor i en klass hade utsatts för den värsta formen av könsstympning. Formen kallas för faraonisk omskärelse och innebär att både inre- och yttre blygdläppar samt klitoris skärs bort innan underlivet sys ihop. Kvar blir bara en liten öppning. Flickor som växer upp i Sverige! Vad händer här? Vad gör vi i vårt land för att minska våldet mot kvinnor - i och utanför Sverige.

Vid 1,6 miljonerklubbens höstseminarium nyligen gav vi årets vetenskapspris till Doktor Denis Mukwege som är gynekolog och överläkare på Panzisjukhuset i Bukavu i Östra Kongo. Dr Mukwege och hans kollegor har behandlat över 40 000 våldtäktsoffer med allvarliga gynekologiska skador. Trots hot och attentatförsök fortsätter de sitt arbete. Vid prisutdelningen framförde han sitt djupa tack för att vi engagerar oss i deras arbete.

Men vi måste bli fler. På alla nivåer. Claudia Garcia-Morgan konstaterar att detta globala våld mot kvinnor allt för länge varit undangömt, nonchalerat och till och med accepterat!

Forskarna bakom WHOs studie konstaterar att våld mot kvinnor - inklusive inom familjen, våldtäkter, kvinnlig omskärelse, trafficking och tvångsäktenskap fortfarande ligger på en oacceptabelt hög nivå! Vi måsta alla göra vad vi kan för att hjälpa dessa kvinnor. Inte minst i förebyggande arbete så fler slipper drabbas.

Alexandra

 

Kommentera

Jobba så länge du vill

Den 2014-11-19 17:02

Vill du fortsätta jobba när du blir äldre? Flytta till Danmark. Där läggs nu ett lagförslag att man inte längre ska kunna tvinga 70-åringar att gå i pension.

Jodå ni läste rätt, redan nu får man alltså jobba till 70, och framöver vill regeringen med sitt lagförslag alltså införa att ingen arbetsgivare ska kunna säga upp en person pga åldern. Undantagna är domare, präster och de som arbetar inom försvaret.

Tilläggas ska att Danmark, i likhet med Tyskland, Frankrike och Spanien, kommer att höja pensionsåldern från 65 till 67 år samt att sedan vart femte år öka på med ett år. Om 15 år måste alltså danskarna jobba till 70.

Att åtminstone få välja själv vore önskvärt.

 

 

Kommentarer

karin söderlund skrev 2014-11-22 19:05:

jag har jobbat några dagar i bland som demonstratris li livsmedelsbutiker väldigt trivsamt och socialt arbete som man mår bra av .har inte råd att jobba längre för jag tjänar förmycket cirka 700 kr gång netto kanske 4-5 uppdrag pr år då har pensjonsnämndern räknat ut att jag med lägsta pension tjänar så enorma summor att jag inte år berättigad itll hyresbidrag .tråkigt

Kommentera

Mentorskap viktigt för kvinnor

Den 2014-11-18 14:17

Idag sitter jag tillsammans med vår kärntruppsmedlem, professor Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, och docent Lisa Juntti-Berggren, endokrinolog, på Berns salonger och föreläser under ämnet Business för din hälsa.

Intresset för 1,6 frågor är mycket stort och det känns mycket bra att få avrunda den 8:e IWEC-konferensen som Chamber Trade Sweden är värd för i år. IWEC, International Women’s Entrepreneurial Challenge, är ett prestigefyllt mentorskapsprogram som uppmuntrar kvinnliga företagsledare att utöka sin verksamhet internationellt. Målet med IWEC är att utveckla ett globalt affärsnätverk för framgångsrika kvinnliga företagare, hjälpa dem att få och utöka tillgången till internationella marknader.

Här möts kvinnliga företagare från öst till väst och från norr till söder.  Att inte glömma sin hälsa är viktigt att påminna om bland dess duktiga, aktiva kvinnor.

Ikväll blir det middag i vackra Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm där en lång rad kvinnor från hela världen kommer att få ta emot årets utmärkelser. Bland dessa finns tre svenskor; Karin Bodin från Polarbröd, Emy Blix från Swedish Hasbeen och Karin Söderlind från House of Dagmar.

Grattis!

Alexandra

bild
Karin Schenck Gustafsson, jag och Lisa Juntti-Berggren

 

Kommentera

Livet efter infarkt sämre för kvinnor

Den 2014-11-17 16:15

Utvecklingen inom det medicinska området för behandling av hjärtinfarkter går fort. Det är glädjande att patienter som kommer till sjukhus snabbt får hjälp och att överlevnaden ökar.

Men. Tyvärr läser jag skrämmande uppgifter från Lund i universitets utmärka magasin  Aktuellt om Vetenskap och Hälsa, där sjuksköterskan och forskaren Annica Sjöström Strand presenterar studier som visar att kvinnor har betydligt sämre livssituation än män efter en hjärtinfarkt. Trots idogt arbete med information om tecken på hjärtinfarkt hos kvinnor - som ju inte alltid är desamma som hos män - visar det sig att kvinnor i åldern 70-80 år  har svårt att urskilja symtomen. Istället för att söka hjälp stannar de hemma så länge som möjligt. Ringer de någon är det inte sjukhuset utan barnen...

Kvinnorna känner sig trötta, orkeslösa och en del har buksmärtor - men få kopplar detta till hjärtinfarkt.

Dessvärre är även eftervården inte tillräckligt bra för dessa kvinnor. De skickas hem efter några dagar med mycket ångest och oro.. Många kvinnor i denna åldersgruppen har dessutom ett stort ansvar för en äldre partner och vill inte att infarkten ska påverka hemsituationen. Annica Sjöström Strands studie visar dock att dessa kvinnor är starkt påverkade upp till fem år (!) efter sin infarkt och att de ofta drabbas av följdsjukdomar.

Det visar sig att vårdcentralerna hade kunnat hjälpa dessa kvinnor betydligt bättre. Men eftervård, rehabilitering och omvårdnad har inte hängt med i samma utvecklingstakt. Det framgår också att det finns ett stort behov av fortsatt stöd och att man uppmärksammar kvinnors speciella behov och stöd i ett flerårigt perspektiv.

Det kan inte sägas nog många gånger, misstänker du en hjärtinfarkt sök omedelbart vård. Kräv den vård du har rätt till!

För övrigt är det väldigt roligt att jag blivit nominerad som Årets senior av tidningen Veteranen. Vill du rösta på mig eller läsa mer om detta, klicka här.

Alexandra

Kommentarer

Kristina F skrev 2014-11-22 10:14:

Hej! Nu har jag röstat på dig som Årets senior. Tycker verkligen att du är mer än värd detta pris.
Jag vill också tacka dig för att ni tar upp ADHD. Det har hjälpt mig mycket i att förstå min käre sambo sedan 10 år. Det tog mig ett tag att inse att något var annorlunda med honom. Han har nog en lightversion, men den ställer till ledsamheter för honom och för omgivningen. Nu kan jag förstå och stötta. Han börjar så smått också ta till sig att han eventuellt har en del problem som han själv också kan avhjälpa.
En sak ni inte har nämnt som symptom är "plockandet" med händerna. Att händerna inte är stilla. Detta gör att jag helst går på bio ensam för jag blir så nervös av att han inte sitter stilla, och jag förstår nu att han inte kan rå för det.

Tack.
Med vänlig hälsning
Kristina Färm
Medlem sedan länge

Kommentera

Välkomna i eftermiddag!

Den 2014-11-11 09:59

Idag är det äntligen dags för vårt stora höstseminarium i Stockholm. Vi samlas på Maxinteatern vid Karlaplan kl 16 och under fem timmar blir det intressanta föredrag, mat, mingel och underhållning av Nanne Grönwall.

I år har vi tema synen, ett område som verkligen intresserar och engagerar våra medlemmar. Hur långt har forskningen kommit i behandlingen av våra vanligaste ögonsjukdomar, hur märker man att man har åldersförändringar i gula fläcken och vad finns att göra åt det? är frågor som tas upp. Likaså hälsan i tarmen, betydligt viktigare än vad många tror. Nu senast kom forskningsrapporter om kopplingen mellan Parkinson och tarmen.

Efter förtäring fortsätter vi att prata om psykisk ohälsa och demens innan Magdalena Ribbing föreläser om kvinnlig höghet och fägring och operasångerskan Charlotta Huldt-Ramberg avslutar kvällen med lite showtime.

Varmt välkomna alla. Anmäl er genom att klicka här!

Alexandra

 

Kommentera

Kom till Hälsomässan!

Den 2014-11-06 14:10

Besök oss i vår fina monter, lyssna på spännande föredrag eller bara ge oss lite feedback på vår verksamhet. Allt för hälsan pågår på Älvsjömässan idag, fredag och hela helgen.  Vår monter har nummer B01:40 och årets tema är Balans i livet. Välkomna!

Alexandra

Kommentera

Glädjande siffror

Den 2014-11-06 13:55

Hjärtinfarkterna fortsätter att minska i Sverige, enligt nya siffror från Socialstyrelsen. I fjol drabbades strax under 28 000 personer av akut hjärtinfarkt, det är sju procent färre än under 2012 då drygt 30 300 personer fick hjärtinfarkt.

Trenden har pekat neråt ett tag nu och det är vi innerligt tacksamma för. Likaså att allt färre, även kvinnor, också dör av hjärtinfarkt. Under 2013 dog 3 518 män och 2 707 kvinnor, en minskning med nio respektive åtta procent jämfört med 2012.

Tyvärr är siffrorna för cancer inte lika positiva. Allt fler drabbas av cancer och även om en viss del beror på att vi blir allt äldre och allt fler överlever sin cancer så är nu cancer den vanligaste dödsorsaken hos personer yngre än 85 år visar statistik från socialstyrelsens cancerregister.

Att minst en av tre som lever idag i Sverige kommer att få en cancerdiagnos känns som en verklig utmaning. Denna siffra måste kunna sänkas!


Kommentera

Alla har det inte som du

Den 2014-11-04 19:44

Vår öppna, globaliserade värld är en lycka för många. Andra faller emellan. I mycket, men kanske i synnerhet när nöden påkallar sjukvårdshjälp.

Till bostadsområdet Hjorthagen i Stockholm kommer regelbundet ett hundratal läkare, sjuksköterskor, tolkar och arbetsterapeuter för att ge vård åt papperslösa, migranter och EU-migranter eller hjälpa de som har rätt att få vård på våra traditionella vårdinstanser men trots det nekas.

I Dagens Nyheter berättar man idag om Läkare i Världens klinik här i Hjorthagen som startade redan 1995 för att hjälpa papperslösa. Idag är det en kraftig ökning av främst EU-migranter som söker sig till kliniken för att få hjälp. Problemet växer och större lär det bli med alla oroligheter som pågår runt om i världen. Detta är ett problem vi måste börja tala mer om och försöka hitta lösningar.

Att 400-500 rökares liv skulle kunna räddas årligen här i Sverige om screening av rökare införs känns hoppfullt. Det har kommit mediciner som kan sättas in vid tidig lungcancer, i USA räddas idag 20 procent. Här i Sverige är lungcancer den cancersjukdom som orsakar flest människors död med närmre tio patienter dagligen Särskilt kvinnor är drabbade, fler kvinnor dör numera i lungcancer än i bröstcancer. Trots detta kommer patienter med lungcancer ofta på undantag. Kopplingen lungcancer, rökning, låg socioekonomisk standard är tydlig.

Att kraftfullt arbeta för att få fler att sluta röka eller inte börja är mycket viktigt. Förmodligen det viktigaste folkhälsoarbete vi har framför oss. Men det får inte betyda att personer som redan är drabbade eller riskerar att drabbas av denna cancerform med så hög dödlighet får bristande behandling. Här skulle en screening vara till stor nytta.

Alexandra

Kommentera

Löneskillnader är ingen manlig angelägenhet!!

Den 2014-11-03 20:38

Ramverket för dagens lönebildning är skapat av män - för män.Det har inte funnits och det finns tyvärr fortfarande något intresse att låta kvinnodominerade branscher lönemässigt komma ikapp mansdominerade branscher. Faktum är att ända sedan 1980-talet har kvinnors yrken bara kommit ifatt mäns med ett par procent vad gäller löneskillnaderna.

Att praktiskt taget nästan inget har hänt med löneklyftan på 30 år är en skam för Sverige, skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström och Kommunals avtalssekreterade Lenita Granlund i ett läsvärt inlägg i Dagens Industri idag, (klicka här så kan du läsa det). De kräver besked av industrins parter och vill veta om de är beredda att förhandla för både kvinnor och män och i hela arbetsmarknadens intresse.

Det är ju en skam att vi i Sverige låter kvinnor arbeta för 87 procent av männens lön för samma jobb! 2014! Det handlar inte bara om pengar i plånboken, det handlar också om vår mentala hälsa. Att ständigt känna sig mindre värd! Nu har vår nya regering verkligen en chans att visa framfötterna!

Alexandra

 

 

 

Kommentera

Fredskonferens med Dr Mukwege

Den 2014-10-26 09:47

Gynekologen och chefsöverläkare vid Panzisjukhuset i Bukavu, östra Kongo, Dr Denis Mukwege, medverkade vid den stora Fredskonferensen i Örebro som ägde rum i fredags på FN-dagen. Vi var en av arrangörerna och tanken är att det ska bli en årligen återkommande konferens på temat "Fred - vårt gemensamma ansvar". Klicka här så får ni läsa intervjun med honom i Dagens Nyheter.

I Kongo har kriget rasat sedan 1996. Den laglösa plundringen av landets naturresurser är en av grundorsakerna till att över sex miljoner människor har dödats och minst två miljoner är på flykt. Trots FNs största fredsbevarande insats i modern tid fortsätter striderna och de fruktansvärda övergreppen mot kvinnor och barn.

Dr Mukwege och hans kollegor har behandlat över 40 000 våldtäktsoffer med allvarliga gynekologiska skador. Trots hot och attentatförsök fortsätter de sitt arbete och Denis Mukwege tilldelades alldeles innan konferensen EUs stora pris för mänskliga rättigheter och demokrati, Sakharovpriset, för sina insatser. Han var också nominerad till Nobels fredspris i år.

Ni förstår att det var en mäktig upplevelse att få lyssna på honom i Örebro slott. Programledaren, dokumentärfilmaren och Afrikakännaren Marika Griehsel var en lysande moderator och deltog gjorde bland annat vår nya utrikesminister Margot Wallström, FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt. Hon poängterade att hon kommer att driva jämställdheten, hylla FN och bedriva en feministisk utrikespolitik. Fred, jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet är de fyra komponenter som driver regeringens utrikesarbete.

Många många fler kunniga och intressanta personer talade och för underhållningen svarade Divine och Lill Lindfors.

Det var en strålande kväll med humor och röster i världsklass!

Alexandra

Fredsgalan1
Lill, Betiel (som höll i allt praktiskt) och jag på Fredsgalan.

Marika Griehsel och Margont Wallström
Marika Griehsel och Margot Wallström

Lill och Divine underhöll
Lill och Divine underhöll

Fredsgalan ska bli årligt återkommande!
Fredsgalan ska bli årligt återkommande!

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Vad är DIN attityd till..... : Fredag och lördag denna vecka ska jag jobba som moderator under ett av programinslagen på Attitude Sthlm mässan på Nacka strand och kommer finnas i det kvinnliga nätverket 2BIZ lounge, där jag finn... Läs mer »

Forskningsstipendier

Dags att söka Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsas stipendier