Alexandra Charles

Den psykiska ohälsan ökar

Den 2015-07-16 10:32

Det är sommar och solen lyser stundtals i alla fall och jag försöker njuta och koppla av med lite semester. Men ibland är det svårt att koppla bort omvärlden för rekreation, när jag vet att det finns så många som mår dåligt. Just nu tänker jag på de fakta om att psykisk ohälsa ökar och främst bland unga. Det är inte bara en omhuldande hjärtefråga att alla ska må bra, det hör också ihop med det socioekonomiska. All hälsa måste vara god och bygga på förebyggande insatser, för kostnaderna för att åtgärda problem i efterhand blir större än de förebyggande. Därför måste det göras något och det nu!

På vårt seminarium i Almedalen tog vi upp psykisk ohälsa och Anders Milton, f.d nationell psykiatrisamordnare berättade att det på 60-talet fanns ca 35 000 platser för personer med lite allvarligare psykiska problem och idag finns det 4000. Oavsett om 60-talets psykiatri inte hade samma grundidé och var lika utvecklad som idag och metoderna kan ifrågasättas, så är det ändå en minskning med 90 %!

Vi behöver mer vård och hjälpinsatser för de med psykiska problem och idag bygger vårt vårdsystem på att problemen redan finns, de ska upptäckas och sedan åtgärdas. Varför ser vi inte det holistiska? Vi måste förbygga tidigt med undervisning i skolan, att få in naturliga samtal om hälsan i skolan och på fritiden. Det ska inte finnas en skolsköterska som är skolan 2 dagar i veckan. Om ungdomarna har problem eller vill prata så får de idag vända sig till henne när hon finns där, de minns knappt vad hon heter, för hon är inte en naturlig del av deras vardag.

Varför har vi inte undervisning inom hälsa med ett holistiskt perspektiv - inte bara idrottens hälsokunskaper om kost och motion, utan den psykologiska också?  Att ha temadagar om hälsa, inte bara rökning, droger och sex.  Unga idag har dessutom inga naturliga platser att vistas på som fritidsgårdar, där de t.ex. kan både roa sig och prata med vuxna för att få en avslappnad och självklar övergång mellan fritid, studier, hälsa, problem och att söka hjälp.

Unga vill ha en framtid att tro på, men idag är ungdomsarbetslösheten väldigt hög och det är svårt att få en egen bostad. Hur ska unga människor kunna bli vuxna och ta ett eget ansvar, känna att de klarar sig själva och må bra med dessa förutsättningar? Sedan kan vi lägga till de osynliga kraven med att vara uppkopplad dygnet runt för att vara delaktig i nyheter och i det sociala på nätet, vara snygg, välutbildad och med viss yrkeserfarenhet, detta är stressande även för mig, bara jag tänker på det.

Den psykiska ohälsan, med både stress och allvarligare diagnoser ökar och är inte accepterad i vårt samhälle, det är tabu att tala om och att vara drabbad vilket kan leda till utanförskap. Jag hoppas att vi börjar prata om det för att skapa öppenhet och förståelse.

Kommentera

Almedalen och semester

Den 2015-07-07 14:16

Almedalen är över för i år, många intressanta möten blev det med nya kreativa tankar och krafter.

Vi hade en monter där våra kompetenta volontärer hjälpte till att värva medlemmar och informera om vilka vi är. Vi hade tre spännande seminarier som alla var fullsatta om; Äldres liv, psykisk ohälsa och kvinnor på toppen. Så många fantastiska föreläsare och talare som ställde upp att vara med. Vi fick så mycket intressanta och tragiska fakta om hur det ser ut i dagens samhälle med vård, forskning och vår hälsa.

Det var också inspirerande att delta i andra organisationers seminarier, debatter och diskussioner, och vilket var väldigt spännande och jag hoppas att de tog till sig vad jag sa. Jag fick också intervjua vår socialförsäkringsminister, Annika Strandhäll och delta i TedXAlmedalen!

Se det här: http://www.tedxalmedalen.se/

Men nu är det dags för lite välförtjänt semester och ladda batterierna inför höstens alla nya aktiviteter.

Redan i 1-9 augusti kommer vi delta på Stora Noliamässan i Umeå, Liv&Hälsa i Sunne den 29 augusti, och så blir det MAT mässan i Växjö den 10-12 sep. I september så har vi också våra Hälsodagar runt om i landet, som ni inte får missa, boka in det med familj och vänner redan nu!

Jag önskar er alla en härlig sommar!

Alexandra

 

Kommentera

På plats i Almedalen

Den 2015-06-30 13:51

Nu är vi på plats i Almedalen och det är full fart överallt. Vi har vår monter på plats, där våra fantastiska medarbetare hjälper oss att bli ännu fler. För vi behöver vara många, desto fler, desto bättre! För ju starkare vi blir desto mer kan vi få vår röst hörd och politikerna blir villiga att lyssna. Så är du inte redan det, bli medlem och stöd oss i vårt arbete för kvinnors rätt till jämlik vård och hälsa.

Idag, tisdag kl. 12:15, har vi bjudit in Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, till vår ”Ja eller Nej-zon". Vi vill ha raka svar på frågor om vård, hälsa och jämlikhet. Hon får bara svara ja eller nej, och det brukar vara en utmaning för politiker!

 

I går deltog jag i demensvänligt samhällspromenad, sedan program om demensforskning och utbildning och seminarium om kultur på recept för Danderyds sjukhus. På kvällen seminarium med Yennenga. De samarbetet med One Stop Clinics i Burkina Faso och Kongo, för att stötta utsatta sjuka kvinnor.

 

Så laddar vi för våra egna seminarier på onsdag, torsdag och fredag som jag ser framemot. Det är ämnen som berör oss alla – Hur ser det ut för våra äldre? Hur stressade är vi? Och när ska det bli jämställt på toppen? Vi har också otroligt duktiga talare, alla dessa experter som vi är så glada för att de vill delta.

IMG_8929

Kommentarer

Fredrik Sjölin skrev 2015-07-04 11:51:

Er verksamhet sätter kön mot kön.
Det är inget framgångsrecept.
Jag vill kalla det för könsrasism.
Har 22 års erfarenhet från sjukvården
och jag känner inte igen era beskrivningar.
Där jag varit har kvinnor och män
ges samma bemötande.
En sak till.
Dom lågutbildade invandrarkvinnorna
saknas i förorten bland era medlemmar?
Men på akuten kommer dom ofta.

Alexandra Charles skrev 2015-07-08 08:26:

Fredrik, det är verkligen tråkigt att du uppfattar vår förening så, för det är verkligen inte det vi gör.
Vi inkluderar alla, både män och kvinnor, däremot arbetar vi främst för kvinnors hälsa, (men vi har även tagit upp mannens hälsoaspekt på seminarier och samlat in pengar till prostatacancerforskning). Idag ges det nämligen mer pengar för forskning på sjukdomar hos män och mäns behandling och vård kostar mer än kvinnors. Vi tycker inte det är rättvist, vi vill att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter. Vi har män som är medlemmar, för de tycker som vi- att kvinnor ska ha samma rätt till forskning och vård som män!
Det är bara att gratulera att du inte sett de skillnader inom vården under alla dessa år, du arbetade då på en bra plats, men det finns tyvärr siffror som pekar på motsatsen.
De lågutbildade invandrarkvinnorna i förorten som du nämner har vi inte nått ut till i samma utstäckning som vi önskat, vad vi kan gissa oss till, men å andra sidan så för vi inte sådan information över våra medlemmar, som vad de har för etnicitet, inkomst, utbildning och dylikt, hos oss är alla välkomna, även invandrarkvinnor!
Vi har också haft projekt för att informera nyanlända tredjelandsmedborgare/ kvinnor om samhällets vård och sjukvårdsinsatser ,emigrationsstress och livsstil och hälsa. Vi hoppas på fler framtida projekt med liknande ändamål.

Kommentera

Minister i heta stolen!

Den 2015-06-25 10:56

Nu ser jag fram emot politikerveckan i Almedalen på Gotland! Vi har program 1,2 och 3 juli, med seminarier om bland annat demens, psykisk ohälsa, ADHD och kvinnor på toppen. Här kan du läsa mer om vårt program.

Utöver det deltar jag i flera andra seminarier och hearings. Bland annat får jag chansen att sätta socialförsäkringsministern, Annika Strandhäll, i heta stolen. Vi ser ofta politiker som har svårt att ge raka svar, men i ”Ja eller nej-zonen” ska vi tala klarspråk om den ojämlika vården och de brister som finns när det kommer till jämställdhet. Helt enkelt med ja- eller nej-frågor. Missa inte det! Vi håller till på restaurangen Surfers, Södra kyrkogatan 1, Visby. 30 juni kl. 12:15-12:30.

Efter Almedalsveckan väntar en förhoppningsvis solig semester. Ta hand om er och glad sommar!

Kommentera

HeForShe i Sverige

Den 2015-06-18 10:31

Just nu är jag på lanseringen av HeForShe i Sverige. En kampanj som har till syfte att uppmuntra män och killar att vara med i kampen för jämställdhet! Stadsminister Stefan Löfven, barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnet och statsrådet Gabriel Wikström, från vår första feministiska regeringen är här. Rättviseförmedlingens ordförande är speaker och här är också Dr Denis Muskwege som fick Kvinnor och Hälsas stipendium i höstas. Otroligt inspirerande!

Fler och fler kvinnor blir sjukskriva. Ojämlikheter på arbetsmarknaden, löneskillnader och visstidsanställningar, gör att  kvinnor har en eftersatt situation. Vi måste ändra  strukturer, säger Gabriel  Wikström.

Regeringen ska avsätta mer pengar för att kvinnor och män ska jobba sida vid sida för jämställdhet!

Dr Denis Mukwege män

Kommentera

Kontaktkvinnodagen

Den 2015-06-08 09:32

I fredags träffades alla våra kontaktkvinnor på Clarion Hotel Tapto i Stockholm. Kontaktkvinnorna finns runt om i hela landet för att representera föreningen lokalt. En mycket trevlig och kreativ dag!

alla kontaktkvinnor

Kommentera

Viktigt initiativ för jämlik hälsa!

Den 2015-06-04 13:13

Idag gick regeringen ut med vem som ska leda den nya kommissionen för jämlik hälsa. Det var i regeringsförklaringen man slog fast att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas ”inom en generation”, och en viktig del för att uppnå målet är denna kommission. Gruppens fokusområden är både hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper och mellan könen. I maj 2017 ska arbetet redovisas till regeringen.

Ordförande för kommissionen är Olle Lundberg som tidigare arbetat både nationellt och internationellt med jämlik hälsa. Han leder bland annat forskningen på CHESS (Centre for Health Equity Studies), ett samarbete mellan Karolinska institutet och Stockholms universitet.  Övriga ledamöter i kommissionen kommer att utses under de kommande veckorna.

Vi uppskattar regeringens initiativ och att man prioriterar det viktiga arbetet mot hälsoklyftorna. Målet är stort och viktigt för alla! Denna kommission kommer göra att den positiva utvecklingen på området går snabbare framåt, något vi så klart är mycket glada för.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet från regeringen.

Kommentera

Bravo, Socialstyrelsen!

Den 2015-05-28 10:10

Under våren har det väckts debatt om den mycket utbredda, men dolda, kroniska sjukdomen endometrios. Ett upprop, som 2,6 miljonerklubben står bakom, med nästa 9 000 namnunderskrifter har spritts och växer fortfarande. Uppropet krävde bland annat att forskning på sjukdomen ska prioriteras och att socialstyrelsen ska erkänna endometrios som en folksjukdom.

Idag tar det vanligtvis 5-10 år att diagnostisera endometrios. En lång och ofta väldigt tung väntan för drabbade. Det är svårt att säga hur många som drabbas av sjukdomen, men uppskattningsvis lever 200 000 med endometrios idag. Många av dem möts av oförstående läkare som klassar dem som inbillningssjuka.

Igår meddelade socialstyrelsen att en utredning av edometriosvården ska påbörjas. Otroligt goda nyheter efter mycket jobb och påverkansarbete! Utredningen springer ur ett regeringsuppdrag om att identifiera kroniska sjukdomar där behovet av kunskapsstöd är stort.

Äntligen, säger vi! Det ska bli spännande att se vad utredningen leder till.

Här kan du också skriva under uppropet: https://www.minkampanj.nu/petitions/det-ar-bara-inbillning-det-ar-omojligt-att-ha-sa-ont-vid-mens

Kommentera

De första Silvia-läkarna utexaminerade!

Den 2015-05-19 13:06

Demens har en stor spridning i hela världen och forskarna är överens om att det är en stor folksjukdom. I går ägde den första demenskonferensen i Dementia X rum!

Programmet är ett samarbete mellan Silviahemmet, Sophiahemmet och Karolinska Institutet. Drottning Silvia är initiativtagare tillsammans med Claes Dinkelspiel, Silvia Stiftelsen, som byggt upp Silvia hemmet, utbildningen av Silviasystrar med demenskompetens och lycktas hitta investerare till utbildningarna. Och nu är de första läkarexperterna på demensvård och -omsorg färdiga att ta sig an den viktiga och svåra uppgiften att vårda demenssjuka. Allt en mycket lovvärd och nödvändig insats för att förbättra de demens sjukas situation.

Jag fick möjlighet att delta och närvara när de första sex Silvia-läkarna utexaminerades och fick diplom på Drottningholmsteatern. Dessa läkare är de första som har en tvåårig demens utbildning. Wilhelmina Hoffman, överläkare för Silvia hemmet, var primus motor till det högtidliga eventet.

Gunhild, Alexandra, Maria

Professorerna Gunhild Waldemar, Maria Eriksdotter och jag.

 

läkare + silvia

Från ceremonin

 

 

 

silvia

Drottningen fäster broschen på en av de sex läkarna

 

Kommentera

200 miljoner till kvinnors hälsa i år

Den 2015-05-12 08:21

I samband med att vårbudgeten släpptes skrev regeringskansliet om jämställd sjukvård och hälsa på sin hemsida, det kan ni läsa här.

Bland annat skriver de att det finns flera sjukdomar som drabbar kvinnor i större utsträckning än män, och som fått en låg prioritet och status i sjukvården. Bland annat långvariga smärttillstånd, förlossningsskador och psykisk ohälsa. Detta ska man nu försöka motverka. Dessutom satsas det extra på en förbättrad förlossningsvård.

Under 2015 avsätts 200 miljoner för att stärka insatserna för kvinnors hälsa och skapa balans i sjukvården. Därefter beräknas 400 miljoner per år, 2016-2019 avsättas för ändamålet.

De här frågorna är något som 1,6 & 2,6 miljonerklubben varit medvetna om och försökt motverka länge. Så bra att även regeringen lyfter frågorna och satsar på dem på allvar!

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Annette Lefterow

Annette Lefterow

Hur gammal, ung eller tidlös är du?!: Yoga föryngrar, förstärker och förbättrar. Rent historiskt och som rolig kuriosa ansågs åldrandet vara ett misstag och metoder som Ayurveda och yoga kunde ge evigt liv och evig ungdom! Eller... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser

Anna Lena Bergelin