Alexandra Charles

Mars månad är kvinnohjärtats månad

Den 2017-03-02 21:36

Nu drar vår hjärtefråga och viktigaste kampanj igång - Woman in Red 2017

Över hela landet, i 23 städer, bjuder vi nu in till inspirationskvällar med föreläsningar och underhållning i syfte öka kunskap och stödja forskning om kvinnlig hjärtkärlsjukdom. Tillsammans förbättrar vi vetenskap, vård och förebyggande åtgärder för kvinnohjärtat.

Du hänger väl med? Varmt välkommen! Boka in dig här >>


Kommentera

Tillsammans är vi starka

Den 2017-01-25 11:59

Även om ljuset är på väg tillbaka i vårt land återspeglas det inte i de nyheter som möter oss varje morgon. Det är nu mörka tider för kvinnors rättigheter och hälsa. Donald Trumps förhindrande av aborter var ett lågvattenmärke - ett brott mot mänskliga rättigheter som kommer leda till döden för världens fattigaste kvinnor.

Här i Sverige märker vi av antiabortlobbyism genom fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark. Hela hennes rättsliga utspel om att vägra utföra abort i sitt yrke som legitimerad barnmorska (vilket är så omöjligt och motsägelsefullt!) är ett lobbyarbete från den amerikanska organisationen ADF:s antiabortkampanjer. Skrämmande!

Vi märker också av ett hot mot kvinnors hälsa och tryggt barnafödande när BB-avdelningar i Norrland, Sollefteå, stänger och hänvisar kvinnor att gå kurser för hur man föder barn på egen hand i bilen (!). Här måste vi förändra och förbättra situationen. Det är en självklarhet att alla kvinnor ska få föda barn tryggt och säkert!

Nu får vi försöka se de ljuspunkter som ändå finns och till exempel glädjas åt framgången för Women´s march som vi delar med våra kontorsgrannar här på 1,6: Fredrika Bremer Förbundet som deltog aktivt när Women´s march hölls i centrala Stockholm, med 4000 demonstranter på plats (bilden här i bloggen är lånad från Google och Women´s march i Washington som samlade 1 miljon demonstranter. Totalt var det  5 miljoner i hela världen som gick de olika Women´s march som hölls. Mäktigt! Det var väl inte fullt lika många i publiken under Trumps tal...)

Så nu kämpar vi och gör alla det vi kan för en bättre värld där kvinnors rättigheter och hälsa är en självklarhet - det ska gå, tillsammans är vi starka! Ni som är medlemmar hos oss har redan tagit ett steg i rätt riktning.Tack! Tipsa gärna fler! Genom föreningen kan vi ta ytterligare ett kliv och arbeta med opinionsbildning och stödja forskning och vetenskap för kvinnors hälsa. Nu vänder vi mot ljuset igen!


Kommentarer

Eira skrev 2017-01-26 12:53:

Det är i Sollefteå som BB håller på att läggas ner. Ett av Sveriges bästa. Enligt undersökningar ligger det på en hedrande 3:e plats bland Sveriges BB:n.

Kristina skrev 2017-02-11 17:00:

Visst är möjligheten till abort viktig! Men än viktigare är att outbildade och fattiga och på andra sätt utsatta kvinnor får utbildning i och gratis tillgång till preventivmedel. Det skulle minska mycket lidande. Att söka hjälp på en abortklinik är kanske inte det lättaste, men få hjälp på en Vårdcentral med rådgivning är en enklare väg och ur hälsoperspektiv bättre.

Kommentera

Gott nytt 2017!

Den 2017-01-02 12:16

Nytt år, nya möjligheter!

Vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben startar året med vår galakväll för Hälsopriset 2017 den 30 januari. Det blir en kväll i hälsans tecken där vinnarna representerar personer och företag som utmärkt sig inom hälsoområdet. Vi bjuder dit Sveriges hälsoelit, både som eventuella vinnare och gäster.

Årets jury består av: Pamela Andersson Alselind, Chefredaktör Topphälsa, Sigrid Bárány, Kokboksförfattare, Sveriges mästerkock 2012, Carl-Jan Granqvist, krögare och vinkännare, Maj- Lis Hellenius, Livsstilsprofessor KI, Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Anette Lefterow, hälsoinspiratör och initiativtagare till Hälsopriset

Jag vill gärna ha med just dig som gäst på vår galakväll och som medverkande i vår röstning till Hälsopriset 2017!  Ta del av mer information här och varmt välkommen!

Snart drar även vår största kampanj och hjärtefråga igång- Woman in red, för att motverka hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Vi inkluderar hela Sverige, 22 städer i år, där vi  håller seminarier, samlar in pengar till forskning om kvinnors hjärthälsa och bjuder på underhållning och god mat. Programmet är nu satt och finns här: Woman in Red 2017 Välkommen!

Sist men inte minst, för dig som fortfarande är ledig och kanske har lite mer tid över än vad du brukar - passa på att se vår webbserie "Alexandras hörna" en minitalkshow om kvinnors hälsa. Åtta avsnitt där jag intervjuar experter, artister och författare om livet. Intressanta samtal om hälsa, lycka, sorg, kärlek och relationer. Du ser alla avsnitt av "Alexandras hörna" här.   Tipsa och dela gärna till vänner på Facebook och andra sociala medier.

Tack och gott nytt!


Kommentera

Godhet och givmildhet går hand i hand

Den 2016-12-14 11:41

Jag håller med Amanda Björkman när hon i DN:s ledare skriver "gör inte godhet till ett skällsord eller till ett uttryck för hyckleri". Hon skriver om flera exempel på senare tid då begreppet godhet har ifrågasatts, bland annat i en Fokus-krönika där en författare påstod att en del ger pengar till tiggare för att känna en moralisk överlägsenhet.

”Avsmaken och föraktet för människor som försöker göra gott är just nu en trend”, skriver Björkman och menar att det inte är säkert att gåvan kommer hjälpa men att det är bättre att människor vill försöka göra gott än att de är likgiltiga.

Jag hoppas att den trenden är snabbt övergående, hur kan vi se ner på goda gärningar och givmildhet? Det behövs ju verkligen, speciellt med tanke på de förändringar sker i världen där vi tyvärr har fått möta ökad främlingsfientlighet, även på högsta maktposition. Ont ska inte med ont fördrivas utan vi måste tvärtom fokusera på det goda som ändå finns i världen och "be the change you want to see in the world" för att citera en annan klok person, Mahatma Gahndi.

Julen är godheten och givmildhetens högtid. Vill du ge en julgåva som inte innebär nya prylar eller ökad konsumtion? Stöd forskning för kvinnors hälsa! Just nu erbjuder vi ett vackert julgåvobevis med en personlig hälsning till dig som donerar pengar till vår insamlingsstiftelse Kvinnor & Hälsa, en meningsfull julgåva i dubbel bemärkelse. Mer info finns här.

En riktigt god jul & ett gott nytt år önskar jag er alla!

hjartpresent

 

 

 

Kommentera

Viktig beröring

Den 2016-12-02 15:07

Jag läser det fina reportaget i DN:s Insidan om beröring av Ussie Hjelm, om varför beröring är så viktigt i alla åldrar för vårt välmående. Både en liten nyfödd bebis och en 90-åring reagerar positivt på att någon de tycker om stryker dem över armen.

Kroppens må bra-hormon, oxytocin frisätts och sänker halten av blodtryck och  stresshormoner och ökar tolerans för smärta. Jag läser också om hur vi alla har olika stort behov av beröring och de som har stort behov och inte får det tillfredsställt kan utveckla nedstämdhet och depression. Så sorgligt! Jag tänker direkt på våra fina äldre personer i samhället och hoppas så att alla som önskar får bli mer berörda av någon det tycker om! Vad kan samhället göra, kan vi erbjuda massage på äldreboenden? Arbeta mer med hundar och andra sällskapsdjur, vårdhundar och liknande? Längst ner hittar du Ussie Hjelms och professor Håkan Olaussons tips från DN om vad just du kan göra för att öka beröring i ditt och andras liv.

Under tiden hoppas jag att vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben kan beröra även på ett psykologiskt plan. Nu drar snart vår största kampanj och hjärtefråga igång- Woman in red, för att motverka hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Vi inkluderar hela Sverige, håller seminarier, bjuder på underhållning och god mat. Programmet är nu satt och finns här på hemsidan: Woman in Red 2017

Dessutom är Hälsopriset 2017 i full gång med prisutdelning och galakväll den 30 januari. Kanske kan nya kategorin "Årets hälsohjälte" få fram goda hälsogärningar inom äldrevården? Känner du till någon extra godhjärtad person? Tipsa oss gärna!

Apropå priser har vi haft den stora glädjen att få dela ut vårt Journaistpris till Kerstin Weigl och vårt Vetenskapspris till Maj-Lis Hellenius, vilket bland annat uppmärksammades av Aftonbladet. Vi vill framhålla och premiera Maj-Lis Hellenius och Kerstin Weigls outtröttliga kamp för kvinnors hälsa, både på det fysiska och psykiska planet.  De förbättrar villkoren för kvinnor i samhället gör därmed alla våra medsystrars liv både friskare och mer meningsfullt. Hurra för Kerstin och Maj-Lis och stort grattis!

Tips för ökad beröring i vardagen:

1. Lek med barn, barnbarn, hund och katt.

2. Unna dig massage- och spabesök.

3. Se en kärleksfilm - att se kärlekspar röra ömt vid varandra aktiverar samma områden i våra hjärnor som när vi själva blir berörda.

 

Kommentera

Höst med kvinnohälsa i fokus

Den 2016-10-26 15:41

Tiden går fort när man har roligt. Själv märker jag knappt att årstiden har skiftat, att vi har en mörkare och kallare tid framför oss. Vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben fyller den här hösten med att ta nya krafttag för kvinnohälsan. Nyss hemkommen från en härlig författarkryss på Östersjön med seminarier och diskussioner med bland andra Ebba Witt Brattström, Herman Lindqvist och Bodil Jönsson laddar jag just nu för nästa stora insats för kvinnors hälsa:

Den 27 oktober håller vi ett seminarium i Stockholm med fokus på osteoporos- Var befinner sig osteoporosvården idag?   Här sammanfattar vi tidigare politiska hearings och bjuder in till debatt med läkare, professorer, politker och journalister. Välkommen du också!

Nästa stora punkt på agendan är Hälsopriset 2017, vi följer upp förra årets succé och delar återigen ut pris till Sveriges främsta hälsoprofiler. Du vet väl att du kan nominera redan nu? Gör gärna det här.

Jag nämnde hösten i början av inlägget, nog märker jag den lite ändå. Jag försöker fokusera på det som är positivt, trädens vackra färgkaskader, att promenera i stadens parker bland färgglada höstlöv och kastanjer och avsluta med en kopp värmande te tillsammans med någon som står mig nära. Men visst, när vinden blåser alltför kallt drömmer jag mig istället bort till mitt Barbados... Det har blivit tradition för oss på 1,6 & 2,6 miljonerklubben att ordna wellnessresor dit varje vinter (när det är som kallast) - följ med oss dit! 

forfattarkryss

Kommentera

Hund och föreningsliv ger bättre hälsa

Den 2016-08-26 12:46

alexandra och Dottie

Idag på Alla hundars dag har vi besök på kontoret av den lilla Jack Russell-terriern Dottie. Att ha hund ger ju både fysisk aktivitet, mindre stress och mycket kärlek - väldigt hälsosamt!

Apropå fysisk aktivitet skriver DN idag om hur vi genom att:

1, röra mer på oss

2. lära oss nya saker

3. vara mer socialt aktiva och delta i föreningsliv

-  kan skydda hjärnans funktioner och förbättra minnet.

Ytterligare en anledning att bli medlem hos oss :) och att delta på vår Hälsodag - en dag med rörelseglädje för hela familjen - en massa roliga aktiviteter för alla åldrar, familjeyoga, hälsopromenad, spa-behandlingar, cirkusträning, hoppborg och barnens favoriter Babblarna. Alla är välkomna och allt är gratis! Hälsodagen är en rikstäckande kampanj över hela landet. Läs mer här och varmt välkommen!

Nu ska jag och Dottie bege oss ut i sensommarsolen och promenera. Trevlig helg!

 

Kommentarer

inga tillander skrev 2016-10-21 10:04:

älskar min lilla pudel men det gör att jag inte kan resa iväg på alla fina resor som jag skulle vilja, har försökt ta med Lucky till Spanien men där får man inte ens åka buss med hund och taxi är rädda för att hon hårar ner.Söker hundvakt där hon kan trivas, kommer till Barbados men är det möjligt att enkelrum är tillägg 11-12.000??
hälsn inga

Lena Jägerlind skrev 2016-10-23 16:58:

Javisst ett högt enkelrumstillägg! Jag har också hund en liten shitzu/malteser, Rudolf som jag alltid har bra hundvakt åt men funderar vidare på Barbados pga av tillägget?
mvh
Lena

Kommentera

Vi ses på Hälsodagen!

Den 2016-08-05 09:26

Hoppas ni har haft en skön, rolig och avkopplande sommar oavsett om ni har rest ut i världen, varit i somarstugan eller tagit det lugnt hemma. Själv har jag njutit av den svenska sommaren i skärgården, på Öland och Gotland - både ledig, i sällskap med vänner  och i kombination med aktiviteter för 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Nu ser jag fram emot en spännade och rolig höst där det som dyker upp först hos oss på 1,6 & 2,6 miljonerklubben är Hälsodagen - en rikstäckande turné med fokus på rörelseglädje för hela familjen! Allt är gratis. Och just DU, din familj och dina vänner är varmt välkomna!

Hälsodagen bjuder på kostnadsfria hälsoaktiviteter för alla åldrar. I Stockholm håller vi till på Djurgården den 4 september med flera aktiviteter, här kan du få gratis spa-behandling i vårt pop up spa, vaccinera dig mot TBE, lära dig mer om första hjälpen och hjärt-lungräddning och få tips av personliga tränare och läkare medan barnen kan träna cirkusträning med Cirkus Scott, få träffa Babblarna, hoppa i hopptält och prova yoga. Ett stort mål med dagen är att slå rekord i familjeyoga - hjälp oss och delta du också!

Vi har liknande upplägg i övriga städer runt om i Sverige, Linköping, Uppsala, Västerås, Örebro, Helsingborg och Malmö. Här hittar du datum och mer information.

Välkommen och hoppas vi ses!

I väntan på Hälsodagen vill jag tipsa er alla om människorättsjuristen Parul Sharmas sommarprat. Vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben har haft glädje att samarbeta med Parul under en längre tid tillsammans med Hand in Hand Sweden. Sedan vårt gemensamma Almedalsseminarium är vi även stolta över att få välkomna henne som ny 2,6-ambassadör. Lyssna på kloka Parul Sharma här.

 

Kommentera

Jämlik kvinnohälsa i Almedalen

Den 2016-07-18 16:06

Nu har vår roliga och intensiva Almedalsvecka just passerat. 1,6 & 2,6 miljonerklubben hade monter mitt i det heta stråket på Cramergatan. Våra duktiga volontärer och kontaktkvinnor från både Gotland och fastlandet bemannade montern , informerarade om vår förening, våra Almedalsseminarier (5, 7 och 8 juli) och välkomnade många nya medlemmar.

Vi lyfte viktiga frågor om kvinnors hälsa, om jämlik hälsa, hjärtsvikt, hormoner, benskörhet, geriatrik , demensforskning, preventivmedel och äldreomsorgen för att nämna några! Gemensamt för alla var det genomsyrande temat förändring, på såväl individ- som samhällsnivå.

Vi märkte att den hetaste frågan i Almedalen annars var migrationsfrågan som kopplades ihop med EU-situationen. Här kunde vi enkelt identifiera våra egna hjärtfrågor om kvinnors hälsa ur ett jämlikt perspektiv samt livskvalitet och boendesituationen för äldre.

Genom våra seminarier och genom de många viktiga politiker, mediaprofiler och andra samhällsdebattörer vi träffade och interagerade med i Almedalen har vi nu ytterligare påverkat våra beslutsfattare på många områden. Det goda samtalet är vägen framåt.

 

Kommentera

Sommarlycka

Den 2016-06-02 19:55

Vår nya bok Lyckomyten ställer frågan: vad gör oss egentligen lyckliga?

För mig, så här års är det SOMMAREN. Denna underbara tid, då allt prunkar och blommar, även själen! Tid för återhämtning, att njuta av naturen och vara med nära och kära.

Många av oss åker utomlands och många som jag, stannar gärna i Sverige under denna ljuva årstid.

1,6 & 2,6 miljonerklubben  finns förstås i  Almedalen. Jag själv är med hela veckan. Som både folkbildare och opinionsbildare har vi ett viktigt arbete att göra i Visby i sommar. Här ser jag också fram emot att möta nya människor som är nyfikna på vårt arbete och vill vara med och bli medlemmar!

Och bland er andra underbara som har varit med oss ett tag, tänk till exempel vilka fina volontärer vi har!  Både i ambassadörsgrupperna, medicingruppen , och kontaktkvinnogruppen!

Vi träffade våra kontaktkvinnor nu i slutet av maj och konfererade, umgicks och diskuterade. Det blev en mycket inspirerande och stimulerande konferens!

Våra ordföranden från systerklubbarna i Finland, Norge och Bryssel deltog också (tyvärr kunde inte systerföreningarna i Danmark, Tyskland och Sydafrika vara med denna gång).

Medicingruppen med våra experter möttes häromdagen och diskuterade inför kommande höst och vintersäsong, vad vi bör fokusera på och vad vi kan ta upp på våra program. Vi vill till exempel driva frågan tillsammans med Vårdförbundet om sjuksköterskornas låga löner och dåliga arbetsvillkor med få möjligheter att avancera och vidareutbilda sig, det behöver vi ju alla!

I höst vill vi också fokusera på den ojämlika vården och den långa väntetiden på cancerbehandlingar.

För att backa bandet och återgå till sommaren vill vi, till exempel i vår monter i Almedalen, informera om att det är viktigt att vaccinera sig mot TBE. Försiktighet gäller i sommar mot både fästingar men även solen. Sola inte för länge utan solskydd - även om själen fått vingar!

I vår Almedalsmonter kan du även testa  din lungkapacitet och träffa alla våra trevliga kontaktkvinnor på Gotland!

Under våra seminarier i Almedalen kommer vi att ta upp benskörhet, som är en underbehandlad sjukdom och som främst drabbar kvinnor. Vi sätter också fokus på den eftersatta cancervården med långa väntetider etc. Almedalsseminarierna kommer även ta upp stroke, och genusperspektiv i läkemedelsbehandling, hjärtsvikt, den ojämlika vården och äldres liv - en jämförelse mellan Sverige och övriga EU.  Vi kommer också berätta om vårt Hand in Hand-samarbete kring Women´s Health Movement India. I anslutning till det kommer vi också dansa lite Bollywooddans för dans och musik skapar glädje, så let´s move it!

Glad sommar!

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

OOOOH så mycket kul att se fram emot!: Förra veckan den 8/3 var jag i Ljusdal och föreläste för ett gäng underbara kvinnor tillsammans med intressanta begåvade och härliga medaktörer. Alltid lika trevligt att träffa er ute i landet! <3 ... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arken Hotel & Art Garden Spa | Hôtel Eggers | Varbergs Stadshotell & Asia Spa
Anna Lena Bergelin