Alexandra Charles

Succé på Östersjön

Den 2014-10-20 15:54

Vår traditionella höst-författarkryssning på Östersjön blev en verklig succé. Förre justitieministern Thomas Bodström berörde oss alla när han presenterade sin senaste bok "Det man minns" som handlar om hans mamma Vanja. Boken är en berättelse om Thomas Bodströms uppväxt och hans familj, där mamma Vanja framträder extra tydligt. Hon stod alltid Thomas nära, men drabbades i slutet av sitt liv av Alzheimers och bit för bit försvann hon bort. Vanja var den som alltid försvarade och stod upp för sin son. Hon hejade på Thomas när han ville satsa på fotbollen, gladdes åt hans advokatkarriär och framgångar som författare, och tyckte att det var självklart att han skulle tacka ja till att bli justitieminister. Berättelsen om Vanja hör tätt samman med den om Thomas eget liv.

Majgull Axelsson tog oss med till efterkrigstidens Sverige när hon berättade om sin bok  Jag heter inte Miriam, en gripande berättelse om identitet, utanförskap och mörka hemligheter. Hon, Thomas och alla övriga fantastiska deltagare; Karin Wahlberg, Ylva Yngvesson, Carl Jan Granqvist, Catharina Ingelman-Sundberg och jag blev alla intervjuade av duktiga Lotta Gröning. Stort tack till alla, vi ser redan fram emot nästa års författarkryssning.

Alexandra

bodström
Thomas Bodströms berörde oss alla med sin bok "Det man minns"

författarkryssning
Karin Wahlgren, Lotta Gröning, Ylva Yngvesson, Majgull Axelsson, Catharina Ingelman-Sundberg Carl Jan Granqvist och jag efter väl förättat värv. Thomas Bodström var ute och ringde när bilden togs.

Kommentera

Skrämmande kemi

Den 2014-10-19 10:43

Var tredje sekund framställs en ny kemikalie! Runt om oss idag finns över 35 miljoner kemikalier och förra generaldirektören för Keminspektionen, Ethel Forsberg, menar att vi alla blivit kemiindustrins försökskaniner. Dag och natt marinerar vi våra kroppar i kemikalier och hur dessa påverkar arvsmassan, fruktsamheten och annat i oss vet vi inte idag.

Om detta talade Ethel Forsberg under lördagen på Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Hon har skrivit en bok i ämnet "Makt, Plast, Gift & Våra barn". Den borde alla läsa!

På plats fanns också professor Åke Bergman vid Stockholms universitet som har samlat forskare från 16 länder för att kartlägga sambandet mellan kemikalier, hormonstörningar och sjukdomar samt Louise König, hållbarhetschef på Coop. Och jag.

Vi var ense om sambandet kvinnor, barn gifter och hälsa och det ansvar vi vuxna har att prata med och förklara för våra ungdomar och barn och både inom företag och familjer. Efter diskussionen berättade jag om "Livet är en dröm", min biografi.

Alexandra

bokmöte
Åke Bergman, jag, Louise König och Ethel Forsberg på Akademibokhandeln.

Kommentera

Insamling med Drottning Silvia

Den 2014-10-17 08:14

Jag fick äran att agera Master of  Ceremonies under torsdagskvällens fundraising för World Childhood Foundation. Stiftelsen som Drottning Silvia grundade 1999 och som arbetar för allas rätt till en barndom.

Stiftelsen arbetar för att  förhindra att barn utsätts för övergrepp eller exploatering och stödjer idag cirka 100 projekt runt om i världen som arbetar med barn som blivit utsatta eller riskerar att utsättas för övergrepp, barn i samhällets vård, gatubarn och familjer i riskzonen.

Som ni förstår behövs det ständigt mer pengar. Därav att den icke vinstdrivande, opolitiska föreningen International Philanthropic Society arrangerade denna insamlingsafton på Grand Hotel i Stockholm

Kvällen förgylldes av underbara uppträdande av artister som bland annat flamencodansaren Gabriela Gutarra, sångerskorna  Anna Larsson och Maja Frydén,, pianisten Roland Pöntinen, pianisten Henrik Måwe, violinisten Hugo Ticciati och Idolvinnaren Daniel Lindström samt flera duktiga ackompanjetörer.

Alexandra

Silvia
Med Drottning Silvia på Fundraising för World Childhood Foundation

 

Kommentera

Så omväxlande och spännande livet kan vara!

Den 2014-10-16 08:40

Höstarna är något alldeles speciellt. Inte bara för att det är så vackert, också för att det händer så mycket runt om i landet. Och alla aktiviteterna vi arrangerar ger oss en fantastisk möjlighet att få träffa forskare och läkare. Att komma på våra seminarier, salonger och andra event är en unik chans att få inblick och kunskap som sällan annars ges.

Igår deltog jag i 1,6 seminarium på Hotel Ekoxen i Linköping, lett av vår ambassadör Wivi-Ann Heurlin-Krantz och Karin Ericsson, som är kontaktkvinna där. Det blev en lärorik och trevlig kväll där vår Woman in Red-stipendiat gynekolog Kristina Kernell från Linköpings universitetssjukhus berättade om sin nya och mycket intressanta forskning kring gravida kvinnor med medfödda hjärtmissbildningar.

Överläkare Rose-Marie Pettersson från Norrköping, specialist i kardiologi och invärtesmedicin, hjälpte oss förstå vad hjärtflimmer är och optiker Lena Malmberg gav oss en genomgång av ögats åldrande och sjukdomar. Däremellan kåserade jag kring min bok "Livet är en dröm" vilket lockade till många skratt.

På söndag är det dags för vår Författarkryssning med bl a Majgull Axelsson, Carl Jan Granqvist, Thomas Bodström, Lotta Gröning, Karin Wahlberg, Ylva Yngvesson, Catharina Ingelman-Sundberg och mig. Vi seglar ut för ett dygn med spännande författarsamtal, god samvaro, musik, dans och shopping. Tina Leijonberg står för underhållningen. Vad mer kan man önska?

Men innan Cinderella stävar ut vid 18 har jag hunnit med en debatt om ojämlik vård på Kulturhuset i Stockholm. En debatt som direktsänds i radions P1 kl 16 men som ni också kan lyssna på i efterhand på webben, läs mer om den här. Jag tror det kommer att bli heta bollar i luften när man ser på vilka som kommer att delta. T ex journalisten Maciej Zaremba som skrivit flera mycket uppmärksammade artikelserier i Dagens Nyheter om den svenska sjukvården och nominerades till Guldspaden för sin skrämmande artikelserie "Patienten och Prislappen" om hur New Public Management styr vården.

Hemma igen är det dags att ladda upp för konferens om Ledarskap i demensvården på Waterfront i Stockholm på tisdag 21 oktober , Likarättsdagen i Malmö torsdag 23:e då jag kommer att föreläsa och den stora Fredsgalan i Örebro den 24:e.

Tänk så omväxlande och stimulerande livet ändå kan vara!

Alexandra

Kommentera

Fullsatt på Seniormässan

Den 2014-10-15 08:45

Seniormässan i Älvsjö är i full gång och pågår till och med torsdag. Det är 20:e gången denna mässa ordnas och den blir bara större och större. Seniorerna blir fler och är både aktiva , nyfikna och medvetna. För de som inte kunde ta sig till Stockholm kommer en Seniormässa att för första gången arrangeras i Göteborg på Svenska Mässan 10-12 mars 2015! Malmö arrangerar sin tredje Seniormässa i maj 2015.

Tv tar upp de utställare som säljer resor och de intervjuade berättar att de går på restaurang och går på kultur inslag roar sig  mer och mer.  Det är också äldre som i enkäter är mest nöjda med livet.

Men en förutsättning  för denna positiva utveckling är att majoriteten ändå har satsar på sin hälsa först och främst! Det märktes när jag hade möjligheten att föreläsa  på Älvsjömässan för alla seniorer och det var hundratals som lyssnade. Jag kåserade om min bok "Livet är en dröm" och vikten av att satsa på livsstil och livskvalitet med det positiva tänket och generöst tänkande.

Alexandra

Seniormässan
Entusiastisk Alexandra underhöll och roade full salong med Seniorer!

Kommentera

Missa inte Fredsgalan i Örebro!

Den 2014-10-10 17:18

24 oktober bjuder vi in till fest i Öresbro slott. Vi firar FN-dagen med en första fredsdag i rikssalen Örebro slott!

Hedergäster denna kväll är Dr Denis Mukwege och barnmorskan Beatrice Yameogo från Demokratiska Republiken Kongo. Allt överskott från kvällen går till uppbyggandet av centren för kvinnohälsa, initierade av Dr Mukwege, varav ett där Beatrice arbetar. Så anmäl er och betala gärna in ett högre belopp.

Efter festmiddagen blir det konsert med Lill Lindfors, Divine och Edo Bumba.Henrik Måve spelar piano, Mats Norrefalk gitarr, Hans Backenroth bas och Jocke Ekberg trummor Jag får hjälp av Marika Griehsel och Stina Berge att leda kvällen.

Välkomna till denna fantastiska fredskväll med en unik chans att göra skillnad!

Alexandra

Dr Denis Mukwege är hedersgäst vid vår fredsmiddag i Örebro

Kommentera

Malala, Thea och internationella flickdagen!

Den 2014-10-10 16:56

Så underbart att Nobels fredspris i år går till Malala Yousafzai. Den Pakistanska flickan som 2012 utsattes för ett mordförsök i skolbussen hem 2012. Hon sköts i huvudet och i nacken som straff för att hon vägrat hörsamma talibanernas förbud mot skolgång för flickor. Idag bor Malala i Birmingham. Idag kungjordes att Malala, 17 år gammal, får Nobels fredspris för sitt arbete mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn. Hon delar priset med den 60 år gamle indiske aktivisten Kailash Satyarthi.

Det kommer så rätt i tid. Unga flickors situation i världens måste lyftas. Den norska bloggen om lilla Thea 23 år som ska gifta sig med 37-åriga Geir är förvisso ett fiktivt fall, men den vill lyfta frågan om att ungefär 250 miljoner flickor i världen idag har gifts bort innan de fyllt 15 år. (Unicefs siffror). Den främsta orsaken är fattigdom. En bortgift dotter är en försörjd dotter. Alla dess barnäktenskap som leder till så mycket sorg och skada. Våldtäkter inom äktenskapet, underlivsskador,förlorad utbildning...  Erik Helmerson skriver i Dagens Nyheter

Imorgon lördag är det FN:s internationella flickdag. En dag då allmänheten ska uppmärksammas på flickors rättigheter och flickors situation diskuteras världen över.

"Den 11 oktober 2014 är också en påminnelse om varför kampen mot terrorband som IS, Boko Haram och al-Shabaab är avgörande och varför Sverige inte kan stå bredvid och titta på. Att förslava, förtrycka och utnyttja flickor och kvinnor är en viktig beståndsdel av deras blodiga ideologi.", skriver DN. Tål att tänka på. Vi måste alla börja göra något nu.

malala
Malala 17 år, årets fredspristagare!

 

 

Kommentera

Om själens ABC i Falun

Den 2014-10-07 08:10

Varje dag tar en person över 65 livet av sig. Hur kan vi ge första hjälpen vid psykisk ohälsa hos mogna kvinnor och män? Om detta, "Själens ABC" talade Susanne Rolfner Suvanta, fil mag, sjuksköterska och författare, under vårt seminarium i Falun igår. Ett aktuellt och engagerande ämne, det finns många äldre med depressioner som lider i det tysta.

Elisabet Wahlin, entreprenör och egen företagare sedan tio år delade med sig av sin entusiasm och inspiration om vägval, mod och glädje genom 100 procent inspiration och jag kåserade om min biografi Livet är en dröm.

Osteoporos/benskörhet var första ämnet för kvällen och vår publik lyssnade intensivt till överläkare Britt-Marie Nyhäll , som konstaterade att fortfarande får bara 14 procent behandling av de som är drabbade.Varannan kvinna var fjärde man får ju osteoporos så det är en folksjukdom. Frågorna var många denna måndag i Falun. Salen var fullsatt och gästerna entusistiska!

Alexandra

Med Elisabet Wahlin och Susanne Rolfner Suvanta i Falun.
Med Elisabet Wahlin och Susanne Rolfner Suvanta i Falun.

Kommentera

Kulturesa till Rom

Den 2014-10-02 08:41

På lunch i Rom under kulturresa där vi bland annat besökte den anrika filmstaden Cinecitta där bla Fellini, Rosselini och många andra skapat sina filmer.

Hedersgäst var Anita Ekberg, som fyllde 83 är, fortfarande strålande alert och vass i repliken.

Även Carola , som vann Eurovisionschlagerfinalen med Fångad av en stormvind just här, var med och underhöll i vacker röd klänning!

Sällskapet svenskar njöt och kände oss stolta över våra stjärnor.

Alexandra

Med Carola i Rom
Med Carola i Rom

Kommentera

Även äldre har ont i själen

Den 2014-10-01 09:46

Idag är det internationella äldredagen och det ger oss möjlighet att uppmärksamma den skamliga och sorgliga diskriminering som råder för äldre inom ännu ett område.

Den bittra sanningen är att en person över 65 år varje dag tar livet av sig. En person varje dag! Psykisk ohälsa drabbar alla åldrar, men det finns en ogrundad föreställning om att "problemen" försvinner när man blir pensionär... Det är ytterst få äldre som fått tillgång till psykologisk behandling - trots att man vet att det har bättre effekt hos äldre än hos yngre. Och trots att andelen självmord är högst bland äldre män.

Jag har varit med och undertecknat ett upprop i tidningen Dagens samhälle som ni kan läsa om ni klickar här. Där tar vi bl a upp hur Första hjälpen till psykisk hälsa för äldre både räddar liv och sparar pengar. Vi kräver resurser för fortsatt utbildning av instruktörer i Första hjälpen till psykisk hälsa för äldre. Första hjälpare i alla verksamheter som möter äldre. - Minst en äldrepsykiatrisk specialistfunktion i varje län. Och att 65-års gränsen rivs. Det kan rädda liv!

Alexandra

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg

Hälsoångest - när rädslan för sjukdom gör oss sjuka: Var god dröj när du ska googla symtom Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Köp en eltandborste som gör gott, inte enbart för din mun
Sensi Femme för alla kvinnors hälsa