Alexandra Charles

Viktig beröring

Den 2016-12-02 15:07

Jag läser det fina reportaget i DN:s Insidan om beröring av Ussie Hjelm, om varför beröring är så viktigt i alla åldrar för vårt välmående. Både en liten nyfödd bebis och en 90-åring reagerar positivt på att någon de tycker om stryker dem över armen.

Kroppens må bra-hormon, oxytocin frisätts och sänker halten av blodtryck och  stresshormoner och ökar tolerans för smärta. Jag läser också om hur vi alla har olika stort behov av beröring och de som har stort behov och inte får det tillfredsställt kan utveckla nedstämdhet och depression. Så sorgligt! Jag tänker direkt på våra fina äldre personer i samhället och hoppas så att alla som önskar får bli mer berörda av någon det tycker om! Vad kan samhället göra, kan vi erbjuda massage på äldreboenden? Arbeta mer med hundar och andra sällskapsdjur, vårdhundar och liknande? Längst ner hittar du Ussie Hjelms och professor Håkan Olaussons tips från DN om vad just du kan göra för att öka beröring i ditt och andras liv.

Under tiden hoppas jag att vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben kan beröra även på ett psykologiskt plan. Nu drar snart vår största kampanj och hjärtefråga igång- Woman in red, för att motverka hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Vi inkluderar hela Sverige, håller seminarier, bjuder på underhållning och god mat. Programmet är nu satt och finns här på hemsidan: Woman in Red 2017

Dessutom är Hälsopriset 2017 i full gång med prisutdelning och galakväll den 30 januari. Kanske kan nya kategorin "Årets hälsohjälte" få fram goda hälsogärningar inom äldrevården? Känner du till någon extra godhjärtad person? Tipsa oss gärna!

Apropå priser har vi haft den stora glädjen att få dela ut vårt Journaistpris till Kerstin Weigl och vårt Vetenskapspris till Maj-Lis Hellenius, vilket bland annat uppmärksammades av Aftonbladet. Vi vill framhålla och premiera Maj-Lis Hellenius och Kerstin Weigls outtröttliga kamp för kvinnors hälsa, både på det fysiska och psykiska planet.  De förbättrar villkoren för kvinnor i samhället gör därmed alla våra medsystrars liv både friskare och mer meningsfullt. Hurra för Kerstin och Maj-Lis och stort grattis!

Tips för ökad beröring i vardagen:

1. Lek med barn, barnbarn, hund och katt.

2. Unna dig massage- och spabesök.

3. Se en kärleksfilm - att se kärlekspar röra ömt vid varandra aktiverar samma områden i våra hjärnor som när vi själva blir berörda.

 

Kommentera

Höst med kvinnohälsa i fokus

Den 2016-10-26 15:41

Tiden går fort när man har roligt. Själv märker jag knappt att årstiden har skiftat, att vi har en mörkare och kallare tid framför oss. Vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben fyller den här hösten med att ta nya krafttag för kvinnohälsan. Nyss hemkommen från en härlig författarkryss på Östersjön med seminarier och diskussioner med bland andra Ebba Witt Brattström, Herman Lindqvist och Bodil Jönsson laddar jag just nu för nästa stora insats för kvinnors hälsa:

Den 27 oktober håller vi ett seminarium i Stockholm med fokus på osteoporos- Var befinner sig osteoporosvården idag?   Här sammanfattar vi tidigare politiska hearings och bjuder in till debatt med läkare, professorer, politker och journalister. Välkommen du också!

Nästa stora punkt på agendan är Hälsopriset 2017, vi följer upp förra årets succé och delar återigen ut pris till Sveriges främsta hälsoprofiler. Du vet väl att du kan nominera redan nu? Gör gärna det här.

Jag nämnde hösten i början av inlägget, nog märker jag den lite ändå. Jag försöker fokusera på det som är positivt, trädens vackra färgkaskader, att promenera i stadens parker bland färgglada höstlöv och kastanjer och avsluta med en kopp värmande te tillsammans med någon som står mig nära. Men visst, när vinden blåser alltför kallt drömmer jag mig istället bort till mitt Barbados... Det har blivit tradition för oss på 1,6 & 2,6 miljonerklubben att ordna wellnessresor dit varje vinter (när det är som kallast) - följ med oss dit! 

forfattarkryss

Kommentera

Hund och föreningsliv ger bättre hälsa

Den 2016-08-26 12:46

alexandra och Dottie

Idag på Alla hundars dag har vi besök på kontoret av den lilla Jack Russell-terriern Dottie. Att ha hund ger ju både fysisk aktivitet, mindre stress och mycket kärlek - väldigt hälsosamt!

Apropå fysisk aktivitet skriver DN idag om hur vi genom att:

1, röra mer på oss

2. lära oss nya saker

3. vara mer socialt aktiva och delta i föreningsliv

-  kan skydda hjärnans funktioner och förbättra minnet.

Ytterligare en anledning att bli medlem hos oss :) och att delta på vår Hälsodag - en dag med rörelseglädje för hela familjen - en massa roliga aktiviteter för alla åldrar, familjeyoga, hälsopromenad, spa-behandlingar, cirkusträning, hoppborg och barnens favoriter Babblarna. Alla är välkomna och allt är gratis! Hälsodagen är en rikstäckande kampanj över hela landet. Läs mer här och varmt välkommen!

Nu ska jag och Dottie bege oss ut i sensommarsolen och promenera. Trevlig helg!

 

Kommentarer

inga tillander skrev 2016-10-21 10:04:

älskar min lilla pudel men det gör att jag inte kan resa iväg på alla fina resor som jag skulle vilja, har försökt ta med Lucky till Spanien men där får man inte ens åka buss med hund och taxi är rädda för att hon hårar ner.Söker hundvakt där hon kan trivas, kommer till Barbados men är det möjligt att enkelrum är tillägg 11-12.000??
hälsn inga

Lena Jägerlind skrev 2016-10-23 16:58:

Javisst ett högt enkelrumstillägg! Jag har också hund en liten shitzu/malteser, Rudolf som jag alltid har bra hundvakt åt men funderar vidare på Barbados pga av tillägget?
mvh
Lena

Kommentera

Vi ses på Hälsodagen!

Den 2016-08-05 09:26

Hoppas ni har haft en skön, rolig och avkopplande sommar oavsett om ni har rest ut i världen, varit i somarstugan eller tagit det lugnt hemma. Själv har jag njutit av den svenska sommaren i skärgården, på Öland och Gotland - både ledig, i sällskap med vänner  och i kombination med aktiviteter för 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Nu ser jag fram emot en spännade och rolig höst där det som dyker upp först hos oss på 1,6 & 2,6 miljonerklubben är Hälsodagen - en rikstäckande turné med fokus på rörelseglädje för hela familjen! Allt är gratis. Och just DU, din familj och dina vänner är varmt välkomna!

Hälsodagen bjuder på kostnadsfria hälsoaktiviteter för alla åldrar. I Stockholm håller vi till på Djurgården den 4 september med flera aktiviteter, här kan du få gratis spa-behandling i vårt pop up spa, vaccinera dig mot TBE, lära dig mer om första hjälpen och hjärt-lungräddning och få tips av personliga tränare och läkare medan barnen kan träna cirkusträning med Cirkus Scott, få träffa Babblarna, hoppa i hopptält och prova yoga. Ett stort mål med dagen är att slå rekord i familjeyoga - hjälp oss och delta du också!

Vi har liknande upplägg i övriga städer runt om i Sverige, Linköping, Uppsala, Västerås, Örebro, Helsingborg och Malmö. Här hittar du datum och mer information.

Välkommen och hoppas vi ses!

I väntan på Hälsodagen vill jag tipsa er alla om människorättsjuristen Parul Sharmas sommarprat. Vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben har haft glädje att samarbeta med Parul under en längre tid tillsammans med Hand in Hand Sweden. Sedan vårt gemensamma Almedalsseminarium är vi även stolta över att få välkomna henne som ny 2,6-ambassadör. Lyssna på kloka Parul Sharma här.

 

Kommentera

Jämlik kvinnohälsa i Almedalen

Den 2016-07-18 16:06

Nu har vår roliga och intensiva Almedalsvecka just passerat. 1,6 & 2,6 miljonerklubben hade monter mitt i det heta stråket på Cramergatan. Våra duktiga volontärer och kontaktkvinnor från både Gotland och fastlandet bemannade montern , informerarade om vår förening, våra Almedalsseminarier (5, 7 och 8 juli) och välkomnade många nya medlemmar.

Vi lyfte viktiga frågor om kvinnors hälsa, om jämlik hälsa, hjärtsvikt, hormoner, benskörhet, geriatrik , demensforskning, preventivmedel och äldreomsorgen för att nämna några! Gemensamt för alla var det genomsyrande temat förändring, på såväl individ- som samhällsnivå.

Vi märkte att den hetaste frågan i Almedalen annars var migrationsfrågan som kopplades ihop med EU-situationen. Här kunde vi enkelt identifiera våra egna hjärtfrågor om kvinnors hälsa ur ett jämlikt perspektiv samt livskvalitet och boendesituationen för äldre.

Genom våra seminarier och genom de många viktiga politiker, mediaprofiler och andra samhällsdebattörer vi träffade och interagerade med i Almedalen har vi nu ytterligare påverkat våra beslutsfattare på många områden. Det goda samtalet är vägen framåt.

 

Kommentera

Sommarlycka

Den 2016-06-02 19:55

Vår nya bok Lyckomyten ställer frågan: vad gör oss egentligen lyckliga?

För mig, så här års är det SOMMAREN. Denna underbara tid, då allt prunkar och blommar, även själen! Tid för återhämtning, att njuta av naturen och vara med nära och kära.

Många av oss åker utomlands och många som jag, stannar gärna i Sverige under denna ljuva årstid.

1,6 & 2,6 miljonerklubben  finns förstås i  Almedalen. Jag själv är med hela veckan. Som både folkbildare och opinionsbildare har vi ett viktigt arbete att göra i Visby i sommar. Här ser jag också fram emot att möta nya människor som är nyfikna på vårt arbete och vill vara med och bli medlemmar!

Och bland er andra underbara som har varit med oss ett tag, tänk till exempel vilka fina volontärer vi har!  Både i ambassadörsgrupperna, medicingruppen , och kontaktkvinnogruppen!

Vi träffade våra kontaktkvinnor nu i slutet av maj och konfererade, umgicks och diskuterade. Det blev en mycket inspirerande och stimulerande konferens!

Våra ordföranden från systerklubbarna i Finland, Norge och Bryssel deltog också (tyvärr kunde inte systerföreningarna i Danmark, Tyskland och Sydafrika vara med denna gång).

Medicingruppen med våra experter möttes häromdagen och diskuterade inför kommande höst och vintersäsong, vad vi bör fokusera på och vad vi kan ta upp på våra program. Vi vill till exempel driva frågan tillsammans med Vårdförbundet om sjuksköterskornas låga löner och dåliga arbetsvillkor med få möjligheter att avancera och vidareutbilda sig, det behöver vi ju alla!

I höst vill vi också fokusera på den ojämlika vården och den långa väntetiden på cancerbehandlingar.

För att backa bandet och återgå till sommaren vill vi, till exempel i vår monter i Almedalen, informera om att det är viktigt att vaccinera sig mot TBE. Försiktighet gäller i sommar mot både fästingar men även solen. Sola inte för länge utan solskydd - även om själen fått vingar!

I vår Almedalsmonter kan du även testa  din lungkapacitet och träffa alla våra trevliga kontaktkvinnor på Gotland!

Under våra seminarier i Almedalen kommer vi att ta upp benskörhet, som är en underbehandlad sjukdom och som främst drabbar kvinnor. Vi sätter också fokus på den eftersatta cancervården med långa väntetider etc. Almedalsseminarierna kommer även ta upp stroke, och genusperspektiv i läkemedelsbehandling, hjärtsvikt, den ojämlika vården och äldres liv - en jämförelse mellan Sverige och övriga EU.  Vi kommer också berätta om vårt Hand in Hand-samarbete kring Women´s Health Movement India. I anslutning till det kommer vi också dansa lite Bollywooddans för dans och musik skapar glädje, så let´s move it!

Glad sommar!

Kommentera

Hurra för Shakespeare!

Den 2016-04-25 13:58

I år firar William Shakespeare 400-årsjubileum! Denna gigant fortsätter att sätta avtryck och påverka vårt internationella och nationella kulturliv. SVT sände genom BBC nyligen ett helkvällsprogram om Shakespeare som jag såg och blev så imponerad. Kan varmt rekommendera! Än idag är vår teaterscen, våra största skådespelare, opera, sång, sonetter och dans starkt influerade av Shakespeare.

Samma helg som jag såg det fina Shakespear-programmet tog jag även med familjens yngsta till Gröna Lund som öppnade för säsongen. En viktig vårtradition i vår familj! Att få skratta tillsammans är en fantastisk hälsokur. Just den mentala hälsan, att vara mentalt aktiv, inte vara ensam utan röra sig, träffa människor och ha roligt har nu även vetenskapligt visat sig vara en livsstilsfaktor som motverkar demens. Vi kvinnor är sedan länge bättre på detta än män, men nu börjar männen komma ifatt. Det kan vara en orsak till att skillnaden i demens mellan män och kvinnor nu minskar. Läs Karin Bojs intressanta artikel "Glada nyheter om demens och friska hjärnor" i DN, som du hittar här.

 

 

 

 

Kommentera

Mer idrottsresurser till kvinnor!

Den 2016-04-15 10:55

På tåget från Göteborg och en lyckad politisk hearing om osteoporos, läser jag i Aftonbladet debatt om att männens makt över idrotten måste brytas. Jag håller verkligen med.

Debattörerna i Aftonbladet, Daniel Alsarve,Isabelle Widmark, Hanna Marklund, Caroline Jönsson och Jesper Fundberg menar att Riksidrottsförbundets mål är tydligt: kvinnors och mäns idrottande ska värderas lika. Men verkligheten ser annorlunda ut, det är män som fördelar pengarna – och det är pojkar och män som får 80 procent av resurserna. Bara 20 procent av idrottsresurserna går till kvinnor. Det här måste förändras.

Det finns ingen annan del av samhället som så oproblematiskt ger majoriteten av resurserna till pojkar och män. Fördelningen lär flickor och kvinnor att mäns och pojkars verksamheter prioriteras och värderas högre både bokstavligt och symboliskt.

Idrottsrörelsen är efter skolväsendet samhällets  största folkfostrare. Men idrotten domineras till stora delar av män och manlighetsnormer.  En jämlik fördelning av ekonomiska resurser är en grundförutsättning för att förändra dessa normer.

Jag tycker det är så viktigt att flickor och kvinnor får samma möjligheter som pojkar och män! Överallt. Och vi ska självklart idrotta på lika villkor även resursmässigt, oavsett kön.

En annan debatt som jag har följt med stort intresse är den om barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Här har Suzanne Ostens nya film "Fliclan, mamman och demonerna" stått i fokus. Vi erbjöd nu i veckan en förhandsvisning av filmen med efterföljande panelsamtal, tack till er alla som kom! Suzanne presenterade sin film på plats och deltog i debattsamtalet efteråt. Så roligt att se att hennes film nu har tagits så väl emot, se till exempel DN: s recension här. Stort tack och grattis till dig Suzanne!

Kommentera

International Happiness day!

Den 2016-03-18 15:33

Den 20 mars var det International Happiness day och vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben har all anledning att vara glada. Woman in Red, har nu haft 19 events i 19 städer, intressanta seminarier, utdelning av forskningsstipendiater och uppskattad underhållning med kvinnohjärtat i fokus. I de flesta städer var det fullbokat. Så roligt! Jag vill passa på att ge en stor eloge till vår projektledare, Ranna och alla våra kontaktkvinnor, ambassadörer och volontärer ute i landet som gör detta möjligt. Stort tack till er!

Tillbaka till Happiness day! Lycka är viktigt för vårt välmående men att känna sig lycklig är ett relativt begrepp och kan också upplevas som stressande. Vi kom precis ut med vår nya bok i ämnet, Lyckomyten, av Leone Milton och Ingemo Bonnier där 17 kvinnor medverkar och berättar om sin erfarenhet av lycka och vad som får dem att må bra - på riktigt. Läs den!

Att dansa kan göra oss lyckliga och glada för stunden. Det kan Jill Taube, Annette Lefterow, och Susanne Lanefeldt hos oss intyga. Så låt oss alla i 1,6 & 2,6 dansa varje söndag! Dansa i 10 minuter, hemma, ute , inne, var som helst, sätt på bra musik och dansa, ensam eller tillsammans med de närmaste, vänner och familj! Låt oss starta en danstradition, alltid på en söndag. Tänk, ni som minns på Melina Mercouri!

Annat man blir glad av är att påminna sig om att våren nalkas, även om det blir isande vindar igen, men det knoppas och det ger hopp om att snart, snart så...

 

Kommentera

Idag är det Internationella Kvinnodagen och då firar vi Kvinnohjärtat!

Den 2016-03-08 17:43

Woman in Red, vår livsviktiga kampanj, har vi nu genomfört framgångsrikt i mer än hälften av de 19 städer vi anordnar aktiviteter med kvinnohjärtat i fokus. Vi har fått ta del av nya rön, ny kunskap och inspiration genom bland annat musik, dans och sång. Kampanjen samlar även in pengar till Kvinnor & Hälsa och forskningsstipendier på kvinnohjärtat genom försäljning av våra pins, armband, lotterier samt gåvor.

Turnén fortsätter och idag, den 8 mars, anordnas Woman in Red i Visby, Linköping, Helsingborg, Ljusdal, Västerås och Östersund med Internationella Kvinnodagen och kvinnohjärtat i fokus!

Mer kunskap, mer forskning är vägen till ett bättre liv för alla kvinnor! 

Vi fortsätter kampanjen för bättre hjärthälsa och hoppas Du kan/vill stödja oss genom att köpa vår pin på Willy’s, Lifebutikerna och vår hemsida!

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Annette Lefterow

Annette Lefterow

Med Wellnesskollen får du koll på det mesta inom hälsa!: Nu får Wellnessbloggen här på 2,6 miljonerklubben ett nytt ansikte och vi presenterar Wellnesskollen. Nästa vecka börjar jag blogga och tvodda med reportage och recensioner om allt inom häls... Läs mer »

Julklappstips

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Ge en annorlunda gåva i år - stöd forskningen på kvinnohälsa!
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser