Alexandra Charles

15 000 marschaller

Den 2015-03-27 16:27

En magisk onsdagskväll med Star for Life. 15 000 marschaller tändes på Gärdet i Stockholm där varje köpt marschall bidrar till deras verksamhet för utsatta barn och ungdomar i Sydafrika och Namibia. Sedan vandrade vi vidare till en suggestiv konsert i Berwaldhallen med artister som Måns Zelmerlöv, Molly Sandén, Triple & Touch och flera andra och förstås alla underbara barn från Sydafrika som sjöng.

Gärdet_5

Måns_Molly Måns Zelmerlöf , Molly Zanden Gladys del Pilar körer 500 ungdomsr fr olika  skolor Gärdet_3

Star for Life arbetar för att fattiga och utsatta barn och ungdomar ska få möjlighet till utbildning och de arbetar också med deras självkänsla så att de ska få ett hopp om framtiden och förståelsen för att utbildningen är vägen ut ur fattigdomen som Mandela också uttryckte det.

De vill lära elever fokusera på studier, få ett mål i livet, utbilda sig och bli något. ”I decide” är en del i deras målsättning.

De arbetar också mycket med att informera ungdomar om Hiv och Aids och vikten av att skydda sig. Utbildningen varvas också med musik och idrott för att väcka glädje och inspiration hos dem.

Jag tycker att deras arbete är otroligt viktigt och genom 1,6miljonerklubben arrangerade vi i februari en resa för våra medlemmar till Kapstaden och besökte flera av Star for Lifes skolor och alla elever som har fått möjligheten till en utbildning och en framtidstro. Det är så roligt att se att alla bidrag som människor skänker verkligen gör nytta.

Sedan 2005 har de arbetat med ca 200 000 elever, deras familjer och lärare. De gör ett fantastiskt arbete och jag är stolt över att få vara ambassadör för dem.

Nu önskar jag att vi kan hjälpas åt att samla in pengar till en primary school, som blir en 1,6 skola!

Genom att skänka valfritt belopp till PG 429 79-5 och märka insättningen med ”Star for Life” (innan den sista maj) så kan detta bli möjligt!

Då kan vi besöka den, följa eleverna och se hur vår insats hjälper  dessa barn o ungdomar!

Kommentera

Ta till vara på kompetensen!

Den 2015-03-19 09:07

Integrationspolitiken måste ändras nu!Vi har inte tid att vänta medan nya asylsökande strömmar in varje månad? ! Våra politiska  partier sitter och tänker, ser över, tillsätter nya utredningar, när verkligheten rullar på, men ingen verkar  inse att för en gångs skull

måste  man agera snabbt.  Bristen på asylboende, en förbättrad SFI , hur får vi ut nyanlända i arbetslivet? Detta är de ärenden som man bör lyfta nu!

Det finns initiativ från privatpersoner som erbjuder praktikplatser i sina företag men när sen personen avslutat  sin praktik får man inte med nuvarande regler fortsätta  att arbeta  under studietiden.  Många invandrare  har ju yrkeskunskap som vi inte tar  tillvara.  Det saknas personal med utbildning inom tandvården, sjukvården och skolan.

Vi behöver omgående i kommuner, landsting,  i riksdagen och regeringen prioritera denna angelägna fråga. Den är komplicerad  och har många olika delfrågor men helheten är ju, hur kan vi snabba  på mottagandet, förbättra  villkoren och utbildningen och fånga upp den kompetens, som finns i denna grupp nyanlända, som vi så väl behöver. Nu.

Kommentera

Information och inspiration I Umeå

Den 2015-03-16 08:37

Kvällen i Umeå tyckte jag blev en riktigt trevlig kväll med runt 200 kvinnor som fick lyssna till intressanta föreläsningar  av Mona Lycksell som gav både ny information och kunskap om  hjärtflimmer och Christina som berättade om projektet Solvatten.

Sedan fick vi alla inspiration av Lili Öst som sjöng och kåserade om hur man kan fokusera och tänka nytt!

Avslutningsvis blev det modevisning av Pagelle, butik Eva i Umeå och boutiqe Unos.

Woman in red, Umeå

Christin, Lilli Öst, Christine vår kontaktkvinna i Umeå, Mona Lycksell kardiolog som föreläste om hjärtflimmer och Christina  som berättade om Solvatten!

Lilli Öst, Christine Hanell och Christina

Mona Lycksell

Mona Lycksell föreläste om hjärtflimmer.

 

 

Kommentera

Woman in Red på Oscars

Den 2015-03-05 13:31

1

Woman in Red på Oscarsteatern igår blev en fantastisk kväll. Vi delade  ut våra stipendier om 1.2 miljoner, med hjälp av jämställdhetsminister Åsa Regnér och landshövding Chris Heister, föreläsningar om t ex brustet hjärta , tandhälsa och hur bröstcancerbehandling kan påverka hjärtat.

Inspirerande  dans med Annette Lefterow, underhållning med Arja Sajonma, Divine,Vocalettes och Lise o Gertrud- och finalen, modevisningen i rött blev en succé, med Susan Lanefelts rock n´roll.

Kommentera

Nu har vi startat 1,6 i Kapstaden

Den 2015-02-23 08:55

Sveriges ambassadör i Sydafrika , Anders Hagelberg , gratulerade oss och önskade lycka till och Dan o Christine Olofsson , grundare Star for Life, höll anförande och gratulerade oss också. En mycket lyckad start på 1,6 i Kapstaden!

Gratulationer i Sydafrika

Kommentera

Sportlov, skidföre, vackert med snö och sol!

Den 2015-02-09 14:29

Nu känns det nästan fel att vända kosan mot Sydafrika!, men 1.6 har en grupp resa och Star for life, skolsystemet för ungdomar, fyller 10 år. Jag är ju ambassadör för Star for Life, nästan sedan starten och många i vår förening har även besökt skolor och blivit som jag, engagerade.

När man kommer in på skolorna, grips man av en oerhörd glädje över att det lilla som vi kan göra, ändå gör så stor skillnad. Ungdomarna blir sedda, får en identitet, självförtroende och vet att de inte ska ha oskyddat sex, p.g.a. hiv- och aids risken. Vid det här laget är det över 150 000 elever som kunnat gå igenom Star for Life. De blir entusiastiska över sina studier, det är roligt att vara med om dessa lektioner, alla blir stjärnor, de får en drömbok där man skriver in sina drömmar. Först skriver de sina drömmar lite trevande, sedan med ökat självförtroende, till sist vågar de säga - jag vill bli sjuksköterska, lärare, ingenjör. Jag kan, om jag bara bestämmer mig!  De blir dedikerade, kan senare i sin tur hjälpa till att coacha de yngre.

Det blir konserter med körer med ungdomar och svenska artister, Triple & Touch, Molly Sanden Måns Zelmerlöw, Nisse Landgren. För att nämna några! Safari turer, utflykt på floden, och som avrundning Stellenbosch med vingårdar och Goda hopps udden, pingviner m.m.

Vårt eget 1,6 seminarium äger rum den 17 feb i Kapstaden i samarbete med Mhani GIngi, den kvinnoorganisation vi där samarbetar med. Det blir mycket spännande! Kardiologprofessor Karin Schenck Gustafsson reser ned och föreläser och jag får berätta om vår 1.6 organisation!

Håll tummarna och sen, när vi är hemma igen laddar vi upp inför Woman in Red, vår Hjärtkampanj, som i år går i 17 städer .

se www.1.6miljonerklubben.com

Tack, för att ni är med och stöttar vårt arbete för alla kvinnors hälsa!

Bästa hälsningar

Alexandra

 

 

Kommentera

Grattis till segern Joshi och Victoria!

Den 2015-02-02 23:52

Vår ambassadör, konståkerskan Victoria Helgesson, var med och skapade idrottshistoria under konståknings-EM i Globen i Stockholm. Hon kom femma och lillasyster Joshi tog en sensationell fjärdeplats. Så bra har ingen svensk varit sedan 1932. Vilken bedrift från dessa duktiga systrar!

Victoria är sedan tre år vår ambassadör för 2.6 och vi samarbetar med Konståkningsförbundet för att entusiasmera fler barn och barnbarn att testa konståkning. Att åka skridskor borde alla ungdomar få prova på, att bli konståkare är något många drömmer om. All rörelse, särskilt när man koordinerar med musik är ju väldigt god hjärngympa, förutom att det är roligt och vackert.

Vi kan inspirera våra barn och barnbarn att börja åka. Ut på isbanorna och njut!

Alexandra

Skridsko
Med Victoria och Joshi Helgesson efter deras makalösa bedrift i konståknings EM - Sveriges bästa resultat på 73 år. Inte konstig att Konståknngsförbundets ordförande Katarina Henriksson längst till höger är stolt.

Kommentera

Välbesökt 1,6-möte i Köpenhamn

Den 2015-01-23 10:06

Den fina Folke Bernadottesalen fylldes med ett 90-tal gäster när 1.6 i Danmark hade seminarium. Ordföranden Anne Marie Munther hälsade välkommen och därefter berättade  jag om föreningens historia och mål och syfte.

Och intresset var stort! Nästan alla blev  nya medlemmar, så roligt.

Gästtalare var Helle Sydental, journalist som råkat ut för feldiagnos av sköldkörtelsjukdom men själv lyckades kämpa sig till rätt behandling och är idag frisk. Ett mycket viktigt ämne eftersom så väldigt många kvinnor lider av detta problem.

Mötet avslutades med att kyrkoherde Per Lidbeck berättade lite om den fina kyrkan och dess historia.

 Nu ser vi och våra danska vänner fram emot nästa program i april.

Med vänlig hälsning

Alexandra

kphmn1
Välbesökt möte i Köpenhamn som ledde till många nya medlemmar!

Per Lidbeck , Helle Sydenthal jag och Anne Marie Munther i den vackra Folke Bernadottesalen.

Kommentera

Hur ska vi få pengarna att räcka?

Den 2015-01-14 16:21

Det är sjukvårdskris i Sverige. Pengarna räcker helt enkelt inte till och våra stora sjukhus tvingas till stora nedskärningar som kommer att drabba patienterna.

På Skånes universitetssjukhus har vårdplatsläget varit extremt i flera dagar. Operationer av lägre prioritet ställs in. Nu har även canceroperationer ställts in i Helsingborg på grund av brist på platser.

I dagens Svenska Dagbladet berättar Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinskas läkarförening, om sin stora oro inför besparingarna på en halv miljard kronor, vilket kommer att ge patienterna längre köer och väntetider men även påverka läkarnas möjligheter till utbildning och bättre kompetens!

Situationen är liknande över hela landet. Det finns inga pengar, men samtidigt läser vi om hur inhyrd personal, läkare i klar majoritet, ökar i rasande fart. Att en av fyra läkare inom psykiatrin är inhyrd och att detta kan kosta ett landsting upp till 440 000 kr i månaden mot normalkostnad för läkare på 100 000 kr känns inte bra.

Sjukvårdspersonal är lågavlönad, nog vore det bättre att ge de anställda ett rejält lönelyft så de vill jobba och vara anställda. Det behöver inte handla om att fyrdubbla lönen, men bättre lön och arbetsvillkor skulle säkerligen minska de närmre tre miljarder kronor som landstingen betalade bemanningsföretagen förra året. Siffran lär ju inte sänkas.

Men vi måste också se över mycket annat. Förslaget igår att landstingen går samman om medicininköp är ett steg i rätt riktning. Varför ska somliga landsting betala mycket mer för samma medicin. Varför ska vi i Sverige överhuvudtaget betala mer än andra länder.

Och inte minst totalfördelningen av pengar. Dags att se över hur vi fördelar ALLA pengar i samhället. Många behövande slåss om slantarna, här gäller det att se rättvist till alla. Om några år väntas kostnaderna för personlig assistans nå över 30 miljarder svenska kronor.  Efter assistansreformen infördes 1994 har många funktionsnedsatta kunnat slippa bo på institution. Det är fantastiskt bra. Men, även om det är känsligt att tala om det, så förekommer också missbruk och bedrägerier. En mycket liten del av verksamheten förvisso, men enkel och lönsam. Så pass omfattande att ekobrottsmyndigheten vill ha en lagändring för att få stopp på bluffandet. Det är inte bara behövande brukare som drabbas. Många miljoner skulle kunna gå till sjukvården istället. Statens kostnader för assistansersättning har stigit kraftigt från fyra miljarder kronor år 1995 till 22 miljarder kronor år 2009. Redan 2005 pekade brottsförebyggande rådet ut assistansersättning som ett riskområde för bidragsbrott. Sen ett och ett halvt år tillbaka har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) haft möjlighet att göra oanmälda inspektioner hos de nästan 1000 privata vårdbolagen för att utföra tillsyn på den vård som ges. Men under denna period har man bara gjort en enda inspektion uppgav Sveriges Radio igår.

Detta är bara ett område som vi ser att problem uppmärksammas men inget görs. Ska pengarna räcka till alla behövande idag så måste vi också våga säga stopp när det inte går rätt till.

Alexandra

Kommentera

Från vinter till värme.

Den 2014-12-30 11:49

Minus sju grader mötte mig i morse här i Vasastan i Stockholm. Snö,  vackert och kallt. Men nu är jag  på väg till värme, sol, ljus och bad på Barbados! En grupp från 1.6 reser ned för stt njuta av vår hälsoresa med många nya upplevelser på lut. Återhämtning , avkoppling med både vattengympa , powerwalk och yoga, om man känner för att aktivera  sig!

Vi kommer att njuta av den karibiska brisen, turkost 25 gradigt hav, 27 i luften , blomsterprakt , gröna palmer , oleander, hibiskus och göra många spännande utflykter .

Glädje!

Tack för ett  innehållsrikt och händelserikt år! Låt oss hoppas på att nästa år blir ännu mer givande! Nyårslöftet, ta tag i allt viktigt, ta tid för återhämtning njuta av livet!

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag er alla.

Alexandra

oleander
Nu väntar blommande oleander i varmt Karibien!

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Annette Lefterow

Annette Lefterow

Om wellness i Lyckopodden: Wellness, wellness, wellness.. Det finns mycket att säga om hälsofokus, wellness och nutida trender. Lyssna på veckans avsnitt av Lyckopodden med Leone och Bianca. Denna vecka har jag den sto... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser

Shen Yun 4-7 april