Alexandra Charles

Även äldre har ont i själen

Den 2014-10-01 09:46

Idag är det internationella äldredagen och det ger oss möjlighet att uppmärksamma den skamliga och sorgliga diskriminering som råder för äldre inom ännu ett område.

Den bittra sanningen är att en person över 65 år varje dag tar livet av sig. En person varje dag! Psykisk ohälsa drabbar alla åldrar, men det finns en ogrundad föreställning om att "problemen" försvinner när man blir pensionär... Det är ytterst få äldre som fått tillgång till psykologisk behandling - trots att man vet att det har bättre effekt hos äldre än hos yngre. Och trots att andelen självmord är högst bland äldre män.

Jag har varit med och undertecknat ett upprop i tidningen Dagens samhälle som ni kan läsa om ni klickar här. Där tar vi bl a upp hur Första hjälpen till psykisk hälsa för äldre både räddar liv och sparar pengar. Vi kräver resurser för fortsatt utbildning av instruktörer i Första hjälpen till psykisk hälsa för äldre. Första hjälpare i alla verksamheter som möter äldre. - Minst en äldrepsykiatrisk specialistfunktion i varje län. Och att 65-års gränsen rivs. Det kan rädda liv!

Alexandra

Kommentera

Lite mer sommar

Den 2014-10-01 09:34

Efter den intensiva bokmässan förlängde jag sommaren med en tredagars kryssning i Medelhavet. Tänk att förlänga sommaren så här, det kan man leva länge på. Vi hade underbart strålande väder och 24 grader varmt vatten när vi åkte från Nice via Korsika - vilken vacker ö! - till Rom. Pantheon, Via Appia jag där kan man verkligen prata om kultur och hälsa.

I Cinecitta hann jag även träffa vår svenska filmlegend, Anita Ekberg, genom Lars Hector som är en stor personlighet från Malmö och känner Anita sedan många år.

Anita var snabb i repliken, fräck och humoristisk! Det blev ett fint möte.

Alexandra

Jag träffade vår svenska primadonna Anita Ekberg i Rom
Jag träffade vår svenska primadonna Anita Ekberg i Rom

Båten vi njöt på under tre dagar i Medelhavet.
Båten vi njöt på under tre dagar i Medelhavet.


Kommentera

Spännande möten

Den 2014-09-27 15:44

Oj vilken fart det är på Bokmässan i Göteborg. Så många intressanta möten, spännande seminarier och alla besökare som kommer till vår monter. Helt fantastiskt.

Idag talade jag om min biografi "Livet är en dröm" och strax efter lunch fick vi besök av sportjournalisten Pamela Andersson, idag chefredaktör för tidningen Topphälsa, som har skrivit en fantastisk bok om sin cancer "Jag ska inte dö idag". Det är nu drygt två år sedan hon föll ihop i joggingspåret på Norr Mälarstrand i Stockholm. Efter en vecka fick hon beskedet att hon hade en stor tumör i hjärnan som inte gick att operera.  Ingen kunde ge henne något svar hur lång tid hon hade kvar, men hon bestämde sig för att kämpa! Varje gång hennes barn frågar: ’Mamma, ska du dö?’ ger hon dem samma svar som hon gjort sedan juli 2012.  "Alla ska dö någon gång; men jag ska inte dö idag. Och jag ska inte dö imorgon."

Boken presenteras som Pamela Anderssons berättelse om en resa med okänt slut. En resa hand i hand med ödet, där skelettsmärtor och hårbortfall blivit en del av vardagen. Men det är också en historia om en vilja som kan försätta berg. Och om hur mental styrka, fysisk träning och en spirande kärlek tillsammans kan jämna ut oddsen mot en till synes överlägsen motståndare. Och jag kan bara säga - läs den!

Alexandra

Panela och Alexandra
Pamela Andersson kom till vår monter och presenterade sin gripande bok.

 

AM och Alexandra
Anna-Maria Corazza Bildt och jag talar om vikten av att lyfta måltidens betydelse

Kommentera

Hälsning från Bokmässan

Den 2014-09-26 09:48

Bokmässan brusar på som alltid. Vi har en egen monter med massa aktiviteter men medverkar också i flera olika seminarier och föreläsningar på de olika scenerna. Och även utanför. I morse arrangerade vi till exempel ett frukostseminarium med rubriken  "Våra viktiga ögon" .

Vi behöver ständigt använda våra ögon, men med åren förändras synen och vi drabbas av olika problem. Professor emeritus Ulf Stenevi berättade om ögats mysterium och vilken hjälp det finns att få och ställde också frågan; Ser kvinnor bättre än män?

Är ni i Göteborg så välkommen till till oss. Idag fredag talar jag om min biografi "Livet är en dröm" kl 11 sedan kommer Pamela Andersson kl 13.10 – 14.30 att tala om sin gripande bok "Jag ska inte dö idag" och kl 15.30 - 16.30 samtalar jag och Anna Maria Corazza Bildt.

I morgon lördag kommer vår kärntruppsmedlem Solveig Ternström att berätta "Från Dramaten till Riksdagen" och på söndag är det dags att presentera vår stora kultursatsning i vården. Kl 11 "Så kan kulturen användas i vården" och kl 14 "Kulturhälsoboxen - Boxen som går utanför boxen" om forskning hur dans musik och film med mer kan användas i vården. Medverkar gör med dr Eva Bojner Horwitz, med dr Camilla Sköld, professor emeritus Töres Theorell, docent Walter Osika, skådespelerskan Lil Terselius samt  artisterna Lise & Gertrud med "två stämmor och en cello".

Alexandra

bokmässan 1,6
Från morgonens frukostseminarium, glada medlemmar med vår kontaktkvinna Åsa Lövgren Jansson och hennes mor


Kommentera

Kultur och hälsa i Umeå

Den 2014-09-23 21:00

Det blev ett mycket lyckat seminarium i Umeå idag om kultur som en viktig insats för hållbar hälsa. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är medarrangör till denna seminarieserie där Kulturens Bildningsverksamhet är huvudman.

Det blev mycket givande samtal om nya metoder att arbeta förebyggande, hjälpa stressade och utmattade.

Kunskapen om att kulturella upplevelser kan ha positiv betydelse för vår hälsa har ökat under senare år men det har gjorts få översikter av det aktuella kunskapsläget och begränsade forskningsinsatser.

Det blir sammanlagt fyra seminarier där alla innehåller föreläsningar, kulturinslag, presentationer av regionala och lokala kulturaktiviteter med hälsofrämjande inriktning. Materialet kommer att samlas i en antologi och därmed bidra till fortsatta aktiviteter och mer forskning inom området.

Den 22 oktober är det dags för Stockholm, det kommer att bli en dag fylld av inspiration och glädje. Gå in på hemsidan där mer information kommer inom kort.

Alexandra

Kommentera

Fantastiska Emma Watsons tal för jämställdhet.

Den 2014-09-23 15:45

Alla kvinnor har inte fått samma rättigheter och förmåner som jag, sa den unga skådespelerskan Emma Watson inför ett fullsatt FN. För många är hon mest känd som Hermione i Harry Potter, men nu är hon också en nytillträdd FN ambassadör för jämställdhet i FN-projektet HeForShe. Den första kampanjen i sitt slag.

Hon höll ett fantastiskt tal som ni kan se och lyssna på genom att klicka här.  Efter 15 minuter möttes hon av stående ovationer då hade hon med darrande röst berättat om hur kampen för kvinnors rätt allt oftare kopplats till manshat, något hon vill ha stopp för.  Det har bidragit till att feminism har blivit ett impopulärt ord. Män och kvinnor ska ha lika rättigheter.

Emma förklarade att hon tycker kvinnor ska får bestämma över sin egen kropp, det är rätt att kvinnor ska engageras i beslut som påverkar kvinnors liv, att kvinnor ska mötas med samma respekt som män. Men sorgligt nog finns idag inte ett enda land i hela världen där kvinnor har uppnått fullständig jämställdhet.

Hon poängterade att hennes liv varit så tursamt; hennes föräldrar älskade inte henne mindre för att hon var en flicka, skolan behandlade inte henne annorlunda och trodde inte hon skulle ha andra ambitioner än killarna.

Men alla kvinnor har inte fått samma rättigheter. Faktum är att väldigt få kvinnor har det. Och förändringarna går sakta. Men det måste till förändringar också för männen. Unga män vågar till exempel inte söka hjälp vid psykisk ohälsa av rädsla för att anses omanliga, Idag är självmord den vanligaste dödsorsaken hos unga män.

Om vi inte gör något nu kommer vi att få vänta minst 75 år på att kvinnor får lika lön  för samma arbete, 15,5 miljoner flickor blir bortgifta som barn de kommande 16 åren och först 2086 kommer alla afrikanska flickor att få chans till högre utbildning.

Om inte jag, vem? Och inte nu, när frågade Emma Watson. De frågorna borde vi alla ställa oss!

Alexandra

Emma Watson, nytillträdd FN-ambassadör för jämställdhet

Ovationer
Hennes tal möttes av stående ovationer

heforshe

 

Kommentera

Sämre blodtrycksbehandling för kvinnor

Den 2014-09-23 09:53

Då var det dags igen. I måndagens Rapport kunde vi hör om att kvinnor med högs blodtryck för sämre behandling än män. Utan någon som helst orsak.

När en kvinna kommer till vårdcentralen med högt blodtryck är det betydligt vanligare att hon får vattendrivande läkemedel, men män får blodtryckssänkande läkemedel så kallade ACE-hämmare.

Kardiologen Charlotte Ljungman informerade att man kontrollerat om männen möjligtvis också bar på annan sjukdom som skulle motiverat varför de i högre utsträckning fick den mer effektiva medicinen, t ex diabetes eller en tidigare infarkt. Men så var inte fallet.

Riktlinjerna säger klart och tydligt att kvinnor och män ska ha samma behandling vid högt blodtryck, enda undantaget är gravida kvinnor.

Det viktigaste vid blodtrycks behandling anses vara att få ner trycket eftersom man vet att högt blodtryck leder till ökad risk för stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Eftersom kvinnorna inte når behandlingsmålet i samma utsträckning som män så har kvinnor därmed en högre riskökning än män.

Skärpning! Kvinnor måste självklart också ha rätt till bästa behandlingen om det är passande för henne.

Alexandra

Kommentera

Bor du i en Girlville?

Den 2014-09-22 09:42

Lägg namnet på minnet.  Det är samhällsdebattörerna Kjell A Nordström och Per Schlingmann som lanserar begreppet Girlvilles i en debattartikel i Dagens Nyheter idag. Mycket intressant läsning som jag länkar till här.

Girlville är, och nu citerar jag "städer som alltmer domineras av kvinnor. Kvinnorna är fler än männen i städerna. De lever längre. De är bättre utbildade. Och i den yngre generationen tjänar de i flera städer redan mer än sina manliga kollegor. Girlvilles är ... städer med kvinnor längst fram vid fronten. ...världens kvinnor tar kontroll över sina allt längre liv. Under de senaste 100 åren har vi sett en utveckling där medellivslängden ökat och antalet barn per kvinna sjunkit dramatiskt. Från ett kort 38-årigt liv med åtta barn till ett långt 80-årigt liv med två barn eller färre.

Är ni redo? Vad medför detta? Är det något att överhuvudtaget lägga vikt vid?

Frågorna är många, vad tycker du?

Alexandra

 

Kommentera

Lyckad inspirationskväll

Den 2014-09-18 08:54

140 talet kvinnor samlades igår på Berghs School of Communication här i Stockholm. Det var en inspirationskväll kring kommunikation, entreprenörskap, hur man blir en bättre talare och löser konflikter.

En mycket lyckat och lärorik kväll fylld med glädje. Jag tog till mig mycket som jag kommer att ha stor nytta av.

Alexandra

berghs
Fyra Star for Life ambassadörer på Bergs inspirationskväll: Jana Söderberg, Anna Dyhre, Åsa Marklund fr Bergs och jag. Eva  Frössén  saknas , likaså Elin Bäck som underhäll oss med skönsång.

var dig sj'älv

Kommentera

Tack Inger!

Den 2014-09-18 08:44

Igår tackade vi av vår duktiga och uppskattade medarbetare Inger Boström som efter många år nu lämnar oss. Inger har varit vår chefssekreterare i nio år och även min assistent.

Vi önskar Inger all lycka i framtiden och hälsar Marie Tyréus välkommen som efterträdare. Marie blir även samordnare hos oss.

Alexandra

Birgitta Jenny, Lucienne, Ingemo, Inger (i svart med blommor framför sig), Alexandra, Carina, Pia , Kerstin och Ranna efter kaffe och tårta! Och som ni ser på bilden, lite bubbel blev det också.

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg

Signalsubstanser och hjärnan: Info kommer starx..... Läs mer om signalsubstanserna i vår hjärna Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Sensi Femme för alla kvinnors hälsa