Alexandra Charles

På pålats i Almedalen

Den 2015-06-30 13:51

Nu är vi på plats i Almedalen och det är full fart överallt. Vi har vår monter på plats, där våra fantastiska medarbetare hjälper oss att bli ännu fler. För vi behöver vara många, desto fler, desto bättre! För ju starkare vi blir desto mer kan vi få vår röst hörd och politikerna blir villiga att lyssna. Så är du inte redan det, bli medlem och stöd oss i vårt arbete för kvinnors rätt till jämlik vård och hälsa.

Idag, tisdag kl. 12:15, har vi bjudit in Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, till vår ”Ja eller Nej-zon". Vi vill ha raka svar på frågor om vård, hälsa och jämlikhet. Hon får bara svara ja eller nej, och det brukar vara en utmaning för politiker!

 

I går deltog jag i demensvänligt samhällspromenad, sedan program om demensforskning och utbildning och seminarium om kultur på recept för Danderyds sjukhus. På kvällen seminarium med Yennenga. De samarbetet med One Stop Clinics i Burkina Faso och Kongo, för att stötta utsatta sjuka kvinnor.

 

Så laddar vi för våra egna seminarier på onsdag, torsdag och fredag som jag ser framemot. Det är ämnen som berör oss alla – Hur ser det ut för våra äldre? Hur stressade är vi? Och när ska det bli jämställt på toppen? Vi har också otroligt duktiga talare, alla dessa experter som vi är så glada för att de vill delta.

IMG_8929

Kommentarer

Fredrik Sjölin skrev 2015-07-04 11:51:

Er verksamhet sätter kön mot kön.
Det är inget framgångsrecept.
Jag vill kalla det för könsrasism.
Har 22 års erfarenhet från sjukvården
och jag känner inte igen era beskrivningar.
Där jag varit har kvinnor och män
ges samma bemötande.
En sak till.
Dom lågutbildade invandrarkvinnorna
saknas i förorten bland era medlemmar?
Men på akuten kommer dom ofta.

Kommentera

Minister i heta stolen!

Den 2015-06-25 10:56

Nu ser jag fram emot politikerveckan i Almedalen på Gotland! Vi har program 1,2 och 3 juli, med seminarier om bland annat demens, psykisk ohälsa, ADHD och kvinnor på toppen. Här kan du läsa mer om vårt program.

Utöver det deltar jag i flera andra seminarier och hearings. Bland annat får jag chansen att sätta socialförsäkringsministern, Annika Strandhäll, i heta stolen. Vi ser ofta politiker som har svårt att ge raka svar, men i ”Ja eller nej-zonen” ska vi tala klarspråk om den ojämlika vården och de brister som finns när det kommer till jämställdhet. Helt enkelt med ja- eller nej-frågor. Missa inte det! Vi håller till på restaurangen Surfers, Södra kyrkogatan 1, Visby. 30 juni kl. 12:15-12:30.

Efter Almedalsveckan väntar en förhoppningsvis solig semester. Ta hand om er och glad sommar!

Kommentera

HeForShe i Sverige

Den 2015-06-18 10:31

Just nu är jag på lanseringen av HeForShe i Sverige. En kampanj som har till syfte att uppmuntra män och killar att vara med i kampen för jämställdhet! Stadsminister Stefan Löfven, barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnet och statsrådet Gabriel Wikström, från vår första feministiska regeringen är här. Rättviseförmedlingens ordförande är speaker och här är också Dr Denis Muskwege som fick Kvinnor och Hälsas stipendium i höstas. Otroligt inspirerande!

Fler och fler kvinnor blir sjukskriva. Ojämlikheter på arbetsmarknaden, löneskillnader och visstidsanställningar, gör att  kvinnor har en eftersatt situation. Vi måste ändra  strukturer, säger Gabriel  Wikström.

Regeringen ska avsätta mer pengar för att kvinnor och män ska jobba sida vid sida för jämställdhet!

Dr Denis Mukwege män

Kommentera

Kontaktkvinnodagen

Den 2015-06-08 09:32

I fredags träffades alla våra kontaktkvinnor på Clarion Hotel Tapto i Stockholm. Kontaktkvinnorna finns runt om i hela landet för att representera föreningen lokalt. En mycket trevlig och kreativ dag!

alla kontaktkvinnor

Kommentera

Viktigt initiativ för jämlik hälsa!

Den 2015-06-04 13:13

Idag gick regeringen ut med vem som ska leda den nya kommissionen för jämlik hälsa. Det var i regeringsförklaringen man slog fast att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas ”inom en generation”, och en viktig del för att uppnå målet är denna kommission. Gruppens fokusområden är både hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper och mellan könen. I maj 2017 ska arbetet redovisas till regeringen.

Ordförande för kommissionen är Olle Lundberg som tidigare arbetat både nationellt och internationellt med jämlik hälsa. Han leder bland annat forskningen på CHESS (Centre for Health Equity Studies), ett samarbete mellan Karolinska institutet och Stockholms universitet.  Övriga ledamöter i kommissionen kommer att utses under de kommande veckorna.

Vi uppskattar regeringens initiativ och att man prioriterar det viktiga arbetet mot hälsoklyftorna. Målet är stort och viktigt för alla! Denna kommission kommer göra att den positiva utvecklingen på området går snabbare framåt, något vi så klart är mycket glada för.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet från regeringen.

Kommentera

Bravo, Socialstyrelsen!

Den 2015-05-28 10:10

Under våren har det väckts debatt om den mycket utbredda, men dolda, kroniska sjukdomen endometrios. Ett upprop, som 2,6 miljonerklubben står bakom, med nästa 9 000 namnunderskrifter har spritts och växer fortfarande. Uppropet krävde bland annat att forskning på sjukdomen ska prioriteras och att socialstyrelsen ska erkänna endometrios som en folksjukdom.

Idag tar det vanligtvis 5-10 år att diagnostisera endometrios. En lång och ofta väldigt tung väntan för drabbade. Det är svårt att säga hur många som drabbas av sjukdomen, men uppskattningsvis lever 200 000 med endometrios idag. Många av dem möts av oförstående läkare som klassar dem som inbillningssjuka.

Igår meddelade socialstyrelsen att en utredning av edometriosvården ska påbörjas. Otroligt goda nyheter efter mycket jobb och påverkansarbete! Utredningen springer ur ett regeringsuppdrag om att identifiera kroniska sjukdomar där behovet av kunskapsstöd är stort.

Äntligen, säger vi! Det ska bli spännande att se vad utredningen leder till.

Här kan du också skriva under uppropet: https://www.minkampanj.nu/petitions/det-ar-bara-inbillning-det-ar-omojligt-att-ha-sa-ont-vid-mens

Kommentera

De första Silvia-läkarna utexaminerade!

Den 2015-05-19 13:06

Demens har en stor spridning i hela världen och forskarna är överens om att det är en stor folksjukdom. I går ägde den första demenskonferensen i Dementia X rum!

Programmet är ett samarbete mellan Silviahemmet, Sophiahemmet och Karolinska Institutet. Drottning Silvia är initiativtagare tillsammans med Claes Dinkelspiel, Silvia Stiftelsen, som byggt upp Silvia hemmet, utbildningen av Silviasystrar med demenskompetens och lycktas hitta investerare till utbildningarna. Och nu är de första läkarexperterna på demensvård och -omsorg färdiga att ta sig an den viktiga och svåra uppgiften att vårda demenssjuka. Allt en mycket lovvärd och nödvändig insats för att förbättra de demens sjukas situation.

Jag fick möjlighet att delta och närvara när de första sex Silvia-läkarna utexaminerades och fick diplom på Drottningholmsteatern. Dessa läkare är de första som har en tvåårig demens utbildning. Wilhelmina Hoffman, överläkare för Silvia hemmet, var primus motor till det högtidliga eventet.

Gunhild, Alexandra, Maria

Professorerna Gunhild Waldemar, Maria Eriksdotter och jag.

 

läkare + silvia

Från ceremonin

 

 

 

silvia

Drottningen fäster broschen på en av de sex läkarna

 

Kommentera

200 miljoner till kvinnors hälsa i år

Den 2015-05-12 08:21

I samband med att vårbudgeten släpptes skrev regeringskansliet om jämställd sjukvård och hälsa på sin hemsida, det kan ni läsa här.

Bland annat skriver de att det finns flera sjukdomar som drabbar kvinnor i större utsträckning än män, och som fått en låg prioritet och status i sjukvården. Bland annat långvariga smärttillstånd, förlossningsskador och psykisk ohälsa. Detta ska man nu försöka motverka. Dessutom satsas det extra på en förbättrad förlossningsvård.

Under 2015 avsätts 200 miljoner för att stärka insatserna för kvinnors hälsa och skapa balans i sjukvården. Därefter beräknas 400 miljoner per år, 2016-2019 avsättas för ändamålet.

De här frågorna är något som 1,6 & 2,6 miljonerklubben varit medvetna om och försökt motverka länge. Så bra att även regeringen lyfter frågorna och satsar på dem på allvar!

Kommentera

Ljudvolymen och musiken...

Den 2015-05-04 08:29

Nu är jag trött på att  behöva lida av alldeles för höga volymer på musiken , efter 2 dagar i två huvudstäder med hotellövernattningar. I entren, lobbyn, korridorerna och restaurangerna. Oavsett tid på dygnet. Under frukosten, lika hög volym, men då sänkte servisen volymen , när jag bett om det. Underbart, då man annars sätter en ära i att säga att , -nej, här spelar vi alltid så här högt.

Alla slags människor och alla  åldrar bor på hotell, nyttjar deras faciliteter, så när kommer deras management att förstå att musik volymen är en viktig del i det som skapar helheten i miljön i offentliga miljöer. Särskilt där man ska inta olika måltider och umgås.

Jag håller med i vad Lena Adelsohn Liljeroth skriver:

http://detgodasamhallet.com/2015/05/01/befria-samtalet/

Kommentera

Det går framåt!

Den 2015-04-24 08:17

I tisdag träffades 2,6 miljonerklubbens kärntrupp och ambassadörer på Clarion Hotel Tapto. Ett väldigt inspirerande möte där vi diskuterade hur vi kan nå ut med vår verksamhet och viktiga frågor bättre. Vi vill ju förbättra livsvillkoren för alla kvinnor, även våra yngre kvinnor. Många spännande idéer kom upp, som vi ska driva vidare.

Jag läste nyligen om att andelen kvinnor i bolagsstyrelser nu ökat från 25 % till 30 %. Den här ökningen bara i år, efter varsel om en kvoteringslag. Tänk då vilken utveckling vi skulle kunna få med en implementerad lag om minst 40 % kvinnlig representation i styrelser. Det går framåt!

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

2,6 miljonerklubbens bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

var har du ditt fokus?: Idag ska jag skriva det kortaste inlägg som någonsin kommit från mig tror jag. Jag tänker utmana dig med en fråga på VAD har du ditt mesta fokus? Ta den här veckan och reflektera varje kväll var di... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser

Diggiloo - Sveriges största sommarturné